Přeskočit na obsah

Spotřební koš. I pro dětské skupiny?

Dětské skupiny, kterých v naší zemi přibývá, často hledají dodavatele stravy i mezi školními jídelnami. Zvládne školní jídelna vaření pro dětské skupiny v pohodě, nebo ne? V čem se liší příprava stravy pro dětské skupiny? Platí pro ně také spotřební koš?

Autor: Ing. Pavel Ludvík

V diskusích a na školeních přibývá dotazů na spotřební koš pro dětské skupiny, kam dochází děti nejčastěji věku 1-3 roky. Tyto dotazy nelze od loňského podzimu odbývat odpovědí, že spotřební koš platí pouze pro školství, zatímco dětské skupiny spadají pod Ministerstvo práce a sociálních věcí. Novelou zákona o dětských skupinách bylo totiž stanoveno, že dětská skupina může žádat o státní dotaci na stravování dětí a že v takovém případě musí dodržovat výživové normy.

Výživové normy pro 1-3 roky

Pravidla pro přípravu stravy a výživové normy pro dětské skupiny jsou stanoveny vyhláškou č. 350/2021 Sb. o provedení některých ustanovení zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině.

SkupinaPřesnídávka,
oběd, svačina
Maso40
Ryby6
Mléko tekuté300
Mléčné výrobky50
Zelenina90
Ovoce110
Brambory80
Luštěniny10
Tuky volné15
Cukr volný10
Vejce

Množství jsou oproti normám pro MŠ pro věk 3-6 let většinou mírně snížené, u mléka a ovoce je norma stejná jako u kategorie 3-6 let a u skupiny mléčné výrobky je výrazně navýšená.

Kromě toho vyhláška stanovila i normy pro vegetariánskou stravu, jejíž zavedení je v dětských skupinách podstatně jednodušší, než je tomu ve školství.

Protože se v dětských skupinách mohou stravovat děti starší 3 let, platí pravidlo, že pro věk do 3 let v nich platí spotřební koš daný vyhláškou č. 350/2021 Sb., zatímco pro děti 3-6 let se strava musí řídit spotřebním košem daným vyhláškou č. 107/2005 Sb. o školním stravování.

Kontroly mají probíhat podle stejné metodiky spotřebního koše, jaká se používá ve školství.

Další pokyny

Výživové normy pro dětské skupiny jsou doplněny o řadu dalších pokynů: některé jsou podobné jako u školních jídelen (např. princip „jak nakoupeno“, podíly výživových dávek na jednotlivá denní jídla apod.). Některé jsou ale zcela nové:

  • Strava musí být mechanicky upravena s ohledem na individuální možnosti a potřeby dítěte.
  • Vyžaduje se omezené solení a kořenění.
  • Nesmí se používat ořechy a smažené bramborové výrobky, semena, houby, zrající sýry, a další potraviny/ výrobky.
  • Ryby musí být zařazovány převážně ve formě pomazánek, podobně luštěniny jako součást polévek a pomazánek.

Tyto pokyny by měly být pro školní jídelny snadno realizovatelné, zejména pro jídelny mateřských škol, které vaří pro nejmenší děti. Školní jídelny vědí, jak se počítá spotřební koš, umí zařazovat potraviny do skupin, jen musí upravit jídelníček, aby uvedené pokyny splňoval. Obtížné to může být pro dodavatele stravy, kteří nepůsobí v oblasti školství, oni tyto věci neznají. Totéž může platit pro dětské skupiny, které připravují jen svačiny.

Všechny zájemce o tuto problematiku zveme na webinář Spotřební koš pro dětské skupiny, který proběhne 11. května 2022. Dozvíte se, jaké jsou rozdíly mezi spotřebním košem pro dětské skupiny a pro školství a ukážeme vám všechna pravidla, která platí pro stravování dětských skupin. Neváhejte!

Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se