Nejlepší regionální výrobky v oblasti potravinářství a zemědělství vyhlašuje Ministerstvo zemědělství a samotné kraje. V rámci jednotlivých krajů jsou nejlepším regionálním potravinám udělována regionální ocenění. Tyto potraviny poté mohou dostat označení Regionální potravina. Potraviny s touto značkou by se měly podle předpokladů objevit na trhu již koncem léta.
Důvody pro vznik loga
Podle Ministerstva zemědělství tato propagační kampaň českých výrobků vznikla z několika důvodů. Prvním z nich je snaha prosadit na našem trhu opravdu kvalitní, chutné, tradiční či speciální potraviny. V současnosti je náš trh zaplaven velkým množstvím levných potravin z celého světa, přičemž jejich kvalita bývá mnohdy až na posledním místě. Naopak potraviny vyráběné v našich domácích podmínkách mohou mít spotřebitelé i kontrolní inspekce mnohem lépe na očích. Dochází tak k nepřímému tlaku na výrobce, aby udržovali kvalitu svých potravinových produktů na vysoké úrovni. Dalším důvodem je, že tyto potraviny jsou díky krátkým distribučním cestám mnohem čerstvější než potraviny, které k nám putují z velké dálky. Čerstvější regionální potraviny mívají proto zpravidla lepší chuť i cennější nutriční vlastnosti.
Sjednocení výrobců a záruka kvality
Již několik let se konají ve většině krajů soutěže regionálních potravin pořádané Krajskou a Regionální Agrární komorou a místní samosprávou. Na jihu Moravy se například uděluje ocenění Zlatá chuť, ve Zlínském kraji Perla Zlínska, v jižních Čechách Chutná hezky Jihočesky atd. Společné sjednocující logo však místním výrobkům stále chybělo. Značku Regionální potravina udělí vítězům jednotlivých kategorií hejtman příslušného kraje. Její držitel bude oprávněn užívat logo po dobu čtyř let.
O udělení označení Regionální potravina se budou moci ucházet pouze produkty vyrobené z tradičních surovin pro daný region, z nichž 70 % musí být tuzemského původu. Hlavní složka zpracované potraviny musí být stoprocentně domácí. Nositel značky má navíc minimálně v jednom znaku vykazovat výjimečné kvalitativní charakteristiky, které jej odlišují od běžných a na trhu dostupných potravin. Již od roku 2003 je udělována kvalitním českým potravinářským a zemědělským výrobkům národní značka kvality Klasa. Podle průzkumů mají výrobky s označením Klasa až o třetinu vyšší odbyt.
O školních jídelnách je známo, že často nakupují u místních pekařů, řezníků a ovocnářů. Přijmou i logo Regionální potravina za své a budou ho podporovat? Nebo se Regionální potravina stane jen další značkou, kterou budou jídelny brát v úvahu jen tehdy, když bude levnější než jiné výrobky?
5 důvodů, proč nakupovat regionální potraviny
Jsou více čerstvé a chutné
Potraviny přímo z vašeho kraje nemusí absolvovat dlouhou cestu až k Vám na stůl, a jsou proto díky vyšší čerstvosti chutnější.
Jsou zdravější
Studie dokazují, že potraviny rychle ztrácejí cenné nutriční vlastnosti. Čerstvé regionální potraviny proto více prospějí vašemu zdraví.
Chráníte životní prostředí
Doprava potravin na dlouhou vzdálenost zatěžuje životní prostředí. Čím kratší cesta, tím méně výfukových exhalátu.
Podpoříte místní zaměstnanost
Bude-li mezi spotřebiteli zájem o regionální potraviny, zůstanou zachována pracovní místa, eventuálně se nabídka pracovních míst v regionech ještě zvýší.
Víte lépe, co jíte
O producentech potravin z vašeho okolí máte většinou mnohem víc informací než o anonymních výrobcích zdaleka.
(Informace byly získány ze serveru idnes.cz a regionalnipotravina.cz.)
Martina Cukrová, redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: Eva 1.
Regionálna potravina
Dobrý deň, súhlasím so všetkým čo pani Cukrová v tomto článku napísala. Doporučujem preposlať tento článok všetkým zriaďovatelom, ktorí si uzurpovali právo robiť výberové konania na potraviny bez odborných znalostí v tejto problematike. S pozdravom Eva