Přeskočit na obsah

Školní stravování vaří nezdravě??

V letošním roce se školní stravování dvakrát stalo námětem článků předních českých deníků a v obou případech vyšlo s čistým štítem. Nedávno se však v jedněch novinách objevilo: „Školní stravování vaří nezdravě“. Jaký to byl článek a jaké vyvolal reakce?

Autor: Ing. Pavel Ludvík

V letošním roce se školní stravování dvakrát stalo předmětem obsáhlých článků v předních českých denících. V obou případech vyšlo s čistým štítem. Už se zdálo, že se tento rok vyhne skandalizujícím článkům, že mu mediální scéna nastavila svou přívětivou tvář. Avšak s koncem roku přichází sprcha: „Školní jídelny stále vaří nezdravě“ píše Jana Machálková ve známém českém deníku.

Pod zavádějícím titulkem se skrývá směs obecných a nic neříkajících frází, které sice neškodí, ale které jsou proloženy několika dalšími zavádějícími a zkreslenými informacemi. Hrachová kaše a čočka jsou nepřímo označeny za nezdravá jídla, výživové normy za přežitek. Autorka nemůže snést koblihu jako dezert po obědě (i když po uvedených škubánkách s mákem by to byla opravdu silná káva). Na pomoc si vzala i Českou školní inspekci. Nu, přečtěte si to sami. A své názory můžete vyjádřit v diskusi pod naším článkem.

Pokoušeli jsme se kontaktovat redakci onoho deníku, ale pokus zůstal bez odezvy. Když jsme uvedený článek předložili lidem, kteří se ve školním stravování vyznají, reagovali slovy „autorka neví, o čem píše“ či „blábolí“.

Z jedné jídelny nám přišla rozsáhlejší reakce:
Na to ani nejde pořádně nic říct – vždy mě akorát stoupne tlak, je vidět, že to píšou lidi, kteří neví ani pořádně o čem píšou. Měli by se jít podívat, jak děcka mají např. rádi ty škubánky s mákem, nebo ty koblihy a právě proto, že to matky doma nedělají – protože je to pracné a nechce se jim to doma dělat.
Zrovna dnes máme, jak oni píšou  – kalorickou koblihu – jedna řada na oběd, druhá na přídavky, a to tady vůbec nesmrdí žádný přepálený tuk. Oni by se měli taky někdy jít ti novináři podívat, o čem píšou – možná by se divili, jak minulý týden u nás jedna maminka. Když jsem jí dala degustační porci (čekala na mladší dítě), sama řekla, že tu starší doma pěkně seřve. Jednoduché je kritizovat, než si přijít ověřit, jaká je vlastně pravda.

Všichni víme, že problémů ve školním stravování je dost. Kdybych ho chtěl skandalizovat, věděl bych moc dobře jak. Ale tak naivně, jak to provedla paní Machálková, bych to rozhodně nedělal. Zesměšnil bych se.

Odkaz na článek „Školní jídelny stále vaří nezdravě“

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Ivča

    Zdravě-nezdravě
    Jako jeden z mnoha podniků máme zajištěné stravování ve ŠJ v Litoměřicích. Určitě v naší jídelně vaří dle hygienických pravidel. To posoudit nemohu. Co mi ale zvedá tlak je skladba jídelníčku. Ta určitě zdravé výživě neodpovídá. Zeleniny je pomálu, z ryb je pouze filé. Po celou dobu cca 5-ti let stále jedna a ta samá jídla. Polévky i omáčky zbytečně moc zahuštěné moukou či škrobem. Pod různými názvy jídel se skrývá stejná hustá, chutově umělohmotná hnědá omáčka. Dle mého názoru by neškodilo jídla trochu odlehčit.

    • Autor: ŠJ

      Re: Zdravě-nezdravě
      Vážená paní nikdy nedyla v provozu a nezná požadavky o naplňování spotřebního koše.Ať skusí dát dětem v MŠ nebo v zš pstruha nebo kapra a potom může běhat na pohotovost,jsme rádi ,že alespoň file jedí a to jen pokud je smaženýjinou formu nepřijímají.A moc bych se divila že je málo zeleniny vždyť máme předpisy a ty musíme plnitPokud se týká polévky děti milují hodně zahuštěné vývar jen vyjímečnqě spíše si ho nevezmou.zahušťujeme zeleninou a luštěninami vždyť máme hlídané tuky i moujky.

  • Autor: sakatka

    odborník žasne, laik se diví
    Přečetla jsem si článek v Lidových novinách až teď, v denním tisku mi nějak unikl. Ale řeknu Vám, že je to opravdu snůška nic neříkajích blábolů. Autorka je zřejmě vegetariánka, protože se naváží do masa, ale hlavně rozebírá něco, o čem nemá ani páru. Jak by asi chtěla vařit bez norem, bez dodržování doporučených dávek(SK)? Navíc vůbec neví nic o výživě, své názory čerpá s rádoby vědeckých článků a to ji dává punc specialisty na výživu.
    Nejvíc mě zarazilo, že jako odborníka na školní stravování si vybrala paní Fürstovou z ČŠI. Nic proti té paní nemám, ale je to ekonomka, o školním stravování toho ví jen o trochu víc než paní redaktorka. Copak se v naší republice není nikdo, kdo opravdu rozumí školnímu stravování a kdo v něm opravdu aktivně pracuje? Co dělá MŠMT, aby podpořilo práci školních jídelen, aby je bránilo před takovými jalovými útoky, které nikomu neprospívají?Není potřeba to nějak řešit?