Požádejte o správnou platovou třídu!
Zaměstnancům se podle Zákoníku práce přiděluje taková platová třída, v které je v Katalogu prací vyjmenovaná nejsložitější nebo nejnamáhavější vykonávaná práce. Mnoho kuchařek a vedoucích jídelen nemá platovou třídu správně přidělenu.
Řekněte si o správnou platovou třídu! Nyní je na to ten správný čas.
Výzva učitelům a ředitelům. A proč ne kuchařkám?
Podle stejného principu se určuje platová třída i učitelům nebo ředitelům školských zařízení, ti také občas nejsou zařazeni podle nejsložitější práce, kterou vykonávají. Jak uvádí server Řízení školy zřizovatelé a někteří ředitelé škol obdrželi v poslední době výzvu k zařazení ředitelů do nejvyšší možné platové třídy.
Tématu zařazení do správné platové třídy se v poslední době věnuje také Pedagogické komora, která na svých stránkách mimo jiné uvádí i vzor žádosti o vyšší platovou třídu pro učitele. Tyto vzory lze po nezbytných obsahových úpravách použít i pro personál školních jídelen.
Mají kuchařky správnou platovou třídu?
Při stanovení platové třídy se vychází ze Zákoníku práce par. 123 odst. 2) a z Katalogu prací.
Pro kuchařky školních jídelen platí v Katalogu prací popisy tříd profese 2.5.02 Kuchař:
Tř. 3.: 1. Dohotovování a regenerace jídel, výdej jídel a další práce v kuchyni spojené s výrobou částí jídel. Tř. 4.: 1. Výroba běžných druhů jídel. Tř. 5.: 1. Výroba technologicky náročných teplých jídel, specialit studené kuchyně nebo samostatná výroba jídel v souladu se závaznými výživovými normami. Tř. 6.: 1. Stanovování technologických postupů a jejich kalkulace při rozsáhlé výrobě jídel včetně kontroly jejich dodržování, sestavování vlastních receptur, jídelních lístků a zajišťování správné gastronomické skladby. 2. Výroba náročných specialit české kuchyně a kuchyní cizích národů, výroba specialit studené kuchyně pro bankety a recepce včetně sestavování vlastních receptur. 3. Výroba nejsložitějších dietních jídel v rozsahu podle dietního systému závazného ve zdravotnických zařízeních. 4. Výroba jídel s omezeními v dietním režimu nebo při zabezpečování preventivní a léčebné výživy v rámci standardizovaného poskytování nutriční péče. Tř. 7.: 1. Organizace práce při výrobě jídel spojené s hmotnou odpovědností, stanovování a provádění technologických postupů a kalkulací při rozsáhlé výrobě širokého sortimentu, stanovování a zajišťování správnosti gastronomické skladby jídel, racionální výživy a zajišťování výroby náročných specialit. |
Jestliže je tedy kuchařka např. v 5. třídě a je navíc pověřena přípravou dietních jídel, měla by dostat tř. 6, protože v Katalogu prací je příprava dietní stravy uvedena u této třídy. Podobně má mít tř. 6, má-li k běžnému vaření navíc i normovat nebo připravovat jídelníček.
Když pomocné síly, které vykonávají jednoduché provozní práce nebo úklid, někdy pomáhají i v kuchyni, náleží jim tř. 3.
Podobný postup platí u vedoucích jídelen, které se zařazují podle profese Provozář, obvykle do 7. třídy. Jestliže ale vykonávají současně práci účetní (a to se děje velmi často), pak jim náleží třída 8.
Mnoho kuchařek správnou třídu nemá a čeká, až je ředitel či ředitelka správně zařadí. Jenže se nemusí dočkat. Jsou ředitelé, kteří to nevědí, a jsou rovněž takoví, kteří jen dělají, že to neví.
Je správná doba, nepromeškejte ji
Stanovení platu souvisí se situací na trhu práce. Je-li vysoká nezaměstnanost, může zaměstnavatel tlačit platy dolů. Je-li pracovníků nedostatek, musí zaměstnavatel dbát, aby plat byl dostatečně motivační. A to je i současná doba, kdy je kvalifikovaných pracovníků málo v každém oboru.
Všechny vedoucí školních jídelen vědí, jak složité je sehnat do jídelny dobrou kuchařku. Nechybí ani zprávy o uzavírání jídelen z důvodu nedostatku personálu a netýká se to jen velkých měst. Už to nejsou jídelny, které se vybírají nové kuchařky, ale jsou to kuchařky, kteří si vybírají nové jídelny, své zaměstnavatele.
Na žádost o stanovení správné platové třídy je nyní ta nejvhodnější doba. Využijte této příležitosti!
Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze