Ve čtvrtek 30.3.2006 měla rozhlasová stanice Český rozhlas 2 jako téma dne Školní a závodní stravování. Po celý den probíhaly rozhovory a živé vstupy posluchačů do vysílání na téma zkušeností s tímto stravováním. Odpoledne po 16. hodině proběhla v pořadu Káva o čtvrté beseda na toto téma.
Dopoledne volali posluchači: většinou starší a odráželo se to v obsahu vzkazů. Vzpomínali na léta padesátá a šedesátá, na počátky budování systému školního stravování, upozorňovali na plýtvání potravinami a stěžovali si, že ubývá možností pro stravování důchodců. Objevila se i chvála jedné školní jídelny. Jedna posluchačka vyjádřila názor, že není dobré ničit zavedený systém školního stravování, v Kanadě, kde žila, nic takového není.
V odpolední besedě diskutoval moderátor s Jiřím Trundou, zástupem ředitele ZŠ Londýnská v Praze a MUDr. Jaromírem Hrubým z Ministerstva zdravotnictví. Pan Trunda nejprve přibližně seznámil posluchače s organizací školního stravování v jejich škole a uvedl, v čem se změnilo. Na dotaz moderátora řekl, že zásadně nenutí děti do jídla (byla zmíněna „populární“ červená řepa), že si to nemohou dovolit, protože jde o porušování práv dítěte.
Moderátor se zajímal o kontroly hygieny provozu jídelen. MUDr. Hrubý seznámil posluchače se základními hygienickými předpisy (našimi i evropskými), které pro stravování platí, a upozornil na některé požadavky, které kuchyň pro hromadné stravování musí splňovat. Odhadoval, že každá jídelna zažije alespoň jednou za rok kontrolu z KHS, v případě epidemií i častěji. Řekl, že si je jist vysokou úrovní školního stravování, kterou oceňuje i okolní svět. Již si tak není jist u stravování závodního.
Všichni besedující pak společně upozornili na nástup stravování Fast Food a jeho nebezpečnost.
Dalším tématem diskuse byly prodejní automaty zejména na nápoje ve škole, proti jejichž umístění se v západní Evropě již zvedá vlna odporu. Diskutující upozornili, že jejich umístění nelze v současné době legislativně zabránit, protože prodávané potraviny a nápoje jsou zdravotně nezávadné. (bez ohledu na jejich nedobrý vliv na zdraví dětí).
Ve návaznosti na dopolední telefonáty posluchačů se probíralo i stravování důchodců. MUDr. Hrubý připustil, že se ohledem na vyšší administrativu některé jídelny od této nabídky upouští. V této souvislosti padl i dotaz na výdej do jídlonosičů. Tento způsob výdeje není zakázaný.
V debatě byl odvysílán záznam ankety v ulicích, z níž vyplynulo že zaměstnanci se v mnoha případech stravují velmi různě (studené svačiny, bagety, restaurace). Na zaměstnanecké stravování není nárok, zaměstnavatel musí pouze umožnit pracovníkovi, aby měl možnost se najíst.
Do diskuse opět volali posluchači a opět zejména starší chválili systém školních jídelen. Objevil se tam i přímý útok na MZd, které posluchač činil odpovědným za úpadek hromadného stravování. Hrubý opět odkázal na to, že MZd nemá v ruce legislativní nástroje, jak to ovlivnit. Další dotazy se týkaly opět odnosu jídel v jídlonosičích a nucení dětí do jídla.
Tři dotazy však se týkaly jevu, který vrhá na jídelny velmi nepříjemný stín. Poukazovali na to, že kuchařky si domů odnášejí velké množství jídla, a někteří podrobně popisovali své zkušenosti. Jiří Trunda, zástupce ředitele školy, k tomu uvedl, že pokud se tak stává, jde o hrubé porušení pracovní kázně, které může vést až k rozvázání pracovního poměru. Stěžovatelům doporučil obrátit se na ředitele školy nebo na zřizovatele. Další možností je využít aktivity rodičů. Ti založili na jejich škole občanské sdružení, které dohlíží na školní stravování, a jak uvedl, někdy si i velmi tvrdě uplatňuje své požadavky. Toto sdružení má možnost i kontrolovat případný odnos nespotřebovaného jídla domů.
Celá debata však byla vedena poněkud povrchně, k čemuž přispěl i výběr diskutujících, a nedotkla se podstatných problémů školního a závodního stravování.
Za všechny uživatele portálu, kteří neměli možnost relace na ČRO2 sledovat, diskusi poslouchal a pokusil se co nejobjektivněji zapsat
Ing. Pavel Ludvík, vedoucí redakce zpravodajství
Diskuze
Autor: Karol
Zbytky?
Ráda bych reagovala na problém s odnášením jídla kuchařkami. 1. Kuchařky nemusí ve všech případech mít v taškách uvařené jídlo. V dnešní době je možnost koupit od dodavatelů levnější výrobky – např, mražené maso, müsli tyčinky apod.
2. Kuchařka má možnost si další oběd pro rodinné příslušníky koupit. Oba případy musí být samozřejmě evidovány a předloženy příp. kontrole
3. Uvařené jídlo je možné po 4 hod. konzumovat pouze na vlastní riziko. Mělo by být zlikvidováno.
A zbytky vznikají pouze nevyzvednutím obědů žáky, tudíž by rodiče měli děti vést k tomu, aby na oběd šly a pokud nejdou, oběd předem odhlásit. Potom by žádné zbytky nezůstávaly.
Autor: Anonymní
Re: Zbytky?
V naší jídelně si pereme prádlo sami a doma. Bohužel mám nadité tašky plášti a pracovními kalhotami.