Poznámka redakce:
Kvalitní jídelníček školní jídelny se skládá z dobře sestavených obědových menu. Přinášíme 10 příkladů menu s výběrem dvou nutričně podobných jídel. Jejich autorka – vedoucí jídelny Anna Vičánková – v nich musela použít, pokrm, který jsme jí zadali. Výběr z nutričně podobných obědů některé vedoucí ŠJ preferují, aby děti neměly únik od určité skupiny potravin.
Menu s přírodním kuřecím řízkem
Polévka z míchané luštěniny
1. Přírodní kuřecí řízek, zeleninová rýže, kompot
2. Kuřecí nudličky na bazalce, brambor, rajčatový salát
Menu s hovězím gulášem
Polévka – vývar se sýrovým svítkem
1. Hovězí guláš, celozrnný knedlík, ovoce
2. Mexický guláš, hrášková rýže, ovoce
S ohledem na zadané jídlo na jedničku jsem na dvojku navrhla podobné jídlo doplněné mléčným výrobkem (hovězí maso se sýrem eidam), a rýže je doplněna zeleninou (zeleným hráškem). Ne vždy je možné, aby v každém jídle byla zelenina zastoupena v dostatečném množství. Pokud hodnotíme jednotlivé menu, tak v tomto daném menu je zeleniny míň. Většinou ale hodnotíme jídelníček celkově za jeden týden, a tam bude zelenina v některých dnech zastoupena ve větším množství.
K vývaru: protože vím, že z hovězího masa bude určitě ořez, přidám ještě hovězí kosti – nejlépe hovězí harfy (jsou masitější a nejsou mastné), kořenovou zeleninu a docílím dobrý hovězí vývar. Myslím si, že k hovězímu guláši by mohla být i zeleninová polévka – např. nějaká z jednoho druhu zeleniny, třeba květáková, ale ne ze zeleniny, která se dochucuje česnekem, protože česnek bude v guláši. Do zeleninové polévky se také může použít vývar z hovězího ořezu, polévka bude chutnější, nebo můžeme použít vývar do gulášové šťávy. Záleží na kuchařce, jak s vývarem z hovězího ořezu naloží.
Menu se špenátem
Polévka drožďová s cizrnovým kapáním
1. Bramborové Gnocchi s kuřecím masem a listovým špenátem, ovoce
2. Vařené vejce, dušený špenát, brambor, ovoce
Menu se zapečenými těstovinami s kuřecím masem
Polévka gulášová z hlívy ústřičné
1. Zapečené těstoviny s kuřecím masem, salát z červené řepy s jogurtem
2. Těstoviny s kuřecím masem a brokolicí, salát z červené řepy s jogurtem
Salát z červené řepy zařazuji proto, že řepa je hlavně hodně zdravá a s jogurtem je velmi chutná, navíc mám v menu obsažený mléčný výrobek, samozřejmě i barevně ladí celkové menu.
Menu s pečenými čočkovými biftečky s květákem
Polévka z rybího filé se sýrovými krutony
1. Pečené čočkové biftečky s květákem, bramborová kaše, mrkvový salát s jablky
2. Čočkový salát s vejci, celozrnné pečivo, jablko
Menu č. 1 obsahuje ovoce, zeleninu, mléko. Čočkový salát na dvojku připravujeme ze salátové čočky Bonduelle, čínského zelí, rajčat, salátové okurky, sterilované kukuřice a jogurtu.
Menu se zapečenými bramborami se zeleninou
Polévka hovězí vývar se sýrovým svítkem
1. Zapečené brambory se zeleninou, mléko, ovoce
2. Květák na vejci jako mozeček, brambory s pórkem, rajčatový salát
K doplňkům: Toto menu je spíše sestavené pro ty, kdo vydávají každé jídlo samostatně, v jednom okénku jedničku a ve druhém dvojku. U nás si strávníci určitě nevybírají obědy podle doplňků. Ovoce dáváme vždy k jídlu na jedničku i na dvojku, a to z provozních důvodů, protože vydáváme ve dvou výdejních okénkách.
Menu se zeleninovým karbanátkem s pohankou
Polévka rajská s ovesnými vločkami
1. Zeleninový karbanátek s pohankou, šťouchané brambory, kompot
2. Pohankové rizoto se zeleninou a sýrem, okurkový salát,
Zeleninové jídlo na jedničku je doplněno ovocem, i když jen sterilovaným. K pohankovému rizotu se hodí spíše salát. V naší jídelně občas zařadíme k jednomu hlavnímu jídlu salát a k druhému hlavnímu jídlu kompot. V tomto případě mají strávníci v naší jídelně (a oni to vědí), možnost výběru a nemusí dodržovat stanovený doplněk (salát, kompot). Můžou si vybrat, co kdo má rád. Dokážeme odhadnout podle druhu připravovaného salátu, kolik čeho připravit, a kompot se dá kdykoli přidat.
Menu s tofu
Polévka mrkvovo-zázvorový krém s čočkou
1. Těstovinový salát s tofu (studený), ovoce
2. Zapečené těstoviny s uzeným tofu a zeleninou, ovoce
Mohlo by se zdát, že polévka s čočkou a hlavní pokrm s tofu není vhodná kombinace. Polévka ale není luštěninová, je to zeleninová polévka, jejíž základ tvoří zelenina a brambory. Je zahuštěna pouze rozmixovanou mrkví a bramborami, ne moukou. Je zjemněná mlékem a smetanou, ochucena zázvorem. Čočka je dána do polévka jen jako doplněk, polévka má výživnější hodnotu, a luštěniny není nikdy dost.
Anna Vičánková, vedoucí ŠJ Mánesova, Otrokovice
Diskuze