Trendem poslední doby, ať už z etických nebo zdravotních důvodů, je omezovat příjem živočišných bílkovin a nahrazovat je rostlinnými zdroji.
Dobrými zdroji rostlinných bílkovin jsou zejména luštěniny a výrobky z nich, ořechy a olejnatá semena a některé druhy obilovin.
Rostlinná strava, na rozdíl od živočišných produktů, je dobrým zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálních látek, a proto je odborníky doporučováno tuto pestře a pravidelně zařazovat do našich jídelníčků.
Alternativy k masu
Pokud se pustíme do hledání alternativ k masu, častou volbou bývají luštěniny.
Luštěniny jsou výborným zdrojem bílkovin, vlákniny a vitaminů skupiny B. Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem všech buněk a tkání. Spolu se sacharidy a tuky představují nepostradatelnou makroživinu lidské výživy.
Bílkoviny plní řadu funkcí od tvorby svalů až po životně důležitou produkci hormonů a protilátek.
Snahou výrobců je nabízet luštěniny ve stále atraktivnější a jednodušeji použitelné formě (např. mouky, pochutiny aj.). Dalším takovým výrobkem může být i rostlinná bílkovina v podobě například hrachových nudliček nebo granulátu.
Hrachové nudličky a granulát jsou vyrobeny z čistého proteinového hrachového izolátu. Z toho důvodu nejsou zdrojem alergenů, jako je soja a lepek a neobsahují ani jiné živočišné složky (např. cholesterol nebo nasycené mastné kyseliny).
Proces extruze
Hrachové nudličky nebo hrachový granulát jsou získávány tzv. extruzí. Extruze neboli šnekové protlačování je 50 let starý proces. Principem extruze je především protlačování materiálu definovanými otvory trysek a jeho následné tvarování. Extruze zahrnuje celou řadu procesů, které pomáhají vstupní surovinu zpracovat (např. mechanické rozmělnění, prohnětení, zahřátí materiálu za zvýšeného tlaku a následné protlačování materiálu štěrbinou s cílem dosáhnout mechanické a tepelné úpravy materiálu včetně možného tvarování).
V průběhu extruze mimo jiné dochází ke krátkodobému působení vysoké teploty (až 200 °C) a vysokého tlaku na zpracovávaný materiál. V důsledku tohoto postupu jsou takto zpracované luštěniny méně nadýmavé, při zachování dostatečného množství vitaminů, minerálních látek a vlákniny.
Po uvaření se suroviny dosuší a tím se zbaví přebytečné vody, která by mohla být příčinou vzniku plísní a mikrobů.
Jak s nudličkami nebo granulátem pracovat a jak ho zařadit do spotřebního koše
Tyto výrobky tak nabízejí další možnost, jak zatraktivnit luštěniny pro strávníky a usnadnit si jejich přípravu v kuchyni. Příprava nudliček nebo granulátu je velmi snadná. Stačí je na 20 minut namočit nebo na 5 minut povařit v horké vodě nebo vývaru.
Výhodou luštěnin je, že snadno přejímají chuť ostatních surovin. Chutí i konzistencí je v omáčkách nebo polévkách téměř nerozeznáte od běžného mletého masa. Drobné kousky jsou ideální pro přípravu boloňských špaget, karbanátků, sekané, lasagní nebo jako náplně do slaných koláčů, do ragú apod.
Možnosti jsou ale mnohem širší. Luštěniny se dají použít jako součást nejrůznějších salátů, ochucené například česnekem či majoránkou mohou být dobrou přílohou k masu.
Recepty z luštěnin skrývají zajímavé možnosti, jen se s nimi seznámit. Určitě nemusíte zůstat pouze u luštěnin jako součásti polévek nebo mexických fazolí.
Hrachové výrobky lze zařadit do spotřebního koše s koeficientem 1 do kategorie luštěnin, tzn. 1 balení (0,5 kg) = 0,5 kg luštěnin do spotřebního koše.
Připravili jsme pro vaši inspiraci několik osvědčených receptů, které vám mohou usnadit práci a být pomocníkem ve vašich provozech.
Více informací můžete najít na webových stránkách našeho partnera: AG FOODS Group a.s.
Diskuze
Autor: Docent Chocholoušek
Že vám není stydno publikovat tu takové vylhaniny na úrovni prostoduchých žáčků 2. stupně ZŠ.
Autor: Docent Chocholoušek
Mimochodem, jak je možné, že takové vylhané články projdou přes správce tohoto webu? Proč nepožádá autorku, aby na konkrétních číslech doložila onu úžasnou kvalitu rostlinných bílkovin v luštěninách? (To bychom se totiž divili…!) Jenže standardem mezi našimi „progresívními“ dietology a inovátory se stalo nezodpovědné plácání neověřených informací, které mají podporovat módní rostlinnou agendu. Jaký to asi bude mít dopad na kvalitu stravy ve školních jídelnách, to jistě není tak těžké domyslet. Ale kdo by se divil, když v čele naší slavné reformy stojí takové „odbornice“ jako Košťálová a Selingerová, které nemají tušení, která bije.