Pozn. redakce: Otázky z tohoto testu byly převzaty ze stránek Státního zdravotního ústavu ČR http://www.szu.cz/jod/jod.htm. Test je doprovodným materiálem k článku o Dni jódu a měl by sloužit pro vedoucí jídelen jako propagační materiál – k propagaci Dne jódu.
1. Pro funkci kterých orgánů je jód důležitý?
- a) mozku
- b) rozmnožovacích orgánů
- c) svalů
- d) všech tkání a orgánů
2. Které potraviny jsou nejvýznamnějším zdrojem jódu?
- a) zelenina
- b) pitná voda
- c) mořské ryby
- d) luštěniny
3. Patří Česká a Slovenská republika k zemím s dostatkem jódu?
- a) ano
- b) ne
4. Přidává se u nás jód a fluor do potravin?
- a) ano
- b) ne
5. Jestliže ano, do kterých?
- a) mouka
- b) sůl
- c) sušené kojenecké mléko
- d) rostlinné oleje
- e) dětské ovocné přesnídávky
- f) některé piškoty
- g) některé nápoje
6. Máme jíst pokrmy z mořských ryb, jsou zdravé?
- a) ano
- b) ne
7. Jak často je máme jíst?
- a) alespoň 2x týdně
- b) alespoň 4x měsíčně
- c) 1x za měsíc
- d) vůbec
8. Solit máme
- a) co nejméně
- b) co nejvíce
9. Kterou sůl bychom si měli v obchodě koupit?
- a) jakoukoliv
- b) sůl s jódem
- c) sůl s jódem a fluorem
Správné odpovědi: 1a,b,c,d; 2c; 3b; 4a; 5b,c,e,f,g,; 6a; 7a; 8a; 9c;
zdroj: http://www.szu.cz/jod/jod.htm
Diskuze