Vaše město významně podporuje školní jídelnu, kterou zřídilo jako samostatnou příspěvkovou organizaci. Míra spolupráce je zde větší než v mnoha jiných městech. Proč?
Důvodů je více. Školní jídelna sídlí spolu s MŠ Sluníčko v budově ve vlastnictví města a jako správní hospodáři se o tuto budovu staráme. Naše město vždy podporovalo i oblast školství a péče o děti a mládež a sem nepatří jen rozvoj dětských hřišť a sportovišť, podpora spolků a sportovních oddílů, kultury. Patří sem i určitá podpora vzdělanosti, která souvisí i se zabezpečením určité kvality života. Stravování ve školní jídelně, která vaří velmi kvalitně, podle moderních trendů zdravé výživy, tak vytváří sociální zázemí nejen pro děti a mládež, ale i pro jejich rodiče, kteří nemusí mít starost o hladové žaludky svých potomků. Takové věci děláme pro naše děti, pro naše nástupce. A pokud to budeme dělat příkladně, pak máme téměř jistotu, že tato kvalita se bude přenášet na další generace.
Příspěvková organizace ale představuje starost, nebylo by jednodušší ji dát pod školu a město by mělo o jednu starost méně?
Ředitel školy je vrcholový manažer, který má na starosti nejen chod školy, ale i její personální obsazení. Má to náročné a neumím si představit, jak jídelnu začlenit pod základní školu. Nás v současné době nic nenutí k tomu, abychom statut jídelny měnili, jsme rádi, že to funguje. Uvažovali jsme kdysi o „překlopení“ školní jídelny na právnickou osobu, ale rozhodli jsme se, že to není správná cesta. Krásné rčení říká, že „co funguje, to neruš a buď rád, že to funguje“. V naší jídelně máme báječné vedení, které dělá vše proto, aby jídelna fungovala, jak má.
Co jídelna vašemu městu přináší, jaký má pro něho význam?
V minulosti, před 10-15 lety, jídelna město nákladově zatěžovala částkou přes 2 miliony Kč. V současnosti město hradí jen asi 500-600 tisíc za rok, příspěvek města se díky zefektivnění jejího chodu výrazně snížil. Jídelna vaří v současnosti kolem 1600 obědů, odebírá od místních dodavatelů významné množství potravin a vytváří tím velký trh. Vytváří tak ve městě uzavřenou ekonomiku, peníze se tady vydělají i utratí a město tím žije.
Vidíte i nějaké přínosy mimo ekonomiku?
Děti se zde stravují kvalitně, zvyknou si na pravidelnou a teplou stravu, dvouchodové menu, a to je pro budoucnost dětí i občanů města a jejich zdraví důležité. Přispívá to i k vytváření image města. Část veřejnosti si také zvykla na to, že naše školní jídelna rozváží jídla do firem, které u nás působí, a to je další přínos pro nás. Mají-li lidé dobré stravování a zázemí, nic je netlačí k tomu, aby od nás odcházeli.
Jaký význam mají spokojení strávníci pro město?
Spokojení strávníci znamenají určitý potenciál rozvoje města. Přeci zůstaneme pokud možno tam, kde se mi líbí a kde známe životní podmínky, kde jsou spokojení lidé a kde tak můžeme realizovat své schopnosti a znalosti získané v dětství či při studiu. Zároveň se tak nemusíme strachovat o osud svých potomků. Pro každé město je živou vodou co největší počet spokojených obyvatel a o to se v Žamberku snažíme.
Jaké investice jste v posledních letech v jídelně měli?
Veškeré investice souvisí s postupným zkvalitněním služeb tohoto zařízení. Od roku 1994 to bylo pořízení elektronického objednávkového systému, od roku 2004 pořízení elektronického čipového systému s možností výběru ze tří hlavních jídel a dále nákup zařízení související s doplňkovou činností školní jídelny. Tato činnost si získala věhlas v širokém okolí, a to i díky velmi kvalitnímu managmentu školní jídelny na čele s paní ředitelkou Kacálkovou a šéfkuchařem Dolečkem a za podpory sehraného kolektivu. Investovat pak do takového zařízení není nutnost, ale i radost.
Můžete uvést další konkrétní příklady investic?
Někdejší varná kapacita 600 – 700 obědů stoupla na dnešních cca 1600 obědů denně, a to vše ve stejných prostorech, ale díky lepší technologii. V roce 2005 jsme koupili míchací kotel Baskett o objemu 250 litrů a v roce 2007 tlakovou pánev Betterpan o objemu 150 litrů – to bylo pořízeno z prostředků vydělaných jídelnou. Budova, kde jídelna sídlí, prošla v roce 2010 kompletním zateplením spojeným s výměnou oken. Od roku 2005 dochází k postupné obměně varné techniky, přičemž investovaná částka se již blíží téměř třem milionům korun. Započala i postupná výměna vnitřních technologických výtahů – to je investice za více jak 1,6 mil. Kč. Kompletně byl zrekonstruovaný mrazící a chladicí box, který dosloužil, a to za částku 220 tis. Kč. Město určitě nemusí litovat vynaložených prostředků, úsměvy a chvála spokojených strávníků za to stojí.
Máte zjištěno, jakou částkou dotujete jeden oběd?
Výše dotací se již několik let pohybuje mezi 7 a 7,50 Kč na jeden oběd. Jako správní hospodáři jsme přehodnocovali svoje náklady: zúčastnili jsme se elektronické aukce na elektřinu a mobilní telefony v rámci celého města, dále jsme přešli na telefony VOIP, získali jsme individuální ceník na bankovní poplatky, takže případné zvýšení ostatních nákladů se téměř neprojevilo.
Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze