Přeskočit na obsah

Šmakoun ve výživě dětí

Šmakoun, bílkovinná potravina, která získává na popularitě, a to i ve školních jídelnách. V příspěvku se mimo jiné dočtete, jakou výživovou hodnotu Šmakoun má, jaký je jeho význam ve výživě dětí a dozvíte se také několik tipů, jak tuto potravinu využít ve studené a teplé kuchyni.

Autor: Pavlína Kosečková

Vysoký obsah bílkovin, všestranné využití v kuchyni, vhodná alternativa masa a sýru – tak to je Šmakoun. Český výrobek, který si získal popularitu zejména ve výživě sportovců a redukčních dietách. Proč by měl být součástí také dětské výživy, na to si pojďme odpovědět.

Co je to Šmakoun?

Jedná se o bílkovinnou potravinu, která se vyrábí patentově chráněnou českou technologií, tepelnou úpravou čistých vaječných bílků bez přídavku chemických látek a konzervantů. Jeho výživové hodnoty jsou významné především kvůli vysokému obsahu kvalitních živočišných bílkovin. 100 g této potraviny dodá přibližně tolik bílkovin jako 100g balíček kuřecí šunky, 60g plátek z kuřecích prsou nebo 50 g tvrdého sýra.

Ačkoli vyšší příjem živočišných bílkovin bývá často spojován s vyšším příjmem tuků, u Šmakounu se toho není třeba obávat. Neobsahuje ani tuk, ani cholesterol, a dokonce ani lepek a jednoduché cukry. Jen minimální množství sacharidů, většinu ve formě vlákniny, která je přidávána při výrobě.

Šmakoun je pro maloobchod vyráběn v podobě malých válečků, pro gastronomii v podobně větší šišky 1 kg nebo 2,4 kg. Svou konzistencí se podobá sójové alternativě masa zvané tofu. Základním představitelem tohoto produktu je Šmakoun klasik neutrální chuti a vůně. K dostání je také v ochucené podobě, a to jak ve slané (příchuť mexico, provensálské koření, hlíva ústřičná nebo uzený), tak sladké (příchuť meruňka, švestky se skořicí, brusinky s goji). Na trhu se lze potkat také s krémy Šmakoun (lískooříškový, kokosový a pomerančový), a dalšími specialitami jako Šmakoun klobásy, párky a karbanátky.

Možná si teď snažíte představit, jak můžou „párky z vaječných bílků“ asi chutnat? Jen držte svou fantazii na uzdě, protože rozhodně nechutnají po vejcích. Jedná se o klasické párky s vysokým podílem kvalitního masa, hovězího (21 %) i vepřového (32 %), který je jen obohacen o Šmakoun a dochucen kořením, čímž si zachovávají tradiční chuť párků. Významný rozdíl však najdeme ve výživových hodnotách. V porovnání s klasickými párky obsahují více bílkovin, méně tuku a soli. Díky výživovým hodnotám Šmakoun párky splňují výživová kritéria daná vyhláškou č. 282/2016 pro školní bufety a kantýny (pamlsková vyhláška).

Význam ve výživě dětí

Šmakoun válečky vyrobené pouze z čistých vaječných bílků můžou být do jídelníčku zařazovány z různých důvodů – jako náhrada masa a masných výrobků z důvodu laktoovovegetariánské stravy nebo chuťové averze, jež bývá v dětském věku typická. Dále ze zdravotních důvodů jako náhrada sýrů v rámci bezmléčné diety, nebo pouze pro zpestření jídelníčku. Ostatní Šmakoun výrobky (například párky nebo krémy) však mohou suroviny jako mléko a maso obsahovat, proto jako vždy je nutné číst složení na obalu potraviny. Díky nulovému obsahu lepku, jsou Šmakoun výrobky také vhodné do bezlepkové diety.

Konzumace Šmakouna zajistí přísun kvalitních bílkovin, které jsou nezbytné pro růst a vývoj dítěte. Nezajistí však přísun vitaminů a minerálních látek, proto by na něj nemělo být nahlíženo jako na plnohodnotnou náhradu masa, jež je zdrojem železa a vitaminu B12, a sýrů, které jsou zase významným zdrojem vápníku, ale pouze jako náhradu z hlediska kvalitních bílkovin.

Nevhodnou volbou je Šmakoun pro děti s alergií na vejce. Alergie na vejce je druhou nejčastější potravinovou alergií kojenců a malých dětí. V prvních letech života však tato alergie často vymizí, a u starších dětí a dospělých se s ní zpravidla nesetkáváme.

Šmakoun v kuchyni

Šmakoun lze použít jak v teplé i studené kuchyni, tak na sladký i slaný způsob. Můžete ho péct, dusit, grilovat, zapékat s těstovinami namísto uzeniny nebo obalit v trojobalu a smažit jako řízek. Za vyzkoušení stojí guláš nebo rizoto, kde jím lze nahradit buď samotné maso, nebo sýr k posypání.

Využití má také ve studené kuchyni jako součást zeleninových salátů nebo při přípravě pomazánek. Pokrmy lze připravovat buď z čisté neochucené varianty, kterou je vhodné dochutit kořením či bylinkami, nebo lze vyzkoušet i různé příchutě – zapékané těstoviny se Šmakounem uzeným, chilli con carne se Šmakounem mexico nebo houbovou pomazánku se Šmakounem s příchutí hlívy ústřičné.

Šmakounem lze obohatit také sladká jídla (například jahelník, rýžový nákyp, pohankové kaše, ovocné knedlíky) nebo můžete sáhnout po některém z hotových krémů Šmakoun. Ty mají daleko nižší energetickou hodnotu, méně cukrů, a naopak více bílkovin v porovnání s běžnými lískooříškovými krémy typu Nutella. Pomazat jimi můžete palačinky či pečivo k svačině.

Je pravda, že děti jsou mnohdy náročnými strávníky. Jakmile na svém talíři vidí něco nového, neznámého, co může dokonce zavánět slůvkem „zdravé“, okamžitě to zahrabou pod rýží nebo do bramborové kaše a více se toho nedotknou. Častou obětí tohoto činu bývá brokolice. Máte strach, že by to se Šmakounem dopadlo stejně? Není třeba se obávat, Šmakoun lze také přidat do pokrmů, které běžně vaříte. Můžete jej do pokrmu nakrájet, namlít nebo nastrouhat, použít k zahuštění omáček či polévek, aniž by se nějak ovlivnila chuť či vůně výsledného pokrmu. Významně však budou ovlivněny, lépe řečeno vylepšeny, jeho výživové hodnoty – méně energie, tuků a více bílkovin. Ukázkou vylepšeného, výživově hodnotnějšího pokrmu může být Hamburger Šmakoun (suroviny: vepřová plec, Šmakoun mexico, pohanka syrová, vejce, sůl, strouhanka, dále bulka a zelenina), jehož recept vymyslela a v praxi používala (možná ještě používá) školní jídelna Na Výsluní Uherský Brod (paní Trtková). Buďte o krok napřed před svými strávníky a nebojte se experimentovat.

Mgr. Pavlína Kosečková – nutriční terapeutka

Autor: Pavlína Kosečková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Pavel

    ečka
    Složení Párek Šmakoun:
    Hovězí maso 21 %, vepřové maso 32 %, Šmakoun 32% (vaječný bílek, voda, aroma), voda, jodovaná jedlá sůl, směs přírodního koření, maltodextrin, hemoglobin, stabilizátory E451, antioxidanty E300, konzervant E250.

    E250 – Dusitan sodný, skóre škodlivosti 5, nevhodné pro děti

    toto je zdravé pro děti? děláte si srandu?

    • Autor: Moderátor diskuze

      Autorka v článku nezmiňuje, že párky Šmakoun jsou zdravé pro děti, pouze popisuje vlastnosti výrobku. Píše, že se jedná o klasické párky s vyšším podílem masa, které obsahují více bílkovin, méně soli a tuku ve srovnání s klasickým výrobkem. Párek stále patří mezi uzeniny, které se ve větším množství nedoporučují konzumovat dětem, a především malým dětem.
      Dusitan sodný je běžná součást solicích směsí, která se používá právě při výrobě uzenin, aby výrobku dodala chuť, barvu a především výrobek konzervovala. Dusitany jsou rizikové především pro kojence z důvodu nezralosti jejich enzymatického systému. Navíc se dusitany za určitých podmínek mohou přeměňovat na nitrosaminy, jejichž účinky jsou nežádoucí. Nicméně množství dusitanů je v potravinách přísně regulováno a dle EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) jsou stanovené bezpečné hladiny dostatečné pro ochranu zdraví spotřebitelů (viz http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4786).

  • Autor: rEGINA

    ŠMAKOUN
    Dal by mi někdo typ, kde se dá ŠMAKOUN objednat ? Naposledy originál ŠMAKOUN vyráběla Slovenská firma, která prý skončila. Myslím, ten 250g ŠMAKOUN, který se dal třeba na smažení krásně nakrájet. Děkuji

    • Autor: Jitkašj

      Zkuste Sunfood Dobruška, tam vyrábějí tofu, seitan, šmakouna a další podobné výrobky. Nevím, odkud jste, ale myslím, že rozvážejí po celé republice. J.