V médiích (např. Týden.cz, časopis Potravinářská Revue) se začínají objevovat zajímavé informace a články o novém celosvětovém hnutí Slow Food neboli pomalé stolování. Slow Food je mezinárodní nezisková organizace, která má přes sto tisíc členů po celém světě. Zrodilo se jako protipól kultuře fast food. Jejím zakladatelem je italský novinář Carlo Petrini, který v roce 1986 zareagoval na otevření nové pobočky nadnárodního řetězce McDonald na historickém náměstí Piazza di Spagna v Římě.
Slow food Česká republika
Slow food Česká republika je občanské sdružení, které bylo založeno v roce 2000 převážně lidmi ze zahraničí, žijícími v ČR. Je součástí celosvětové organizace Slow Food International. Ta uděluje národním organizacím právo užívání názvu a loga, kterým je šnek, a určuje zásady, kterými se národní organizace musí řídit. V oblasti potravin jsou to zásady: dobrý – mající správnou chuť, čistý – vyrobený bez chemických přídavných látek, a fair – výrobci zaplacená adekvátní cena.
Za začátku mělo Slow Food za cíl podporu tradiční gastronomie, lokálních výrobců potravin, chovatelů tradičních zemědělských plemen a pěstitelů tradičních zemědělských plodin. Dnes se snaží i o zachování národních kultur a historických hodnot a velkým cílem je kultivace vztahů jak v rodinách, tak i ve společnosti.
Členové sdružení jsou jak menší a rodinní výrobci potravin, zástupci škol a výzkumných ústavů, zemědělci, chovatelé, pěstitelé, tak milovníci dobrého a kvalitního jídla, dalšími jsou pak kuchaři nebo majitelé restaurací. Bez jejich iniciativy a přispění by organizace nemohla růst.
Filozofie Slow Food
Slow Food není jen způsob stravování, ale i filozofie. Být členem znamená navracet jídlu jeho důstojnost a podporovat poznávání různých chutí. Usilovat o souhru etických zásad a požitku z jídla.
Organizují také širokou škálu společenských událostí, na kterých je možné se setkat s výrobci, ochutnávat a dozvědět se o jejich práci. Tyto společenské akce jsou také příležitostmi dozvědět se více o hnutí Slow Food a o jeho různých celosvětových aktivitách.
Veletrh Slow Food 2010
Členové Slow Food se letos historicky poprvé zúčastnili potravinářského veletrhu SALIMA 2010. Ve výstavním stánku se prezentovali malí tradiční výrobci potravin. Na zdraví se připíjelo pravou moravskou slivovičkou i speciálním růžovým vínem Moravský ryšák.
Za měsíc, přesněji 15. -18. dubna 2010 proběhne v německém Stuttgartu veletrh Slow Food 2010. Dobré, čisté a fér by měly být potraviny, které se zde představí. Naši výrobci by chtěli zaujmout originálními přírodními výrobky včetně kozích sýrů a kozí zmrzliny, tvarůžkové sekané nebo svatebních koláčků. „Jsme farma, která má 30 zvířat. Jezdíme na veletrhy s regionálními potravinami. Devadesát procent výrobků prodáváme na farmě. Máme ale za to, že se vyplatí představit naší produkci ve světě,“ řekl Zbyněk Štěpánek z Licibořic na Chrudimsku. Do Stuttgartu firma poveze kozí zmrzlinu, jogurt nebo sýry. „Kozí zmrzlina je produkt vhodný také pro alergiky. Vyrábíme točenou s příchutí oříškovou, vanilkovou nebo jahodovou. Stáčíme ji ale také do kelímku, v nichž se dá uchovávat několik měsíců. Jinde ve světě se to prakticky nevyrábí,“ uvedl.
Potraviny na veletrhu Slow Food se vybírají velmi pečlivě. „To, co jíme a pijeme, by mělo být ze surovin výborné kvality, vyrobeno čistě a bez přidaných látek. Zároveň by zemědělec a zpracovatel měl za svůj produkt obdržet férovou cenu. Požadavky jsou přísnější než pouhé ‚eko‘ nebo ‚bio‘,“ vysvětlil záměr pořadatelů předseda české pobočky mezinárodního sdružení Slow Food Petr Mamula. Upozornil, že Česká republika má letos na veletrhu status partnerské země. Podle něj je to výraz ocenění české produkce.
Na veletrhu budou zastoupeny obilné produkty, mléčné výrobky, sýry, ovoce a zelenina, ryby, šunka a uzenářské výrobky, oleje, lahůdky, octy, bylinky, čokolády, zavařeniny, zmrzliny a nápoje všech druhů. Českou produkci budou zastupovat hořické trubičky, uzenářské výrobky, vejce v biokvalitě, chlazené rostlinné potraviny, vína moravské provenience nebo piva z malých pivovarů.
V současné době se snaží sdružení rozjet projekt certifikace restaurací, které budou vařit převážně z českých surovin a bez chemických přísad. Restaurace poté dostanou označení Doporučeno Slow Food, kde bude i rok, pro který toto doporučení platí.
Slow Food ve školních jídelnách
Není právě Slow Food parketa pro školní jídelny? Vždyť kdo jiný by měl usilovat, aby se naše děti naučily jíst kvalitní stravu, kulturně a pomalu. Kde jinde by se měly děti naučit souhře etických zásad a požitku z jídla? Není právě jídelna místem, které by mělo vrátit jídlu důstojnost a naučit děti poznávat různé chutě?
Martina Cukrová, redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: Evča 1
Slow Food a školní jídelny
To rozhodně ano. Ale myslím, že toto už spousta z nás považuje za samozřejmé. :-))
Autor: Pekařka
Slow Food
Naprosto souhlasím s Evčou 1! Jen pořád nevím, jak děti naučit jíst v klidu a kulturně. Nemají na nic čas, jídlo do sebe nahážou, nepřečtou si ani jídelníček a u okénka vyzvídají, co mají na talíři, a ženou pryč z jídelny. Jen tak pro zajímavost – mám postřeh, že děti neumějí ani „normálně“ chodit,, pořád jen běhají a přinutit je k pomalejšímu pohybu je nadlidský úkol (tedy bez osobního zastavení). Hezký den všem v jídelnách.
Autor: sylva
spěch
U nás často slyšíme, jak dozor děti pobízí, ať jedí rychle, že už si chtějí k obědu sednout další děti. Na jídlo klid určitě není.
Autor: Lukáš
Re: spěch
Tak on je problém, pokud máte odstravovat 500 strávníků v jídelně se 70 místy za 3 hodiny. Tady s pomalým stolováním neuspějete. 🙁