1. Víte, na který den připadá Světový den výživy?
a) 7. dubna
b) 12. ledna
c) 16. října
2. Vyberte druh masa s nejvyšším obsahem železa.
a) Rybí filé
b) Kuřecí prsa
c) Vepřová krkovice
d) Hovězí játra
3. Jakou teplotu musí mít studený pokrm při výdeji strávníkovi?
a) Do 4 °C
b) Teplota není legislativně stanovena, stanoví si ji každý provoz sám v HACCP
c) Do 10 °C
d) Do 8 °C
4. Do jaké skupiny spotřebního koše se řadí směs na bramborové těsto?
a) Ostatní
b) Brambory
c) Zelenina
5. Kdy jídelna nemůže dětem poskytovat dotovanou stravu?
a) O jarních prázdninách
b) O letních prázdninách
c) V době ředitelského volna
6. Platový stupeň se obvykle stanovuje podle délky praxe v oboru. Je možná výjimka z tohoto pravidla?
a) Ne
b) Ano, u absolventů škol nově nastupujících do jídelny lze zařadit do 6. stupně.
c) Ano, pomocné síly v 3.–5. třídě lze rovnou zařadit do 12. platového stupně
7. Jak se jmenuje současná metodička školního stravování na MŠMT?
a) Alena Strosserová
b) Jitka Krmíčková
c) Alexandra Košťálová
8. Které ovoce obsahuje významné množství tuku?
a) Avokádo
b) Banán
c) Fík
d) Hruška
9. Mezi legislativně stanovené látky/produkty vyvolávající potravinové alergie patří:
a) Ovoce a bylinky
b) Citrusové plody a med
c) Žitný lepek, vlašské ořechy, ryby
10. Jakým koeficientem se ve spotřebním koši násobí spotřeba oleje použitého na smažení?
a) 0,9
b) 0,6
c) 1,0
11. Co hradí jídelna z částky, kterou zaplatí strávník za oběd?
a) Všechny náklady na přípravu oběda
b) Pouze potraviny
c) Mzdy kuchařek
12. Do jaké platové třídy by měla být zařazena kuchařka, která připravuje dietní stravu?
a) Do třídy 5
b) Do třídy 6
c) Do třídy 7
13. Kdo byl organizátorem 2 velkých studií zjišťujících kvalitu školního stravování, které proběhly v letech 2016-2019?
a) Ministerstvo školství a tělovýchovy
b) Státní zdravotní ústav
c) Společnost pro výživu
14. Vyberte nejvhodnější kombinaci polévky s hlavním pokrmem.
a) Špenátová polévka, zapečené těstoviny s mletým masem a brokolicí.
b) Bramborová polévka s houbami, pečený karbanátek se sýrem, bramborová kaše s mrkví
c) Gulášová polévka, dukátové buchtičky s krémem
d) Hovězí vývar se zeleninou a nudlemi, hovězí plátek, rajská omáčka, celozrnný knedlík
15. Jak má vypadat pracovní oděv vhodný pro kuchařku ve školní jídelně?
a) Bílé barvy, čistý a nesmí být zdrojem kontaminace pokrmů
b) Bílé barvy s dlouhými rukávy a dlouhými nohavicemi kvůli riziku opaření
c) Vhodný z hlediska bezpečnosti práce, čistý a nesmí být zdrojem kontaminace pokrmů
16. Pro kterou skupinu strávníků se spotřební koš nevyhodnocuje?
a) Studenti starší 18 let
b) Učitelé
c) Děti v dětských domovech
17. Nemocný žák má nárok na dotovaný oběd:
a) Po domluvě s vedoucí školního stravování až po dobu jednoho týdne nepřítomnosti ve škole
b) První den nepřítomnosti ve škole nebo školském zařízení
c) Nemá nárok na dotovaný oběd
18. Jakou platovou třídu má mít vedoucí školní jídelny, v níž se stravuje 200 strávníků?
a) Třídu 5
b) Záleží na rozsahu činností, které vedoucí vykonává
c) Třídu 7
19. Víte, kdy si připomínáme Den mléka?
a) 3. březnové pondělí
b) 2. dubnová středa
c) 4. květnové úterý
20. Je možné ve školní jídelně místo polévky podávat předkrm?
a) Ano, ale pouze dětem na základní škole
b) Ano
c) Ne
21. Jaká lze ve stravovacím provozu používat prkénka?
a) Pouze plastová
b) Pouze dřevěná
c) Z materiálu určeného pro styk s potravinami
22. Jak dlouho musí jídelna uchovávat výsledky plnění spotřebního koše?
a) 10 let
b) Po dobu školního roku
c) 1 rok
23. Na jak dlouhou dobu dopředu může jídelna požadovat zálohy na stravu?
a) Nejvíc na 2 měsíce
b) Max. na 1 měsíc.
c) Podle dohody se strávníkem
24. Kdy byla vydána první vyhláška stanovující výživové normy pro školní stravování?
a) 1990
b) 1972
c) 1963
25. Za jakých podmínek může kuchařka dostat neplacené volno?
a) Pokud ho nařídí zaměstnavatel
b) Když potřebuje volno a má vyčerpanou dovolenou
c) Po vzájemné dohodě se zaměstnavatelem
26. Která z potravin/pokrmů je jedním z hlavních zdrojů soli v naší stravě?
a) Vařené brambory
b) Sterilovaná zelenina
c) Pečivo
27. Co je to dezinsekce?
a) Ničení hlodavců
b) Ničení hmyzu
c) Speciální technologický postup při zpracování masa
28. Jak často má být v měsíčním jídelníčku rybí pokrm?
a) 2x v měsíci
b) Stačí 1x měsíčně
c) Každý týden
29. Jakou sazbu DPH použije školní jídelna – plátce DPH – na stravu v rámci závodního stravování, kterou strávník konzumuje v jídelně?
a) 21 %
b) 15 %
c) 10 %
30. Na jakou platovou třídu má nárok vedoucí jídelny, která svou práci dělá 30 let?
a) Min. třídu 8 z důvodu délky praxe.
b) Záleží na činnostech, které vykonává, ne na délce praxe.
c) Třídu 10
(Správné odpovědi: 1. c, 2. d, 3. b, 4. b, 5. c, 6. c, 7. b, 8. a, 9. c, 10. b, 11. b, 12. b, 13. b, 14. d, 15. c, 16. b, 17. b, 18. b, 19. c, 20. b, 21. c, 22. c, 23. a, 24. c, 25. c, 26. c, 27. b, 28. a, 29. c, 30. b.)
Diskuze
Autor: ivka6
test
mám všechny odpovědi dobře. Pěkně provětralo zkušenosti a znalosti.
Autor: Pavel Ludvík
Tak to máte můj obdiv. Když podobné testy sestavujeme, také si pěkně provětráme mozkové záhyby, a nejen naše, ale i externistů, kteří na testu spolupracují. Ať se vám daří.
Autor: Zalka
Otázka 11
U otázky 11 by mělo být upřesnění, že je to dětský stravnik. U doplňkové činnosti by měl hradit všechny náklady
Autor: Pavel Ludvík
Určitě máte pravdu. Správně by tam ale mělo být také upřesnění, že otázka platí pro státní školy, protože u soukromých tomu tak být nemusí.Takhle by se bohužel dala upřesňovat kdejaká otázka. Platy jsou závislé na sektoru soukromý/církevní/státní, spotřební koš na složení potraviny (bramborové těsto s přídavkem zeleniny by se dalo do zeleniny). Takže vás prosím o toleranci.