Přeskočit na obsah

Tým expertů ASPOS má první výsledky

Asociace ASPOS buduje svůj tým expertů. Co to je, čím se tým zabývá a jak se dokáže úspěšně střetnout i s Českou školní inspekcí, o tom všem si můžete přečíst v dnešním článku.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

V záplavě zpráv, které se objevily na konci roku 2014, musela zaujmout informace z asociace ASPOS, která během uplynulého roku naplno rozjela budování týmu expertů. Vycházela přitom z faktu, že mezi vedoucími školních jídelen je řada lidí, jejichž znalosti v určité oblasti se přinejmenším vyrovnají odborníkům, a že by bylo škoda jejich potenciálu nevyužít.

Základní myšlenka týmu expertů

Základní myšlenka byla následující: „Expert se naučí jednu oblast školního (hromadného) stravování tak, aby mohl ostatním dobře poradit. Další experti se naučí ostatní oblasti a všichni si budou radit mezi sebou navzájem. Veškerý čas, který věnují studiu jedné vybrané oblasti, získají zpět v úspoře času, protože nebudou muset pracně studovat mnoho dalších odborných oblastí školního stravování. Vždy budou mít po ruce někoho, kdo jim rychle poradí.“

Čím se tým expertů zabývá

V průběhu roku se asociaci podařilo sestavit skupinu 13 expertů, z nichž každý si vzal na starost jednu tematickou oblast, někteří i dvě. Mezi tématy najdeme nejen hygienu, výživu, ekonomiku jídelny nebo odpady, tedy ty, které bychom všichni očekávali. Jedna z oblastí je zaměřena například na „zakládání, rušení, slučování jídelen, změna právní formy, vztahy se zřizovatelem.“ Při častých personálních změnách ve vedení jídelen mohou přijít vhod poznatky z oblasti „řádné převzetí a předání ŠJ nové vedoucí“. V současné době má tým také experta na právní aspekty příspěvkových organizací, na ochranu před násilným převzetím školní jídelny, na vývoz stravy do MŠ nebo na kalkulace jídel.

Mezi experty jsou převážně ženy, ale i muži, jsou různého stupně vzdělání, z jídelen různých typů, často to jsou ředitelé samostatných jídelen. Tito lidé v průběhu roku 2014 zpracovali  metodické návody v celkovém rozsahu 125 stran a stihli odpovědět na 73 odborných dotazů.

Odpovězené dotazy

Mezi dotazy, kterými se experti zabývali, se např. objevovaly problémy, zda novou kalkulaci obědů v samostatné školní jídelně je třeba dávat ke schválení do městské rady, nebo zda je možno kladný zůstatek finanční bilance u dospělých převést na děti. Jeden člen týmu expertů posuzoval způsob kalkulace mzdových nákladů v jedné jídelně a vyjádřil se k tomu, zda mzdový náklad 49 Kč na porci je přiměřený. Jiný se zabýval tím, za jakých okolností může žena, která má základní vzdělání, kurz zaučené kuchařky a praxi 30 let, zastávat pozici hlavní kuchařky. Složitější byl dotaz, zda může kuchařka odmítnout vařit pro cizí strávníky, když za tuto činnost prakticky nedostává mzdu navíc.

Úspěšný střet se školní inspekcí

Parádním číslem týmů expertů byl rozbor situace, kdy jídelna hospodařila s přebytkem finanční bilance a z důvodu mimořádných okolností v prosinci se přebytek změnil ve schodek. Jídelně pak trvalo dva měsíce, než schodek vyrovnala, nicméně ČSI to posoudila jako porušení ustanovení § 1 odst. 2 přílohy č. 2 vyhlášky č.107/2005 Sb., o školním stravování. Na základě rozboru, který expert ASPOS provedl, ČŠI ustoupila od záměru udělat zápis o kontrolním nálezu.

Pracují společně a baví je to

Členové týmu expertů ukládají výsledky své práce do společné databáze, kde je mohou vzájemně sdílet, mají je k dispozici bezplatně. Mají rovněž možnost zavolat jinému expertovi a osobně s ním svůj problém zkonzultovat. Pracují na dálku, za použití internetu a mailu, rozsah jejich práce se odhaduje na 1 hodinu týdně. Pracují (zatím) zdarma, ale mnohé práce docela těší. Jedna z členek týmu napsala: „Začala jsem se více zabývat svým tématem, a čím více se do něj nořím, tak vidím, že nic nevím. Projekt je fajn, baví mě se vzdělávat…“

Celý projekt týmu expertů má stále některá neobsazená témata a hledá nové spolupracovníky. Nechcete se připojit?

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se