Přeskočit na obsah

Školní jídelna tak trochu jinak

Pojďte se s námi podívat do školní jídelny, která patří mezi ty velké jídelny s vysokým počtem strávníků. Jaká je nabídka této jídelny? Jak komunikuje se strávníky a s veřejností? Dozvíte se také něco o zaměstnancích a provozu.

Autor: Monika Veselá

Školní jídelna Praha 22 v Uhříněvsi funguje jako samostatná příspěvková organizace od roku 2000 a v současné době je v místě jediná. Sídlí v moderní samostatné atriové budově a od roku 2008 k jídelně patří i veřejná jídelna v přímé blízkosti, v budově domu s pečovatelskou službou. Obě jídelny jsou moderně vybavené a prostředí působí příjemně a útulně. Nabídka pracovat v této jídelně pro mne byla velmi lákavá. Proto zde od roku 2005 pracuji jako vedoucí provozu. S paní ředitelkou a za podpory zřizovatele jsme se rozhodli pojmout jídelnu tak trochu jinak.

Naši strávníci
V průměru máme okolo 1300 strávníků a jejich počet stále přibývá, díky výstavbě domů a bytů v naší městské části. Z toho je 250 dětí z MŠ, 900 dětí ze škol a 150 dospělých strávníků. Do jídelny chodí na obědy žáci tří základních škol. Vaříme pro tři mateřské školy, které si k nám pro jídlo jezdí, stejně jako pečovatelská služba pro seniory. Ve veřejné jídelně stravujeme zaměstnance škol a městského úřadu, seniory, firmy, ale i širokou veřejnost.

Nabídka naší jídelny
Naše jídelna je tak trochu jiná širokou nabídkou a možností objednávkového i bezobjednávkového systému. Bezobjednávkový systém mohou využívat všichni strávníci a bývá to asi třetina, někdy i více. Objednané obědy jsou rezervované až do konce výdeje. Lze si koupit i oběd bez polévky a doplňků, což neplatí pro děti. Strávníci si mohou objednat až na tři týdny dopředu a do deseti hodin daného dne, anebo si vyberou až v jídelně z nabídky čtyř menu vystavených u výdeje. Vždy se jedná o tři masová jídla, jedno bezmasé, fit salát a minutku – gril připravovaný až v momentě objednávky u výdeje.


Další nabídkou jsou dva druhy polévek – vývar a zahuštěná. V ceně oběda je polévka, hlavní jídlo, doplněk ve formě salátů, ovoce, moučníků nebo mléčných výrobků a nápoj. Je zde výběr ovocných šťáv, čaje, mléčného nápoje nebo vody ze sodobaru. Stále je nutné sledovat nemocnost, akce škol, školy v přírodě a především chutě strávníků. Poté je nezbytné pečlivě volit množství obědů a jejich rozložení do šesti menu.
Výhodou pro rodiče je, že mohou dětem zablokovat nákup v našem bufetu nebo jen konkrétní produkt a minutku. Doplňková činnost jídelny je tedy i prodej v bufetu. Jedná se o naše výrobky, jako jsou saláty, moučníky, obložené housky, ale i hotové produkty jako sladkosti, zmrzliny nebo různé nápoje.

Akce jídelny
Máme své webové stránky www.sjpraha22.websnadno.cz, kde si rodiče pod svým heslem mohou ověřit docházku, druh oběda a nákupy svého dítěte. Přes internet lze samozřejmě také objednávat. Na stránkách jsou všechny potřebné informace, včetně akcí a fotografií jídelny a zaměstnanců.
Pro děti v rámci jídelny připravujeme různé tématické týdny, např. italská, asijská, staročeská kuchyně, zeleninové nebo bio dny, soutěž O nejkrásnější velikonoční vajíčko či Namaluj podzim a jiné. Děti pak dostávají drobnosti od sponzorů a diplomy od jídelny. Pro rodiče a veřejnost pravidelně pořádáme dny otevřených dveří s ochutnávkou a letos podruhé se u nás konal biojarmark. Také v jídelně každý rok probíhá uhříněveský jarmark, kde máme stánek s občerstvením. Pronajímáme jídelnu a o prázdninách stravujeme příměstské tábory. Děláme pohoštění na různé akce, např. v minulosti na vernisáž výstavy obrazů Marka Vašuta nebo různá školení, ale troufli jsme si v naší jídelně i na svatební hostinu.

Sehraný tým
O celý náročný provoz se stará sehraný tým šestnácti zaměstnanců – ředitelka, vedoucí provozu, šéfkuchař, administrativa, stravovací referentka v MŠ, kuchařky, uklízečky a dozor jídelny. Kvalifikovanost zaměstnanců je 100%. Všichni zaměstnanci se stále vzdělávají v oblasti vaření, hygieny, BOZP a PO. Spolu s paní ředitelkou studujeme školský management na Pedagogické fakultě UK v Praze. Ke stmelení kolektivu přispěla adopce na dálku dívenky z Keni a společné sportovní a kulturní akce mimo pracovní dobu. Kuchyně a celý provoz má dobré moderní technologické vybavení, které umožňuje kvalitní pracovní podmínky. Přesto má jídelna problémy s kapacitou, a tak ji čeká částečná rekonstrukce horního patra, aby byla přístupná i malým strávníkům.
Všichni se snažíme o kvalitní služby, doufáme ve stále dobrou spolupráci se zřizovatelem a v lepší podporu státu. Motto naší organizace je „Široká nabídka pro spokojeného strávníka v každém věku.“
Případné dotazy rádi zodpovíme, poradíme, pomůžeme, pokud to bude v našich silách, na e-mailové adrese veselasj@seznam.cz.

Monika Veselá, vedoucí provozu ŠJ Praha 22

Autor: Monika Veselá

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Kateřina

    školní jídelna trochu jinak
    Závidím Vám….Jsem vedoucí jídelny 7 let a o něčem takovém sním už dlouho, ale bohužel jsme malá školička s 50 strávníky plus 18dospělých, s učitelkama není žádná domluva, vztahy pod bodem mrazu. Nebaví mne to. Hodně štěstí a jen tak dál!

    • Autor: Monika Veselá

      Re: školní jídelna trochu jinak
      Ve stravování dělám již dvacet let, tedy ani moje cesta nebyla krátká a ani vždy lehká. Třeba i vám se časem podaří nějaká změna k lepšímu. Ve školství nic nesmíte vzdávat. Hodně štěstí i vám.