SZPI kontrolovala nedávno kvalitu džemů a marmelád. Tyto výrobky patří ve školním stravování k často používaným. Zejména jídelny mateřských škol se bez nich neobejdou. Proto vás jistě bude zajímat, jak kontrola dopadla.
SZPI sledovala především zdravotní nezávadnost výrobků, dále předepsaný minimálního podíl ovocné složky, jakost a správné označování. Bylo odebráno celkem 13 vzorků různých výrobků. Šest z nich (tj. 46%) neodpovídalo příslušným předpisům, přičemž v některých případech inspekce zjistila více nedostatků u stejných výrobků.
SZPI kontrolovala jak výrobky dovozové (Řecko, Skotsko, Rakousko, Bulharsko, Polsko), tak výrobky tuzemské. V obou skupinách byl nevyhovujících vzorků stejný počet. Není tedy pravda, že by si domácí producenti kvalitu výrobků i jejich značení lépe hlídali. Protože domácích výrobků bylo v testu méně, lze dokonce říci, že vzhledem k počtu nedostatků byly hodnoceny hůře. Na seriózní hodnocení by ovšem bylo třeba provést kontroly u většího počtu vzorků.
Některé vzorky neobsahovaly předepsaný minimální podíl ovocné složky, u dalších byl deklarován na obalu větší množství ovoce, než výrobek skutečně obsahoval. Dále chyběly informace o přítomnosti dalšího druhu ovoce nebo označení země původu. Jeden z džemů byl klamavě označený, protože údaje na etiketách vzbuzovaly mylný dojem, že jde o výrobek výhradně z meruněk. Ve složení však bylo uvedeno, že jich skutečně obsahuje pouze 20%. Dva jahodové džemy z Řecka inspekce ohodnotila jako zdravotně závadné.
Problematikou označování potravin se u nás zabývá vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, která byla nedávno novelizována. Stojí za to se s ní seznámit.
Výsledky kontroly potvrdily, že výrobci jednodruhových džemů a marmelád mají stále problémy se správných označováním svých výrobků. Spotřebitelé a tedy i jídelny jsou tak nesprávně informováni o tom, co skutečně nakupují.
Zdroj: www.szpi.gov.cz
Diskuze