Přeskočit na obsah

Test znalostí o jódu

Tento test je doprovodným materiálem k článku o Dni jódu a měl by sloužit pro vedoucí jídelen jako propagační materiál – k propagaci Dne jódu 6.3.2007.

Autor: Vladimíra Nejezová

Pozn. redakce: Otázky z tohoto testu byly převzaty ze stránek Státního zdravotního ústavu ČR http://www.szu.cz/jod/jod.htm. Test je doprovodným materiálem k článku o Dni jódu a měl by sloužit pro vedoucí jídelen jako propagační materiál – k propagaci Dne jódu.

1. Pro funkci kterých orgánů je jód důležitý?

  • a) mozku
  • b) rozmnožovacích orgánů
  • c) svalů
  • d) všech tkání a orgánů

 2. Které potraviny jsou nejvýznamnějším zdrojem jódu?

  • a) zelenina
  • b) pitná voda
  • c) mořské ryby
  • d) luštěniny

3. Patří Česká a Slovenská republika k zemím s dostatkem jódu?

  • a) ano
  • b) ne

4. Přidává se u nás jód a fluor do potravin?

  • a) ano
  • b) ne


 5. Jestliže ano, do kterých?

  • a) mouka
  • b) sůl
  • c) sušené kojenecké mléko
  • d) rostlinné oleje
  • e) dětské ovocné přesnídávky
  • f) některé piškoty
  • g) některé nápoje


 6. Máme jíst pokrmy z mořských ryb, jsou zdravé?

  • a) ano
  • b) ne


 7. Jak často je máme jíst?

  • a) alespoň 2x týdně
  • b) alespoň 4x měsíčně
  • c) 1x za měsíc
  • d) vůbec


 8. Solit máme

  • a) co nejméně
  • b) co nejvíce


 9. Kterou sůl bychom si měli v obchodě koupit?

  • a) jakoukoliv
  • b) sůl s jódem
  • c) sůl s jódem a fluorem


 
Správné odpovědi: 1a,b,c,d;  2c;  3b;  4a;  5b,c,e,f,g,;  6a;  7a;  8a;  9c;
zdroj: http://www.szu.cz/jod/jod.htm

Autor: Vladimíra Nejezová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se