Máte bohatou doplňkovou činnost: kolik obědů vaříte pro cizí strávníky?
Je jich kolem 180. Stravují se zde přímo v jídelně, kde mají k tomu vyhrazený prostor. Stravu si mohou vyzvednout v určitém čase zde i do jídlonosičů, zavážíme do různých firem, soukromým osobám a připravujeme a vydáváme stravu na Penzionu v Litovli.
Mnoho jídel, a to nejen pro cizí, odsud vyvezete ven. Kolik jich je?
Kolem 700, jsou to asi dvě třetiny z celkového množství.
Musí být takové auto nějak zvlášť upravené?
Určitě by mělo být zvlášť upravené, ale zase je to finanční otázka. Potřebovali bychom nové auto i kapacitně, takhle musíme rozvážet natřikrát.
Za dopravu jídel si účtujete přirážku 6 Kč.
Ano, ale to je pro cizí strávníky.
Musíte na možnosti rozvozu myslet i při přípravě obědů nebo při nákupu potravin?
Je to omezení. Musím na to myslet při sestavování jídelníčku. Veškerá jídla se ve várnicích převést nedají.
V některých jídelnách mi řekli, že je rozvoz prakticky neomezuje, že si dokáží poradit s jakýmkoli jídlem.
Nás to určitě omezuje. Nemáme jednak dostatek termoboxů na převoz a také prostoru v autě. Do várnic, jak jsem se již zmínila, nemohu dát veškeré jídlo.
Zaměstnáváte některé lidi na hlavní činnost a některé na doplňkovou? Nebo mají půlúvazek tam a půlúvazek tam?
Na doplňkovou činnost tady mám vyčleněnou kuchařku a provozní pracovnice. Odpovídá to počtu uvařených jídel.
Vaše jídelna vypadá velmi reprezentativně. Využíváte ji na nějaké akce?
Zajišťujeme svatby, večírky, různá školení a oslavy. Přímo zde v jídelně nebo jsme schopni zajistit různé akce, rauty apod. i mimo jídelnu. Hodně se zaměřujeme na studenou kuchyni, holky jsou hodně šikovné a mají zájem.
Fotky z rautů, které připravujete, vypadají úžasně. To musíte mít pracovnici, která se v tom vyzná.
Začínala jsem zde s kuchařkou z minulého pracoviště, kde jsme se tomu hodně věnovaly, a postupně se učily ostatní, které měly zájem a chuť zkusit něco nového.
Kolik akcí do roka připravíte?
Od polovičky srpna jsme se nezastavily, víkend co víkend máme nějakou akci. Bývá jich tak 50 – 60.
Jak velkým finančním přínosem to pro vás je?
V první řadě je to přivýdělek pro zaměstnance. Z této vedlejší činnosti také dostávají se souhlasem zřizovatele jednou ročně odměny. A zbývající zisk je použit se souhlasem zřizovatele na různé úpravy nebo nákup zařízení.
Postihlo vás snižování platů?
Nepostihlo právě proto, že máme tuto vedlejší činnost.
Váš poslední nápad jsou krabičky s obědy podle zásad zdravé výživy. Jak vás toto napadlo?
Hledala jsem zase něco nového, čím bychom mohli zákazníky zaujmout. V Litovli nám přibyly další dva konkurenční podniky a nechci přijít o cizí strávníky. Chtěla jsem nabídnout něco, co tady ještě není. Požadavky byly, tak proč to nezkusit. Zatím jen obědy, je tam výběr ze 3 nízkoenergetických jídel, kde jsou uvedeny kilojouly, ale je to samozřejmě v jiných cenách než normální obědy. Jsou určeny pro cizí strávníky a pracovníky škol a školských zařízení. Teprve s tím začínáme, zatím připravujeme kolem 20 krabiček.
Jak krabičky rozvážíte?
Rozváží je náš řidič po hlavním rozvozu s ostatními jídlonosiči a převážíme je v termoboxu. Strávníci si je mohou vyzvednout také přímo na jídelně, nebo se zde i přímo najíst.
Ve firmách, které se touto stravou zabývají, pracují specialisté, kteří sestavují menu, počítají energetickou hodnotu. Jak je to u vás?
Nakoupili jsme literaturu, kde jsou receptury a jouly již spočítané. Jinak čerpáme z internetových stránek, kde je toho také dost, inspirujeme se z časopisů. Kde nejsou uvedeny jouly, tak si je počítáme sami.
Když někdo bere krabičky celý týdne, měl by mít tu stravu vyváženou, myslíte i na to?
Mají výběr ze tří druhů jídel. Nabízíme, saláty, ryby, drůbež, králíka, roštěnku, kuskus, bulgur, šmaky, robi maso… myslím, že i vyváženost je denně zajištěna, aspoň se o to snažím.
Rozsáhlá vedlejší činnost většinou nese povinnost odvádět DPH. Je to pro vás zátěž?
Pro mě určitě ne, možná trošku pro účetní, ale jak říká, není to něco, co se nedá zvládnout.
Jaké máte další nápady?
Máme zpracovaný projekt na rozšíření provozu, ale uvidíme, jak se k tomu dále město Litovel vyjádří. Týká se to vedlejší hospodářské činnosti. Jsou zde v přízemí ještě nevyužité prostory, které by měly sloužit jednak pro studenty a pedagogické pracovníky gymnázia k rychlému občerstvení a dále v odpoledních hodinách by se tyto prostory využívaly pro veřejnost. Měla by se otevřít zde taková menší kavárna.
Máte výhodu, že jste poměrně blízko centra a je tady blízko vycházková zóna.
Je zde podle mě ideální prostor, úplně se to tady nabízí: volejbalové hřiště, sokolovna, park, prostředí je tady krásné.
Snažíte se pořád vymýšlet nové a nové věci. Co vás k tomu tlačí?
Potřebuji neustále nějakou změnu. Nebaví mě stereotyp.
Jsou názory, že školní stravování by mělo zůstat uzavřené, že by mělo být pouze pro děti a že školní jídelny by neměly podnikat. Co si o tom myslíte?
Na to mám zcela jiný názor. I my jídelny bychom se měly chovat ekonomicky. Pravě my máme tolik možností a výhod, jak začít podnikat.
Diskuze
Autor: zde
Jsem nadšená
Jsem nadšená z této jídelny a z této vedoucí, má můj obdiv. Je vidět, s jakým zápalem svoji práci dělá. Gratuluju a tiše závidím nádherně zařízenou jídelnu!
Autor: Valentýna
Palec nahoru
Jste moc šikovní, blahopřeji. Nás už nějak opouští elán. Stále se všem okolo zvedá plat, zdravotníci se bijí za svých deset procent, učitelé zase dostanou přidáno a já když mrknu na pásku, tak mám o pěkných pár stovek méně.