je vedoucí ŠJ ve Všestarech
Zvykli jste si na těchto stránkách čas od času vídat upozornění na různé významné dny z gastronomického kalendáře, které jsou příležitostí k propagaci práce ve vaší jídelně. A právě takovým je Světový den koktejlů, který připadá na 13. květen. Může se vám to zdát poněkud bláznivé – koktejly ve školní jídelně, ale proč vlastně ne!
Troška teorie
Nejprve trošku teorie: Koktejl je nápoj vzniklý smícháním několika různých nápojových surovin. Může být alkoholický i nealkoholický. Při mícháníkoktejlů se často používá šejkr, což je obvykle kovová nádoba, do které se nalijí potřebné suroviny, přiklopí se sklenicí a nápoj se míchá. Ze šejkru se pak namíchaný koktejl přelije do připravené sklenice a případně dozdobí. K přípravě oblíbených mléčných koktejlů se používá mixér.
Pohled do historie
Při pohledu do historie zjistíme, že první definice koktejlu vyšla 13. května 1806 v americkém časopise Balance and Columbian Repository. Tehdy byl koktejl označen jako posilující nápoj složený z lihovin různého druhu, cukru, vody a hořkého likéru. Doslovný překlad slova koktail je kohoutí ocas (cock – kohout a tail – ocas). O vzniku tohoto pojmenování existuje několik více či méně absurdních historek, z nichž se už pravdu asi nikdy nedovíme. Ale to nakonec není důležité. Důležité je, že 13. květen se stal zásluhou významného českého barmana a publicisty Alexandera Mikšovice Světovým dnem koktejlů.
Den koktejlů ve školní jídelně
Pokud se budeme v jídelnách chtít přidat a připomenout svým dětem Světový den koktejlů, musíme si samozřejmě připravit recept bez přísady alkoholu. Pro inspiraci jsem vybrala jeden jednoduchý recept z pomerančového džusu, který děti přitáhne hlavně svým názvem – Batman cocktail.
Rozpis na 1 Batman cocktail
120 ml pomerančového džusu
0,5 lžičky grenadiny (červený sirup z granátových jablek)
kostky ledu
plátek pomeranče
vysoká rovná sklenice o obsahu 280-380 ml
Postup: Do vysoké sklenice nasypeme led, zalijeme pomerančovým džusem, přidáme grenadinu a důkladně promícháme. Hotové zdobíme plátkem pomeranče a nezapomeneme podávat s brčkem.
Den mléka ve školní jídelně
A protože hlavně u dětí jsou oblíbené také mléčné koktejly, přidávám ještě jeden recept, a to na jahodový jogurtový nápoj. Můžeme ho připravit jak u příležitosti Dne koktejlů, tak ke Dni mléka, který letos připadá na 27. května.
Rozpis na 1 jahodový jogurtový nápoj
125 ml mléka
90 ml bílého jogurtu
75 g jahod
Postup: Jogurt a mléko rozmixujeme v mixéru, přidáme očištěné a omyté jahody, vše ještě chvíli mixujeme a podáváme. Podle chuti můžeme přisladit cukrem.
Zkušenosti ukazují, že děti takto ochucená mléka milují.
Další náměty můžete lehce najít na internetu, například jako já na http://www.receptyonline.cz/. Je zde celá řada různých receptů na koktejly z mléka i bez, z ovoce i zeleniny. Jestli si vyberete klasiku nebo budete experimentovat – to záleží jen na vás. A teď už si jenom přejme, aby v úterý 13. května bylo teplé počasí, protože koktejly chutnají nejlíp pěkně vychlazené!
Zdenka Macháčková je vedoucí ŠJ ve Všestarech
je vedoucí ŠJ ve Všestarech
Diskuze