Na papír si předem připravíme tabulku, v níž ve sloupcích budou týdny měsíce a v řádcích budou jednotlivé dny v týdnu PO-PÁ (viz následující obrázky).
1. krok: 8x brambory2x houskový knedlík a 1x bramborový knedlík
Skladbu hlavních pokrmů začínáme přílohami tak, aby se v řádcích pokud možno neopakovaly (aby strávníci neměli např. každé pondělí brambory…)
Do počtu dnů v měsíci nejdříve zapíšeme 8x brambory, 2x houskový knedlík a 1x bramborový knedlík.
2. krok: 2 x luštěninové a 2 x sladké pokrmy
Pokračujeme dvěma luštěninovými a dvěma sladkými jídly.
Obrázky znázorňují stav po provedení kroku 1 a 2.
3. krok: 5 x zbývající přílohy
Nakonec doplníme 5 zbývajících příloh (těstoviny, rýže, kuskus, bulgur, špecle, tarhoňa, pizzu, tortilly, tortelliny apod.).
4. krok: 2 x rybí a 2x zeleninové jídlo
Dalším krokem je plánování dvou rybích a dvou zeleninových pokrmů.
5. krok: maso – 4 x kuřecí, 3x vepřové, 3x hovězí, 1x za 3 měsíce vnitřnosti
K ostatním přílohám doplníme maso – 4x kuřecí, 3x vepřové, 3x hovězí.
6: krok: 1x mleté maso (hovězí nebo hovězí + vepřové 1:1) a upravíme brambory
(2x brambory, kaše, šťouchané, 1x opečené, bylinkové např. pažitkové …)
7. krok: 1x ostatní maso (králík, zvěřina, telecí, jehněčí, apod.)
Po shrnutí máme 12 masových, 2 rybí, 2 zeleninová, 2 luštěninová a 2 sladká jídla.
Tento stav je znázorněn na obrázku.
8. krok: 4x luštěninové a 4x krémové zeleninové polévky
K hlavním pokrmům se snažíme kombinovat vhodné polévky. Ke sladkým a bezmasým obědům nemíváme masové polévky. Pokud vaříme smetanovou omáčku, neplánujeme polévku s mlékem a k sytějším pokrmům připravujeme nejčastěji zeleninové vývary s různými zavářkami (dle doporučení ND). Nejprve do jídelníčku zapíšeme 4x luštěninovou polévku a 4x jedno-druhovou zeleninovou polévku (květáková, brokolicová, špenátová, pórková, zeleninový boršč, rajská, bramborová apod.).
9. krok: 6 – 8x zeleninové vývary se zavářkou
Dále naplánujeme 6 – 8x zeleninový vývar se zavářkou (jáhly, pohanka, kuskus, bulgur, kroupy, polenta, rýže, celozrnné těstoviny, špaldové noky apod.).
10. krok: 4 – 6x ostatní druhy polévek
Doplníme 4 – 6x ostatní druhy polévek (rybí, vločková, drožďová, mléčná, kmínová, houbová – dršťková z hlívy ústřičné, žampiónová, žampiónová s pohankou).
Nakonec doplníme zeleninové saláty, ovoce, mléčné dezerty a nápoje.
Jídelníček se snažíme plánovat tak, aby se nám pokrmy v měsíci ani jednou neopakovaly.
A na závěr provedeme zpětnou kontrolu (viz obrázek).
Miloslava Vampolová – vedoucí školní jídelny v Hradci Králové
Diskuze
Autor: Leila
Nutriční doporučení při skladbě jídelníčku
Dělám to podobně, usnadní to práci. Jen malou technickou 🙂 … pak přijede hygiena a dostanete výtku, že nemáte rybí polévku, protože v Doporučeních je. Asi hygieničky ještě nepochopily, že Nutriční doporučení Ministerstva zdravotnictví ke spotřebnímu koši jsou souborem doporučení, která mají usměrňovat a vést školní jídelny směrem k nutričně vyváženému a pestrému jídelníčku a NEJSOU myšlena direktivně. Bohužel, vyškovská hygiena si to vyložila po svém.
Autor: Valentýna
školství kontra zdravotnictví
Díky za pěkný článek. Dělám to trochu jinak, ale také jsem si usnadnila plánování tabulkou. Hygiena chválí, ale MŠMT horlí, že to není potřeba, že pro nás je závazný jen spotřební koš. Je to prima pracovat v ČR 🙂 a mít takové zábavné nadřízené orgány.
Autor: Dagmar Dorota
kalendář
Ještě jednodušeji si vytisknu na kalendare-beda jednoduchý měsíční kalendář a mám to i datumem 🙂
Autor: caryfuk
jidelnicek
taky si piši tabulku vždy na 1měsíc dělám si čarky u vybraných pokrmu abych dodržela skladbu jidelničku a nepřekračovala doporučené množstvi.2xsladke 2xsmažené atd….