Stanovisko SPV – Reakce SPV na článek p. O. Janeby, který byl uveřejněn dne 5. 3. 2008 v časopise Deník a měl název Margariny hrozí rakovinou
Chápeme, že žurnalisté se musí něčím živit a nic tak neupoutá více než nějaká senzace. Nadpis článku, na který jsme byli upozorněni, nese název – „Odborníci: Margariny hrozí rakovinou“. Domníváme se, že tento název článku je poplašnou zprávou, která může vyvolat v našem obyvatelstvu velmi negativní reakce k uvedeným výrobkům, která případně v rámci konkurenčních bojů, může vést ke vzájemné „likvidaci“ protivníků. Myslíme si však, že se nejedná o druhou variantu, ale o rádoby senzacechtivost reportéra.
O negativní úloze trans mastných kyselin pro naše zdraví ví samozřejmě odborná veřejnost, vědí i státní orgány, vědí i výrobci. V mléce a zásobním tuku přežvýkavců se trans mastné kyseliny běžně vyskytují, to znamená, že je člověk konzumuje již dlouhodobě. Pan redaktor v titulku svého článku zcela pominul stanoviska odborníků, potravinářů, kteří se touto problematikou zabývají a analyzují ji.
Tvrzení o nadměrném obsahu trans mastných kyselin v margarinech, které v současné době kupujeme v obchodní síti je zavádějící. Doc. Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické toto jasně potvrzuje v analýzách prodávaných margarinů. Je pravdou, že trans mastné kyseliny vznikají při ztužování olejů pomocí vodíku. Úprava technologií výroby uvedený proces, tím i nebezpečí vzniku trans mastných kyselin v margarinech však významně zredukovala. Trans mastné kyseliny se mohou objevovat i při jiném zpracování tuků, například úpravou stravy vysokou teplotou, při smažení. A zkazte lidem chuť z řízku. Podle analýz jsou však hlavním zdrojem trans mastných kyselin v lidské výživě některé druhy trvanlivého a jemného pečiva, různé druhy čokoládových výrobku nebo tukových polev a podobně.
Margariny mají většinou velmi dobře vyváženou nutriční hodnotu a díky obsahu polynenasycených mastných kyselin je jejich složení pro zdraví organismu naopak příznivé. Samozřejmě, že se jednotlivé výrobky liší. Je zatím škoda, že náš tisk nezdůrazňuje pro obyvatelstvo právě tyto momenty. Běžný konzument se zatím stále řídí cenou potravinového výrobku nebo chutí nebo zaběhlými zvyklostmi. Kvalita každého potravinového výrobku je však i nutriční, která je dána obsahem využitelných složek. Značení potravin – jejich složení je tak významnou součástí každého potravinového výrobku. Poučený občan si tak může přečíst, co kupuje a co bude konzumovat.
Potravinářská komora ve spolupráci s výrobci potravin připravila mimo jiné již na začátku roku 2007 pro Ministerstvo zdravotnictví návrh povinného značení obsahu trans mastných kyselin v potravinách. Tento návrh však zatím nebyl vyslyšen. Spotřebitel si tak jednoho dne jasně bude moci přečíst na potravinovém výrobku i množství trans mastných kyselin, které tento obsahuje. Podle WHO by denní příjem trans mastných kyselin neměl překročit 1 % celkového energetického příjmu, což odpovídá příjmu asi 2,5 g trans mastných kyselin/den. Bude-li spotřebitel současně takto informován, může si ve své konzumaci dovolit odpovídající výběr potravin a nebude se obávat fám, které vznikají obecnou a tím nepřesnou informací o negativním nebo pozitivním účinku některé složky potravy.
Za Společnost pro výživu: MUDr. P. Tláskal, CSc. a Doc. Ing. J. Dostálová, CSc.
V březnu r. 2008 zveřejněno na stránkách SPV – www.spolvyziva.cz
Diskuze