Přeskočit na obsah

Smyslové zkoušky

Může v kuchyni pracovat kuchařka, která špatně vidí, nemá v pořádku čich nebo neumí chutnat? Jak se vůbec hodnotí kvalita lidských smyslů? Po těchto informacích jsme pátrali na SPŠ v Bzenci, která smyslové zkoušky pořádá.

Autor: Marie Ludvíková

Na to, co jsou smyslové zkoušky, jsme se zeptali ředitele Střední průmyslové školy Bzenec Ing. Kostelanského.

Co jsou to smyslové zkoušky?

Smyslové zkoušky jsou zkoušky pro potravináře, kteří musí prokázat, že mají smysly v pořádku. Jde o test poznávání barvy (zraku), chuti a čichu. Zkoušek je asi 20 a platí 5 let. Na tuto dobu se účastník stát členem hodnotitelské komise ve výrobním závodu a může posuzovat výrobky závodu. Na průběh zkoušek dozírá SZPI.

Jak zkoušky probíhají prakticky?

U zkoušky zraku se hodnotí barvy. Každý uchazeč musí poznat různý stupeň červené barvy, tzn. vzrůstající koncentraci červené barvy ve zkumavce.

Čichové zkoušky probíhají tak, že v prostředí, kde není poznat, co to je, (např. chomáč vaty je nasycen určitou vůní), musí účastník poznat vůni. Vůně zde tedy nemá odpovídající prostředí, okolí. Používají se např. látky nasycené nasycené česnekem, kmínem, apod. Když člověk nevidí, co to voní, zdá se vůně velmi známá, ale poznat ji je problém.

U chuťových zkoušek se poznávají prahové citlivosti, kdy člověk ještě chuť pozná a kdy už ne. Jsou 4 řady bílé tekutiny: kyselá, slaná, sladká, hořká. Začíná to destilovanou vodou a pak koncentrace vzrůstá. Do určité koncentrace musí účastník poznat, která řada je která. Nepozná destilovanou vodu, ale na konci řady, kde jsou koncentrované věci, to pozná každý. A někde uprostřed je práh. Také musí ve 4 sklenicích poznat, co je sladší a co méně, co je slanější co je méně slané, co je kyselejší a méně kyselé.

Pro koho jsou zkoušky určeny?

Průběh zkoušek je určen normou. Úspěšní účastníci dostanou na 5 let dostanou certifikát, že mohou být členem hodnotitelské komise Pak už hodnotí své vlastní výrobky. Ve výrobním závodě ho musí mít ten, kdo kontroluje finální výrobky, vedoucí laboratoře, pracovníci laboratoře, vedoucí výroby, a ten, kdo odpovídá ta závěrečnou distribuci.

Mají význam tyto zkoušky i pro kuchaře, kuchařky či vedoucí jídelny?

Kuchaři podle mě by to měli mít automaticky. Kdo chce vařit, měl by umět chutnat. Každý kuchař by měl mít smysly v pořádku.

Letošní smyslové zkoušky se konají na Střední průmyslové škole v Bzenci 14. května 2003.

Marie Ludvíková je externí redaktorkou portálu Jídelny.cz

Autor: Marie Ludvíková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se