Přeskočit na obsah

Sestavování jídelníčků pro školní jídelny na Žijzdravě.cz

Už jste slyšeli o preventivním projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR Žij zdravě? Víte, že součástí projektu je aplikace určena pro pracovníky školních jídelen, kde najdete mimo jiné i vzorové jídelníčky a receptury?

Autor: David Vondruška

Školní stravování tvoří 35 % procent energetického příjmu dětí, přesto pětina českých dětí na obědy do školní jídelny vůbec nechodí. Ke změně chce přispět preventivní projekt Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR Žij zdravě, který připravil ve spolupráci s odborníky na výživu a známými kuchaři Filipem Sajlerem a Ondřejem Slaninou speciální internetovou aplikaci se vzorovými jídelníčky pro školní jídelny. Na výběru jídel se podílelo více než 500 dětí z českých škol.

Z dotazníkového průzkumu mezi 1630 dětmi z devíti základních škol a víceletých gymnázií, který proběhl v závěru loňského roku v rámci Jízdy kuchařů YesNeYes, vyplývá, že celých 60 % dětí se snaží dávat přednost zdravým jídlům. V řadě školních jídelen v České republice se kuchaři potýkají s přístupem dětí ke zdravým potravinám. Děti je sice na jedné straně obecně preferují, ale na druhé v realitě zdravou stravu častokrát odmítají. Téměř 20 % školáků dává před stravováním ve školní jídelně přednost různým fast-foodům. S nesprávným stravováním samozřejmě souvisí i nadváha a obezita. Podle zjištění dotazníkového průzkumu má 20 % dětí pocit, že trpí nadváhou. A nadváha v dětství často může vést k nadváze i v dospělosti!

Internetová aplikace je další z řady aktivit preventivního projektu Žij zdravě, který je realizován pod hlavičkou Všeobecné zdravotní pojišťovny. „Stravovacími návyky dětí a teenagerů se příliš mnoho projektů zatím systematicky nezabývá, přestože je to klíčové pro zamezení nadváhy a obezity. VZP se tomuto tématu věnuje dlouhodobě ve svých preventivních programech, kdy, mimo jiné, již třetím rokem realizuje projekt Žij zdravě a mezi dětmi oblíbenou Jízdu kuchařů YesNeYes, která je jeho součástí. Aktivity nyní logicky pokračují vydáním vzorových jídelníčků pro inspiraci školním jídelnám. Doufáme, že spolupráce s kuchaři Filipem a Ondřejem bude pro děti znamenat větší atraktivitu vybraných jídel, a pro kuchaře pomoc, aby jejich snaha o zdravý jídelníček byla dětmi oceněna,“ vysvětluje Tereza Květoňová, vedoucí oddělení veřejných záležitostí VZP ČR.

„Ve školních jídelnách se vaří zdravě, je to dáno normami a pravidelnou kontrolou. Školní stravování je tedy jednoznačně cesta k prevenci nadváhy a obezity u dětí,“ říká Bc. Alena Strosserová, metodička pro školní jídelny a nutriční terapeutka, a dodává: „O školních jídelnách panuje mnoho mýtů, které už ale dávno neplatí. Proto vítám jakoukoli aktivitu, která by měla pozitivní vliv na propagaci školního stravování a zároveň přilákala děti.“

K možné změně by mohla přispět úprava školních jídelníčků tak, aby nabídka byla pro děti atraktivnější a přitom dodržovala zásady zdravé stravy. Ve spolupráci s kuchaři Filipem Sajlerem a Ondřejem Slaninou a dalšími odborníky byly proto vypracovány „vzorové“ jídelníčky pro školní jídelny, které svým hlasováním v anketě ovlivnili i sami školáci. „Při vybírání a vytváření receptů nám šlo hlavně o to, aby děti jedly zdravě – tedy vyváženou a pestrou stravu. Snažili jsme se zkombinovat u dětí oblíbenou klasiku s ne úplně běžnými jídly ze zdravých a moderních surovin,“ uvádí kuchař Ondřej Slanina. Filip Sajler dodává: „Chceme děti ovlivnit, aby neodmítaly jídlo jen kvůli tomu, že ho neznají. Chceme jim ukázat, že jídlo je zábava a že musí vyzkoušet i něco novýho.“

Mezi vybranými pokrmy jsou například zeleninová pizza, kuskus se zeleninovou omáčkou a kuřecími paličkami, kuřecí hamburger se zeleninovým salátem, kapří hranolky se zelným salátem nebo hruškovo-jablkové rizoto. Nechybí ale ani klasická jídla jako jsou buchtičky se šodó, zeleninové rizoto, svíčková na smetaně nebo šunkofleky. Celkem se jedná o čtyřicet receptů. Jídelníčky jsou součástí speciální aplikace na internetových stránkách www.ZijZdrave.cz, kde je možné, mimo jiné, vytvářet a exportovat týdenní jídelníčky včetně nákupních košů dle zadaného počtu strávníků. Aplikace je určena pro pracovníky školních jídelen a je volně přístupná bez nutnosti registrace. 

Nejoblíbenější jídla českých dětí ve školních jídelnách

75 %

smažený řízek s bramborovým salátem

70 %

hamburger s hranolkami

64,5 %

grilované kuře s bramborem

53 %

buchtičky se šodó

52 %

rizoto

48 %

špagety s rajčatovou omáčkou

Pro více informací kontaktujte AMI Communications, tel.: 234 124 112
David Vondruška, e-mail:
david.vondruska@amic.cz

O PROJEKTU ŽIJ ZDRAVĚ
Projekt Žij zdravě, financovaný z fondu prevence VZP ČR, je celostátní edukační kampaň, jejímž cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o obezitě jako vážném celospolečenském problému, přispět ke změně chování českého obyvatelstva a napomoci k dodržování tzv. Rovnice zdravého života, která říká: lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít. Součástí projektu je internetový portál www.ZijZdrave.cz plný užitečných rad odborníků, celostátní výzkum veřejného mínění věnovaný problematice nadváhy a obezity, jídelníčky pro základní školy, reklamní kampaně nebo pravidelné měsíční newslettery zaměřené především na zdravé stravování. Dětem je určena Jízda kuchařů YesNeYes po českých základních školách a internetové stránky plné zábavy i poučení www.YesNeYes.cz
Projekt Žij Zdravě je realizován za podpory Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.

Autor: David Vondruška

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Evča1

    jídelníčky
    Musím jen souhlasit. Děti při rozhovorech upřednostňují zdravou výživu, zeleninu. Realita je však jiná. Když dám anketu jak si představují zdravý jídelníček, tak se to jen hemží zeleninou, ovocem, Bio potravinami, … Ale při zadání sestavení jídelníčku na týden, který jim uvaříme, tak jsou to samá sladká jídla, smažená. Zelenina, ovoce, ryby, luštěniny – ty se tam vůbec nevyskytují. :-))
    Snažíme se pořád shánět nové recepty, obzvláštňovat ty staré, vyměňovat nevhodné suroviny za zdravější.