Přeskočit na obsah

Školní stravování v novinách

V předním celostátním deníku byl zveřejněn komentář k poměrům, za jakých pracuje personál školních jídelen. Text příspěvku přinášíme v plném znění včetně zamyšlení nad nutností, aby jídelny lépe prodávaly svou práci.

Autor: Vladimíra Nejezová

V poslední době se hodně diskutuje o tom, že jídelny musí umět svou práci lépe prodat, že by měly být více vidět. Celostátní deník MF Dnes zveřejnil 11. června 2008 komentář s názvem Bude mít ve školních jídelnách kdo vařit? Jeho autorem je Ing. Pavel Ludvík, vedoucí naší redakce. Na Vaši žádost otiskujeme plnou verzi tohoto zajímavého článku. Text v novinách byl zkrácen o některé pasáže, které zde uvádíme kurzívou.

Bude mít ve školních jídelnách kdo vařit?

Ve školství pracuje kromě pedagogů také velká skupina nepedagogických zaměstnanců (kolem 68 tis.), kteří zabezpečují běžný provoz škol. Zvyšování jejich platů probíhalo v minulých letech velmi pomalu, v současné době se úplně zastavilo a navíc často pracují za ostudných podmínek.

Platy a pracovní podmínky
Přibližně jedna třetina platových tarifů z jejich tarifní tabulky nedosahuje úrovně minimální a zaručené mzdy a jejich průměrný plat ve výši 12369 Kč činil v roce 2007 pouze 55 % průměrného platu v celé nepodnikatelské sféře ČR. Převažující skupinu mezi nepedagogickými pracovníky tvoří personál školních jídelen. Víte, že tarifní plat kuchařky v 5. platové třídě činí 7530 Kč? Výplaty kolem 8 tis. Kč (tedy na úrovni minimální mzdy) jsou v jídelnách běžné a případné odměny se obvykle blíží nule. Vedoucí školních jídelen jsou příkladem typického vedoucího pracovníka s obrovskou zodpovědností. V rozporu s právem mnoho z nich nedostává příplatek za vedení ani na nejnižší úrovni 500 Kč dané vládním nařízením. Nejde však jen o to, jak vysoký je plat ve školních jídelnách. Pobuřující je i fakt, že provozní a mzdové finance určené školní jídelně zůstávají ve školách, vylepšují jejich rozpočet a do jídelen se nedostávají.
Personál jídelen je v mnoha případech nucen pracovat na zkrácené úvazky, které často pokrývají jen dobu nezbytně nutnou na přípravu jídel. S nějakým řízením jídelny, návrhy nových jídelníčků, vzděláváním, administrativou se v nich vůbec nepočítá, takže vedoucí jídelen tyto práce často vykonávají nad rámec úvazku a zdarma. O způsobech, jakými jsou jídelny nuceny si vybírat neplacené volno v době prázdnin (což dnes představuje téměř 3 měsíce), by se dalo dlouho vykládat.

Zvládli byste to?
Požadavky na personál školních jídelen přitom neobyčejně rostou. Přibývá složitějších technických zařízení, vyžadujících podrobné zaškolení. Podstatně zpřísnily předpisy týkající se hygieny a systému kritických bodů. Obrovské úsilí dnes vyžaduje sestavit jídelní lístek tak, aby dodržel obecné požadavky na výživu a zároveň vyhověl požadavkům strávníků. Je to heroický úkol a přál bych vám, abyste si to někdy zkusili. Přitom jídelny vůbec nevaří špatně: Při rozsáhlých testech školních obědů, které provedla MF Dnes v listopadu 2007, bylo prokázáno, že ve školním stravování se připravují mimořádně kvalitní jídla.
Do chodu mnoha jídelen navíc nekompetentně zasahuje ředitelství školy. Osobuje si např. právo určovat obsah jídelníčku, aniž zná předpisy pro jeho sestavení. Také rodiče více než dříve usilují o uplatňování módních či moderních směrů ve stravování a chtějí o nich diskutovat s vedoucími jídelen. Zdražují se potraviny, cena oběda je ovšem určena vyhláškou MŠMT. Zajistit bezpečné a kvalitní potraviny za současné ceny je kus umění a zabere to čas. Na začátku tohoto roku dokázalo 60% jídelen uvařit oběd z potravin pro žáky 2. stupně v ceně do 20 Kč. Zkuste to někdy doma a uvidíte, jak obtížný úkol to je.

Kdo vaří pro naše děti?
Důsledkem všech těchto skutečností je, že do školního stravování přicházejí spíše nekvalifikované síly a ne noví, mladí a odborně připravení lidé. 52% personálu školních jídelen je ve věkové skupině 40-50 let, jen 2% ve věku do 30 let. Alarmující je situace u vedoucích, tedy u těch, které mají celý náročný provoz jídelny řídit. 29% z nich je ve věku 50-60 let, a jen 5% ve věku do 30 let.

Bude mít tedy za pár let v jídelnách pro naše děti vůbec kdo vařit?

Potřebuje práce v jídelnách propagaci?
Říká se, že dobrá práce se chválí sama. To je sice pravda, ale často se stává, že bývá okolím považována za samozřejmost a není oceňována, tak jak si zaslouží. V dnešní mediální době je proto nutné o sobě umět dát vědět.
Komentář upozorňuje na problémy jídelen, které dobře znáte. Také jistě víte, že změny k lepšímu mohou nastat jen, pokud o ně budete sami usilovat. Práci v jídelnách je proto nutné ukázat co nejširší veřejnosti.

Jak oslovit co nejvíce lidí?
Napsat článek a zajistit zveřejnění v celostátním tisku není snadný úkol a nedokáže to každý. Jsou ovšem i další média krajského, okresního a místního formátu, kde se o to, přiblížit čtenářům svou práci, může pokusit každá jídelna.
V  školním zpravodaji, nebo na webových stránkách školy, by měly být samozřejmostí také zprávy o školní jídelně. Informujte o gastronomických akcích, o anketách, které pořádáte, o neobvyklých jídlech, o tom, co dětem chutná, jak vás chválí.
Využívejte relací ve školním rozhlase, na akcích SRPŠ usilujte o možnost promluvit k rodičům vašich strávníků. Ke svému úsilí o zlepšení vašich pracovních podmínek potřebujete spojence, potřebujete si naklonit veřejnost a pozitivní zprávy o jídelnách v novinách a časopisech jsou cestou, jak toho dosáhnout.

Ing. Vladimíra Nejezová je spolupracovnicí redakce

Autor: Vladimíra Nejezová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: jířa

    ohlas na článek
    článek je dobrý. Ještě by tam chtělo napsat, že i když se snažíme vařit zdravě, děti nejedí hlavně zeleninu, ovoce nic moc. Raději si koupí kolu a brambůrky než by šli na oběd. Toto je chyba v rodinách a jsou rodiče kterým se to ještě nelíbí.Hlavně, že musíme dodržovat spotřební koš. S těmi platy a odměnami je to velice špatné a nikdo se nás moc nezastane. Každý kritizuje školní jídelny ale ať se podívají jak vaří a hlavně v čem.

    • Autor: Evina

      Re: ohlas na článek
      článek mluví za nás všechny,kdo máme co do činění se školním stravováním.Plně s autorem souhlasím, jen bych chtěla dodat, že někdy si tu špatnou pověst pěstujeme sami.SEtkala jsem se s kuchařkami pro něž oslovení dětí vulgárním způsobem bylo normální/samozřejmě pokud nebyl v dohledu ped.pracovník/,expedice jídla stylem tumáš a jez nebyla vyjímkou apod. nešvary.Neříkám,že to takhle běžně funguje, ale pokud se bude tohle objevovat, v superlativech se o nás mluvit nebude.A tak se přimlouvám za strávníky-hlavně ty malé-ať přes všechny potíže,které v tomto oboru jsou,mají ty jejich paní kuchařky úsměv na tváři alespoň při výdeji jídel… ty dětské duše nemohou za problémy nás dospělých…. přeji hezké dny

  • Autor: Homolková Věra

    odpověď
    Plně souhlasím s článkem. Je to 100% pravda o práci nejen kuchařek, ale i vedoucích školních jídelen. Za sebe však musím říci, že děti by si kolikráte dali říci, ale ty rodiče. Proč dáváte to a zase tohle, tohle naše dítě nejí. Nejsem zastáncem nutit děti do jídla, ale z domu jsou naučeny na rychlá jídla a o správné skladbě jídelníčku školní nemají ani tušení. Snažíme se tak my ve školních jídelnách nahrazovat to, co by mělo být pro každého rodiče samozřejmostí. A ještě, není školní jídelna, jako jídelna. Věřím, že většina má dobrý vztah ke své práci a odvádí ji se svědomitostí sobě vlastní, a co jinde? Zkuste si občas zodpovědně říci, zda se nedá Vaše práce zlepšit? Doporučovala bych většině lidí zkusit si naše řemeslo.

  • Autor: Leoš

    Ohlas k článku v MF Dnes
    Konečně se našel někdo, kdo nezkresleně a pravdivě popsal situaci ve školních jídelnách. Děkujeme Vám pane Ludvíku, že jste seznámil širokou veřejnost s podmínkami, za kterých musíme své povolání vykonávat. Teď už jen zbývá doufat, že kompetentní osoby zajistí, aby tomu bylo jinak! S pozdravem Leoš.

    • Autor: Pavel Ludvík, Jídelny.cz

      Re: Ohlas k článku v MF Dnes
      Leoši, chtěl bych mít vaši víru! Znáte na toto nějakou kompetentní osobu? Myslíte si, že něco sama zajistí? Já ne.
      Všichni, kdo se pohybujeme ve školním stravování a kolem něho, pro to musíme něco udělat. Zkoušet, psát, ozývat se, bojovat, upozorňovat, jednat. Každý podle svých schopností. Budeme-li jenom doufat, nezmění se nic.

  • Autor: Kamila

    Děkujeme
    Příspěvek z novin jsem okopírovala a vyvěsila na nástěnce v jídelně, kde si ho mohou přečíst i rodiče, důchodci a další, kteří k nám chodí na obědy. Jen je škoda, že v novinách nebyl otištěn příspěvek v plném znění !!!! Děkujeme p. Ludvíkovi.

  • Autor: kvietok

    Na Slovensku
    je situácia rovnaká, keď nie horšia, kvalita jedál je ozaj výborná, ale katastrofou sú pracovné podmienky. Vybavenie kuchýň je v zlom stave, samotných pracovníkov ubúda a ten vekový stav je taký ako sa píše v článku….Nezostáva nič iné , len ďalej propagovať svoju prácu a to aká je dôležitá pre naše deti, ktoré si zaslúžia zdravú stravu pre svoj vývoj. Tiež ďakujem za článok.