Přeskočit na obsah

Stres v kuchyni aneb co (ne)zaznělo na konferencích

Některé z bodů programu právě končících krajských konferencí vyvolávají velmi rozdílná hodnocení. Náš redakční tým se proto rozjel na několik konferencí, aby zjistil, jaký jejich program je, jak ho hodnotíte, co vám vadí a co oceňujete.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

V polovině dubna se série Krajských konferencí hromadného stravování přehoupla do své druhé poloviny a přestěhovala se na Moravu. Protože se z jídelen donesly hlasy, že „letos opravdu není proč tyto akce navštívit“, vydal se na některé z konferencí i náš redakční tým.

Stres management
Jedním z očekávaných, ale lehce kontroverzních bodů programu byla úvodní přednáška Bc. Lenky Šlechtové nazvaná Stres management, která pojednávala o stresu v životě a na pracovišti, o tom, jak ho zvládat a jaké antistresové praktiky používat. Lenka Šlechtová je ředitelkou školské organizace a věnuje se také lektorské činnosti v oblasti řízení mezilidských vztahů, komunikačních a dalších „měkkých“ dovedností. Vede kurzy nejen pro veřejnost, státní správu, školství, ale také pro firmy a zdravotnictví, např. pro Fakultní nemocnici Plzeň.
Při poslechu její přednášky jsme si mnozí začali silně uvědomovat, kde všude na nás stres číhá. Nejen extrémní pracovní úkoly, úmrtí blízkých, ale i neustálá časová tíseň, každá změna zaměstnání, situace, kdy se kuchařka stane vedoucí jídelny, nebo naopak, jednání s dodavateli, stížnosti strávníků, to vše přináší vyšší či nižší míru stresu, který se postupně může projevovat na našem zdraví. Stresu se však nemusíme jen obávat, protože jistá jeho však může být prospěšná.
A jak se bránit stresu? Cvičit, sportovat, věnovat se svým zálibám – doporučuje Lenka Šlechtová.
Prostředí, odkud lektorka pochází, je na ní silně znát, její přednáška byla plna příkladů ze života zejména školských organizací. V Olomouci byl proto její výklad na mnoha místech provázen souhlasným přikyvováním i smíchem, byli však i takoví, které přednáška nudila.

Stres v kuchyni
Za Bc. Šlechtovou jsem po skončení vystoupení zašel s dotazem, zda pozice vedoucí jídelny patří skutečně k těm, kde se stres ve větší míře projevuje. Paní Šlechtová odpovídá: „Ony to možná nepociťují, ale když si s nimi o tom začnu vykládat, tak si spoustu stresových situací ve svém zaměstnání začnou uvědomovat.“
Jak uvedla, zdrojem stresu je už sám fakt, že vedoucí pracovník má podřízené, byť by to byl jediný pracovník. Už to je stresový faktor.
Vedoucí školní jídelny v Pohořelicích Marta Mandincová se zúčastnila konference v Brně a řekla nám: „V naší práci zažíváme hodně stresových situací, musíme se umět vypořádat s různými tlaky. Máme široké rozpětí strávníků: děti, učitele, cizí strávníky a jednání s nimi bývá někdy hodně obtížné, stresující, zejména se staršími žáky. Proto nás tato přednáška zaujala, ale i pobavila.“
Skupina vedoucí v diskusi o přestávce na konferenci ve Zlíně ocenila tuto přednášku jako velmi užitečnou.
Ne všichni však s tímto názorem souhlasili. V diskusi portálu Jídelny.cz se objevily i nesouhlasné názory. Nejostřeji se vyjádřila paní Hartová ze školní jídelny Dubicko, která navštívila konferenci v Olomouci: “Z konference jsme byli velmi rozčarováni, všichni, co jsem slyšela, a hodně z nás tam nejelo a dobře udělaly. Také jich ze školení hodně odešlo. Obě paní lektorky byly velmi příjemné, přednášely poutavě a dobře, ale pro nás to byla velká ztráta času.“

Vedení týmů
Lenka Šlechtová vedla na krajských konferencích i ranní školení zaměřené na vedení pracovních týmů. Neexistuje žádná vedoucí jídelny, která by nepracovala v týmu. I v těch nejmenších jídelnách pracuje minimálně dvojice kuchařek. Tím je již pracovní tým ustaven a s ním i všechny jeho problémy. Jak Šlechtová uvádí, dnešní doba je velmi proměnlivá. Velmi rychle se vyvíjí technologie, zaznamenáváme zvraty politické situace, velmi nestabilní je stav legislativy. To vše se promítá do života lidí, způsobuje vysokou míru jejich nejistoty. Ve svých důsledcích to vede k problémům v mezilidských vztazích v pracovním týmu. Přitom jistota a pocit bezpečí patří k základním lidským potřebám.
Obsahem školení byly přístupy k motivaci podřízených, plánování práce, výběr spolupracovníků, zásady vytváření týmů, zadávání úkolů atd.
Šlechtová řekla: „Přijmout nevhodného pracovníka není nijak levná záležitost, a kdyby organizace věnovaly více pozornosti tvorbě svých pracovních týmů, měly by v běžném provozu méně problémů.“
Do kolika kuchyní na vesnických školách např. starosta nebo ředitel dosadí příbuznou bez ohledu na to, zda je do pracovního týmu vhodná? Další příklad, který se rozebíral na školení ve Zlíně: do skupiny kuchařek, které jsou téměř inventářem kuchyně, přijde nová mladá a kvalifikovaná síla, která má skupině dělat vedoucí.
Vedoucí stravování z jedné mateřské školy, která se školení zúčastnila, řekla, že v jednom rozebíraném případu přesně poznala situaci z jejího pracoviště: obtížné začlenění jedné pracovnice do pracovního týmu.
V některých krajských městech se školení Vedení pracovních týmů zúčastnil velmi malý počet lidí. Ve Zlíně a Jihlavě jich bylo 6, v Olomouci 7, naopak v Liberci 17 a v Plzni 18. Nevyužitých příležitostí je škoda, protože pracovní tým existuje v každé jídelně a situace jídelen je navíc velmi specifická. Např. tím, že v mnoha z nich pracují týmy s nejhorším možným počtem členů. Víte, jaký to je? Za nejrizikovější počet členů v týmu považují odborníci skupinu 3 lidí. Optimální je tým o 5-8 lidech. Při větším počtu lidí již vedoucí týmu nezvládá jeho řízení a musí své pravomoce delegovat. To je, jak uvádí Lenka Šlechtová, další slabina, tentokrát však již na úrovni ředitelů školských organizací. Upozorňuje také na komplikovanost pracovních týmů, v nichž pracují pouze ženy a žádný muž.

Když jsme v průběhu února v anketě portálu Jídelny.cz zjišťovali, zda se vám líbí program krajských konferencí, plných 80 % z vás odpovědělo, že ano nebo spíše ano. Z tohoto pohledu jsou vaše kritické názory jistým překvapením. Zdá se, že „manažerská“ témata přednášek vedoucí jídelen velmi rozdělují. Na jedné straně vzniká skupina těch, kterým tyto přednášky mnoho přináší, naopak existuje skupina ostrých odpůrců. I to je fakt, nad kterým budou organizátoři muset přemýšlet.
Jaká tedy byla vaše spokojenost s programem konferencí? Hlasujte, prosím, v naší anketě.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Evča 1

    konference
    Konference považuji za velmi dobrou věc, kterou pro vedoucí školních jídelen děláte. Není moc míst, kde určité informace získat. Sama studuji školský management, tak by se mohlo zdát, že už mi konference nemají co dát. Ale není to tak. Vždy se člověk dozví něco nového, setká se se svými kolegyněmi, kolegy, vidí ukázky nových věcí. A přesto, že musím na konference dojíždět, za ztrátu času to nepovažuji. :-))

    • Autor: Petrová

      Re: konference
      Dobrý den,
      zúčastnila jsem se letošní konference v Praze. Paní Evča 1 naparosto přesně vyjádřila i můj názor a dojem z konference. To jest velmi dobrý. Již se těším na další společné akce. Všem přeji hodně pohody a klidu v práci. Petrová

  • Autor: Alča

    Krajské konference
    Zdravím všechny, kteří se pravidelně zúčastňují krajských konferencí a hlavně chci poděkovat týmu lidí, kteří je pro nás pravidelně připravují. Je to jedna z mála příležitosti jak se setkat s kolegyněmi stejného pracovního zaměření a vyměnit si poznatky z různých provozů. Na konferencích mi osobně velmi chybí účast fundovaných pracovníků Krajských úřadů anebo Magistrátů, kteří rozhodují o situaci a fungování školních jídelen. My vedoucí ŠJ Moravskoslezského kraje účast těchto osob postrádáme, protože jako,, chudinký kraj“ u nás byla funkce krajského metodika již dávno zrušená a tak se pídíme po vědomostech jak se dá. Toto je jedna z možností jak získat nějaký podnět ke své práci aspoň od přítomných kolegyń. Nesouhlasím ale s názorem že není zájem o placené části konference. Já osobně jsem ve škole slyšela ,, když se ti chce jet tak klidně můžeš, ale ne na placenou část, protože nejsou peníze. Bohužel.

  • Autor: Dáša 23

    Stres??
    Dobrý den,na konferenci jsem byla poprvé a byla jsem docela překvapena.Byla jsem zvědavá na přednášku ohledně stresu(neplacenou ) a byla jsem docela znechucena.Proč mám poslouchat na konferenci hromadného stravování,že mne čeká stres když mi zemře někdo blízký???apod.????Se stravováním to nemělo absolutně nic společného!!!Nejsem ve funkci vedoucí jídelny dlouho,ale čekala jsem něco k tématu stravování příp. vztahů na pracovišti.Pak nám další paní lektorka vykládá o škodlivosti aspartamanu(mimo jiné)a hle!! ihned první stolek za dveřmi a pán mi podává vzorek nápoje zdrama.Kouknu na etiketu a tam aspartaman.Nevím k nevím je to dobře???Byla jsem zklamaná!!!

    • Autor: Valentýna

      Re: Stres??
      Milá Dášo 23, na konferenci jsem nebyla, ale věřte tomu, že přednáška na toto téma sem více než patří. Dnes už jsem „starý matador“ a myslím, že vím, jak se se stresem v jídelně vypořádat, ale zvláště v začátcích jsem jím procházela téměř denně. Nedostek času, nepochopení, neustálé vyrušování od práce, nedostatek peněz, nedostatek uznání naší práce, zpočátku i neznalost předpisů a nezájem nadřízených, to vše a jistě doplníte další vlivy, stres působí všem, kteří v jídelnách působí. Je jistě dobrý nápad organizátorů sem toto téma zařadit.
      Časem zjistíte, pokud nemáte nadřízeného světlou vyjímku, že spíše než u ředitele školy naleznete pomoc na tomto portále nebo i u organizátorů konference /nejsem placený agent :)/.
      A teď už také víte, že nemáte výrobek od pána za dveřmi kupovat, protože obsahuje něco škodlivého.
      Hezký večer

      • Autor: Dáša 23

        Re: Stres??
        Valentýno,já s Vámi souhlasím,ale na téma stres nám vyjmenovali POUZE druhy stresu a nijak neřešili jak se s ním vyrovnat.To považuji za zbytečnou ztrátu času a pokud to byla prezentováno takto,tak to prostě dle mého názoru nepatřilo na tuto konferenci.Čekala jsem spíše jak se vypořádat s „neposlušnou podřízenou“ či dotěrnými obchodními zástupci apod.
        A ke školdlivosti výrobku….přijde mi velice úsměvné jak všichni mají plnou pusu řečí a “ skutek utek“ tím myslím samozřejmě již zmíněný aspartaman a všelijaká „éčka“.No jen jsem byla velmi zklamná,čekala jsem od konference daleko více.

        • Autor: zuza

          Re: Stres??
          Témata o „neposlušných podřízených“ nebo dotěrných obchodních zástupcích proběhla v minulosti. Konferencí se účastním několik let a vždy byly přínosem. Díky za ně.

  • Autor: HanaZ

    Témata krajské konference
    Za sebe mohu říct, že vždy na konferencích najdu spoustu námětů, podnětů, které pak lze využít ve vlastním provozu. Když už se nedozvím nic nového, tak si aspoň ověřím, že tak jak to děláme nebo jak některé věci řešíme je to správné. Moc díky pořadatelům. A mimochodem na každé konferenci je možnost dát náměty, co byste chtěli vidět a slyšet, tak se nebojte vyjádřit svůj zájem.

  • Autor: JanaH

    stres
    plně souhlasím s názorem p, Dáši 23 i já jsem byla velmi zklamaná