Přeskočit na obsah

Snídaně po česku

Jak snídáme, co jíme, pijeme, jaký rozdíl je ve snídaních podle povolání a věku, to vše hodnotil celorepublikový výzkum, s jehož výsledky a doporučeními se můžete na našem portálu seznámit.

Autor: Monika Pečková

Na našem portálu se dlouhodobě věnujeme zdravé výživě. Už jsme probírali, co se má jíst, kolik ovoce a zeleniny, jaké potraviny a podobně, ale tomu úplně prvnímu jídlu dne jsme se zatím nevěnovali vůbec. Přemýšleli jste někdy nad svou snídaní? Jestli ne, tak jsou odborníci, kteří to udělali za vás. Jejich výsledky vám dnes přinášíme.

1. Flora pro.activ bus 2005

Flora pro.activ bus je osvětová a vzdělávací akce. Během září a října 2005 navštívil tento vzdělávací autobus jménem Flora pro.activ, jehož posádkou byli odborníci na výživu, všechny regiony České republiky.
Co vlastně autobus poskytoval? Pokud jste šli náhodou kolem, mohli jste si zadarmo nechat změřit cholesterol, dozvědět se něco o zdravé výživě a odnést si domů informační letáky.
Vědci došli při měření cholesterolu k varujícím výsledkům – pouze 34% lidí má cholesterol v normě, zejména obyvatelé Pardubic a Opavy dosahují vysokých čísel. Naopak nejlépe na tom jsou lidé z Jižní Moravy. Že by jejich proslulé víno mělo proticholesterolový účinek? Zajímavé zjištění bylo, že se snídaně v jednotlivých krajích se výrazně lišily.

2. Snídaně

Na oplátku za změření cholesterolu poskytli účastníci akce odborníkům informace o tom, jak snídají. A jak výzkum dopadl?

Více než 81% dotazovaných snídá pravidelně, nejlépe jsou na tom důchodci. Většina lidí si také ke snídani dopřeje klídek a pohodu -celých 75%.  Stejné je procento respondentů, kteří si připravují snídani sami. Asi nepřekvapí, že snídani pro celou rodinu připravují v drtivé většině ženy. V práci snídá 9% lidí.

A co vlastně po ránu jíme?
Nejčastěji chléb namazaný rostlinným tukem s tvrdým sýrem. Rostlinné tuky už zcela dobyly náš trh – nad obyčejným máslem převažují dokonce dvakrát (pamatujete si, jaký to byl div po revoluci, když k nám margaríny dorazily?).
Kromě tvrdého sýra si Češi dopřávají také tavené sýry, med, marmeládu, salám nebo šunku. No, nejsme zrovna skromní, co říkáte? Výběr je v tradičních českých rodinách jak je vidět docela široký.
Co se týká typicky zdravých věci, jogurty snídá přibližně 15% obyvatel, tolik propagované cornflakes pouhých 9%. Velmi podobně dopadla zelenina a ovoce.

Co pijeme?
Polovina lidí pije ke snídani čaj, třetina kávu. Doporučované džusy naprosto propadly. Osvěta se zatím zřejmě míjí účinkem.

A jak dopadla jednotlivá povolání?
Docela zajímavé bylo, že odborníci rozčlenili dotazované také podle profesí. Kuchařky sice svoji vlastní kolonku nezískaly, ale i tak jsou výsledky pozoruhodné. Údaje jsou uváděny vždy pro typického představitele v dané kategorii:

Student: müsli či cornflakes, jogurty, bílé pečivo, paštiky a preferuje máslo před rostlinným tukem. Hodně mléka, jogurtových nápojů a ovoce.

Důchodce: chléb s rostlinným tukem a medem či marmeládou. Vyhýbá se máslu a salámům.

Pracující v kanceláři (manažeři a asistentky): chléb nebo pečivo s rostlinným tukem a sýrem nebo jogurty. V porovnání s ostatními pije nejvíce kávu.

Učitelka, prodavačka a policista: častěji než ostatní skupiny snídá v práci. Preferuje celozrnné pečivo s rostlinným tukem, sýrem a jogurty.

Dělník: celozrnné pečivo a jogurty nejí téměř vůbec, dává přednost chlebu se salámem a sýrem.

3. A co vy?

Našli jste se v některé kategorii? Co vaše snídaně? Snídáte tradičně? Jak potvrdil průzkum, většina Čechů sice zná výživová doporučení, ale snídani si připravují podle svého.
Pro případ, že jste se právě rozhodli něco na svém prvním jídle změnit, přinášíme pár doporučení z Flora pro.activ busu:

1. Snídejte pravidelně a v klidu.
2. Hlídejte si cholesterol.
3. Preferujte rostlinné tuky před živočišnými.
4. Preferujte celozrnné pečivo před bílým.
5. Pijte více tekutin.
6. Přidejte ovoce a zeleninu.

Monika Pečková je redaktorkou portálu Jídelny.cz

 

Autor: Monika Pečková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se