Přeskočit na obsah

Školní jídelny v tisku a na internetu

Školní jídelny byly vždy snadným terčem útoků senzacechtivých novinářů, ale v poslední době jsou i častým tématem solidních zpráv, zejména v regionálním tisku. Přečtěte si, co a jak se v tisku a na internetu píše o školních jídelnách.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Školní jídelny byly vždy snadným terčem útoků senzace chtivých novinářů, ale v poslední době i častým tématem solidních zpráv, zejména v regionálním tisku. Místní zpravodajové nalezli ve školních jídelnách zdroj zajímavých informací a ruku v ruce se zájmem rodičů o zdraví dětí, o zdravé a lehké stravování nacházejí v jídelnách dostatek podkladů k poutavým článkům o tom, co se v nejbližším okolí děje.  Když se jídelna snaží prezentovat na veřejnosti a dokáže poskytnout novinářům dostatek neotřelých informací, může takový článek vyznět pro školní stravování velmi pozitivně.

Podívejme se, jak se v posledních měsících dařilo prezentovat školní stravování v tisku.

Hodně článků se věnuje široce diskutovanému tématu centrálního školního stravování, převodům jídelen na soukromého provozovatele apod. V Březnici na Příbramsku se debatuje o tom, zda nepřeměnit klasickou školní jídelnu na školní restauraci. Důvody jsou zejména ekonomické, ale definitivní rozhodnutí má přinést až anketa mezi rodiči.

V Jirkově na Chomutovsku se již definitivně rozhodli. Místo rekonstrukce 4 jídelen s celkovými náklady v řádu desítek milionů korun budou vybírat firmu, která vybuduje zcela novou velkou kuchyni a poté bude provozovat centrální stravování.

Finanční úspory vedly radnici Prahy 10, která centrální stravování zavedla již před osmi lety, k tomu, že se nyní snaží sjednotit i zásobování a jídelníček ve všech 14 jídelnách. S jakými problémy se při tom potýká, si můžete přečíst zde

Sloučení jídelen provedli na začátku roku 2012 rovněž ve Šternberku. Šlo sice jen o dvě jídelny, ovšem množství škol, které zásobují, je značný. Pozoruhodné je, že vedení města si našlo čas na to, aby se s pracovnicemi jídelen setkalo a poděkovalo jim

Naopak v Uherském Hradišti jdou jinou cestou. Místo stávajícího dovozu velkého množství obědů do gymnázia od soukromého dodavatele zde budou stavět novou velkou kuchyň. Kraj na tento projekt uvolnil neuvěřitelných 42 milionů korun. Škola údajně patří k nejlepším v kraji, a tak si prý takovou investici zaslouží. V dnešní době si přiklepnutí takové částky žádá i složité a náročné vyjednávání a k řediteli uherskohradišťského gymnázia by se tak mnozí mohli jezdit učit, jak na to.

Často se v článcích objevuje v souvislosti se školním stravováním také slovo zdraví. Zdá se, že navzdory senzacechtivým článkům o UHO je školní stravování se zdravím spojováno a to je dobře. Přečtěte si například článek z Chebu o tom, jak místní integrovaná škola prezentuje, že vaří z čerstvých surovin a že se nebrání učit se od mistrů gastronomického oboru.  Článek vyznívá velmi pozitivně a čtenář si z něho odnáší jen ty nejlepší dojmy.

Ne vždy se objevují takové příspěvky jen v denním tisku. I poutavě napsaný článek umístěný na webu školy může mít stovky čtenářů a může představovat velmi dobrou propagaci školní jídelny. Tak se to podařilo například v Zašové, kde se rodiče mohou dočíst o Týdnu zdraví ve školní jídelně. Ještě zajímavější je fakt, že obě zveřejněné zprávy napsaly samotné děti. Jen tak dál!

Bohužel ne všichni chtějí své zdraví jen zlepšovat. Přibývá těch, kteří vhodnou stravou potřebují zabránit tomu, aby se jim zdraví nezhoršovalo. Jde např. o děti trpící celiakií, k nimž se náš školský systém chová vskutku macešsky. V reportáži z Blanska se můžete dočíst, jak stravování celiaků řeší tam.

Na stránkách MŠ Kunčina můžete najít, jak věcně a odborně fundovaně se vedoucí jídelny vypořádala s připomínkami rodičů. I takový článek svědčí o úrovni školního stravování a kvalitě lidí, kteří v něm pracují.

Pochvalně se o školních jídelnách zmiňují v reportáži z Mostu. Ne sice v souvislosti se zdravím, nýbrž v souvislosti s cenou. Všímají si, že školní jídelny dokáží uvařit levně a že právě proto je o jejich jídla velký zájem v řadách veřejnosti.

A jedna perlička na závěr: V Horaždovicích se do školní jídelny vloupal zloděj a kromě šunkového salámu si odnesl 30 kg uzeného masa. Zpráva bohužel neuvádí, co ten den děti jedly.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz
Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: zdenda

    jídelny v tisku
    Hezký článek.Řeknu Vám,ten zloděj je vlastně ohrožen na zdraví,co tomu řekne jeho žaludek.

  • Autor: Pekařka

    Jídelny v tisku
    Hezký článek, až bude více času, přečtu ho podrobněji. Naše jídelna oslavila 1.2. už 35 let od svého otevření, o čemž jsme informovali rodiče ve školním časopise. další povídání i s několika „hostorickými fotografiemi“ jsme umístily na nástěnku do jídelny. Kromě tisku také ústní šíření „věhlasu a slávy“ jídelny mezi rodiči a cizími strávníky, kteří se u nás stravují, nám průběžně přivádí další strávníky, což s radostí vítáme. Každá, byť i malá, prezentace školní jídelny pomáhá krůček po krůčku k tomu, aby se na jídelny začalo pohlížet jinak než v dobách UHO a Remo plátků.

  • Autor: agáta

    a co vy na tohle?
    Přečtěte si dnešní diskusi v Blesku ke článku „Blafy ve školních jídelnách…..“. a hned se Vám bude radostněji pracovat.Varování – jen pro pevné nervy.Jinak přeji všem hodně chuti do práce a podstatně spokojenější strávníky, než jsou diskutující.

    • Autor: Monik

      Agáto, divte se diskusi, když Blesk čte jen určitá sorta lidí.
      Proč si kupovat tento plátek, kde je 90% obsahu vymyšleno.

      • Autor: Kritik2

        Blesk kupodivu nekritizoval, je zde myšleno diskuzní fórum a jejich „zkušenosti“ ze školních jídelen. Ještě, že jsem si to přečetla v pátek, být do v půli týdne budu si muset vzít dovolenou, páč jsem to dlouho rozdýchávala.

  • Autor: raduza

    Podívala jsem se
    na stránkách Blesk.cz. Je to fakt síla a bohužel jsem povaha, že se neumím zcela povznést nad tyto reakce. Moje kuchašřky to berou s humorem, pracují ve školním stravování o nějaký ten pátek déle. Teď se nám vrátila po 3. letech z mateřské jedna p. učitelka a moc nás chválí, co novinek jsme za tu dobu zavedli. Mně osobně chutnalo i na základce i na střední (v době totality), neměla jsem skoro s ničím problém. Ještě před cca 10 lety tady hoši 13 – 15 let chtěli 10 – 12 knedlíků a omáčku do hlubokého talířku, i když byla UHO. Kolikrát jsme je museli krotit, aby nám zbylo pro ostatní.Trh se nepodbízel přechucenými pochutinami, nebyli tak rozmlsaní. Takže se nenechme rozházet těmito reakcemi a buďme v pohodě. Pozn: já Blesk nekupuji, ale zato tchýně ano, a protože mě nemá ráda, tak bude mít z tohoto článku určitě radost.