Přeskočit na obsah

Sestavení jídelníčku podle Nutričního doporučení v 10 krocích

Přečtěte si stručný návod vedoucí školní jídelny s dlouholetými zkušenostmi, ve kterém popisuje, jak jednoduše postupuje při sestavování jídelního lístku tak, aby vyhovoval Nutričnímu doporučení Ministerstva zdravotnictví.

Autor: Miloslava Vampolová

Na papír si předem připravíme tabulku, v níž ve sloupcích budou týdny měsíce a v řádcích  budou jednotlivé dny v týdnu PO-PÁ (viz následující obrázky).

1. krok: 8x brambory2x houskový knedlík a 1x bramborový knedlík

Skladbu hlavních pokrmů začínáme přílohami tak, aby se v řádcích pokud možno neopakovaly (aby strávníci neměli např. každé pondělí brambory…)

Do počtu dnů v měsíci nejdříve zapíšeme 8x brambory, 2x houskový knedlík a 1x bramborový knedlík.

2. krok: 2 x luštěninové a 2 x sladké pokrmy

Pokračujeme dvěma luštěninovými a dvěma sladkými jídly.

      Jídelní lístek - krok 1              Jídelní lístek -krok 2                  

Obrázky znázorňují stav po provedení kroku 1 a 2.

3. krok: 5 x zbývající přílohy

Nakonec doplníme 5 zbývajících příloh (těstoviny, rýže, kuskus, bulgur, špecle, tarhoňa, pizzu, tortilly, tortelliny apod.).

4. krok: 2 x rybí a 2x zeleninové jídlo

Dalším krokem je plánování dvou rybích a dvou zeleninových pokrmů.

5. krok: maso – 4 x kuřecí, 3x vepřové, 3x hovězí, 1x za 3 měsíce vnitřnosti

K ostatním přílohám doplníme maso – 4x kuřecí, 3x vepřové, 3x hovězí.

6: krok: 1x mleté maso (hovězí nebo hovězí + vepřové 1:1) a upravíme brambory

(2x brambory, kaše, šťouchané, 1x opečené, bylinkové např. pažitkové …)

7. krok: 1x ostatní maso (králík, zvěřina, telecí, jehněčí, apod.)

Po shrnutí máme 12 masových, 2 rybí, 2 zeleninová, 2 luštěninová a 2 sladká jídla.

Tento stav je znázorněn na obrázku.

      Jídelní lístek - krok 3.-5.              Jídelní lístek - krok 6.-7.

8. krok: 4x luštěninové a 4x krémové zeleninové polévky

K hlavním pokrmům se snažíme kombinovat vhodné polévky. Ke sladkým a bezmasým obědům nemíváme masové polévky. Pokud vaříme smetanovou omáčku, neplánujeme polévku s mlékem a k sytějším pokrmům připravujeme nejčastěji zeleninové vývary s různými zavářkami (dle doporučení ND). Nejprve do jídelníčku zapíšeme 4x luštěninovou polévku a 4x jedno-druhovou zeleninovou polévku (květáková, brokolicová, špenátová, pórková, zeleninový boršč, rajská, bramborová apod.).

9. krok: 6 – 8x zeleninové vývary se zavářkou

Dále naplánujeme 6 – 8x zeleninový vývar se zavářkou (jáhly, pohanka, kuskus, bulgur, kroupy, polenta, rýže, celozrnné těstoviny, špaldové noky apod.).

10. krok: 4 – 6x ostatní druhy polévek

Doplníme 4 – 6x ostatní druhy polévek (rybí, vločková, drožďová, mléčná, kmínová, houbová – dršťková z hlívy ústřičné, žampiónová, žampiónová s pohankou).

Nakonec doplníme zeleninové saláty, ovoce, mléčné dezerty a nápoje.

Jídelníček se snažíme plánovat tak, aby se nám pokrmy v měsíci ani jednou neopakovaly.

A na závěr provedeme zpětnou kontrolu (viz obrázek).

      Jídelní lístek - zpětná kontrola

Miloslava Vampolová – vedoucí školní jídelny v Hradci Králové

Autor: Miloslava Vampolová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Leila

    Nutriční doporučení při skladbě jídelníčku
    Dělám to podobně, usnadní to práci. Jen malou technickou 🙂 … pak přijede hygiena a dostanete výtku, že nemáte rybí polévku, protože v Doporučeních je. Asi hygieničky ještě nepochopily, že Nutriční doporučení Ministerstva zdravotnictví ke spotřebnímu koši jsou souborem doporučení, která mají usměrňovat a vést školní jídelny směrem k nutričně vyváženému a pestrému jídelníčku a NEJSOU myšlena direktivně. Bohužel, vyškovská hygiena si to vyložila po svém.

  • Autor: Valentýna

    školství kontra zdravotnictví
    Díky za pěkný článek. Dělám to trochu jinak, ale také jsem si usnadnila plánování tabulkou. Hygiena chválí, ale MŠMT horlí, že to není potřeba, že pro nás je závazný jen spotřební koš. Je to prima pracovat v ČR 🙂 a mít takové zábavné nadřízené orgány.

  • Autor: Dagmar Dorota

    kalendář
    Ještě jednodušeji si vytisknu na kalendare-beda jednoduchý měsíční kalendář a mám to i datumem 🙂

  • Autor: caryfuk

    jidelnicek
    taky si piši tabulku vždy na 1měsíc dělám si čarky u vybraných pokrmu abych dodržela skladbu jidelničku a nepřekračovala doporučené množstvi.2xsladke 2xsmažené atd….