Přeskočit na obsah

Tým poradců pro Vaši jídelnu

Chtěli byste mít neustále k dispozici odborníky, na které se můžete kdykoliv obrátit? Takové, kteří znají dokonale prostředí školní jídelny, potřebnou legislativu a pracují pro vás zadarmo? Takovou možnost máte teď: v rámci sdružení ASPOS vzniká tým odborných poradců.

Autor: Vladimír Bureš

Chtěli byste mít neustále k dispozici odborníky, na které se můžete kdykoliv obrátit? Takové, kteří znají dokonale prostředí školní jídelny a velmi dobře rozumí nepřehledné legislativě? A vyhovovalo by Vám, kdybyste za jejich služby nemuseli zaplatit ani korunu? Takovou možnost máte právě teď. Využijte pro svoji jídelnu vznikající tým odborných poradců, který se dává dohromady v rámci sdružení ASPOS.

V čem je fígl?

Samozřejmě, nic není zadarmo. Ten tým skutečně vzniká právě v této době. Jednotliví poradci opravdu budou mít uvedenou výhodu – poradenství od svých kolegů poradců získají zadarmo. Přesněji – za získané poradenské služby od kolegy poskytnou na oplátku jiné poradenské služby zase ostatním poradcům, také zdarma.

Co je na tom nového?

Mohli bychom říci – to využíváme již dávno. Když něco nevím, zeptám se kolegyně. A ona se zase ptá mne. Vzájemně si pomáháme. Tak na co potřebujeme „tým expertů“?

Určitý rozdíl tu přece jen je. Spočívá ve vyšší odborné kvalitě:

– nejde o nahodilou výpomoc, ale o dobře organizovanou spolupráci

– 23 odborných skupin systematicky pokrývá veškerou problematiku školního stravování

– ten, kdo radí, musí danou oblast systematicky studovat

– všechny rady jsou kontrolovány dalším nezávislým poradcem

– rady experta ASPOS mají při případné kontrole výrazně vyšší váhu, lze se na ně spolehnout

– v cílovém stavu chceme mít na jednu oblast 3 experty – bude zastupitelnost a vzájemná kontrola

– spolupracovat budeme i s externími poradci

Pro toho, kdo se do práce týmu zapojí, vznikají další dodatečné výhody:

– skutečná úspora času (hodinu týdně expert podrobně studuje jednu oblast a za to získává možnost nestudovat dalších 22 oblastí – ušetří min. 2 hodiny týdně)

– získává dobrý pocit (ve své oblasti se stává skutečným odborníkem, v ostatních oblastech se chová jako profesionální manažer – využívá práci druhých)

– určitě získá nové zkušenosti, pozná nové lidi

Když se chci stát členem týmu, co musím umět?

Musíte být vedoucí jídelny, znát běžnou praxi na jídelně. A pak musíte mít chuť se opravdu podrobně věnovat Vámi zvolené oblasti. A nejenom vědět, jaká je praxe, ale hlavně proč musíme či nemusíme právě tak postupovat. Jaký zákon nebo vyhláška to nařizuje nebo zakazuje. Takže se musíte smířit s tím, že určitou částí zákonů a vyhlášek se budete muset podrobně „prokousat“. Ale nebojte se toho. Expert není „nadčlověk“. Expert je někdo, kdo si zvolil jednu ze 23 oblastí a postupně ji začal systematicky studovat. A právě proto, že studuje jen jednu ze 23 oblastí, není té legislativy mnoho. Zvládne to každý, kdo se nebojí pátrání v zákonech, kdo umí své poznatky zapsat v heslovité podobě a kdo umí na odborný mailový dotaz naformulovat stručnou mailovou odpověď. Čas, který věnujete studiu navíc, zase jinde ušetříte.

Více o účelu týmu expertů se dozvíte na stránkách ASPOS

Chcete to zkusit?

Nezávazně se přihlaste mailem Vladimíru Burešovi, který dává tým dohromady. Mail: bures@visplzen.cz.

Tematické oblasti:

1. zakládání, rušení, slučování, změna právní formy subjektu ŠJ, vztahy se zřizovatelem, zřizovací listina

2. správné žádání, čerpání a evidence dotací ŠJ (vč. soukromé ŠJ, vč. dotací EU)

3. optimální stavební uspořádání, optimální technologické vybavení, optimální počet pracovníků provozu

4. vnitřní organizace stravovacího provozu a povinné evidence a řády, co vše lze a nelze

5. optimální smluvní vztahy s dodavateli a odběrateli, smlouvy o zajištění školního stravování

6. řádné převzetí a předání ŠJ nové vedoucí

7. pracovní právo, spolupráce s odbory

8. vše, co souvisí s kontrolní činností na ŠJ (druhy kontrol, jak se připravit na kontrolu a jak správně jednat při a po kontrole)

9. řízení a kontrola ŠJ z pohledu ředitele nebo zřizovatele (vnitřní kontrolní systémy)

10. bezpečnost informačního systému ŠJ

11. BOZP a PO

12. hygiena a HACCP

13. nakládání s odpady

14. ekonomika a efektivita stravovacího provozu

15. účetní postupy (kromě DPH)

16. vše, co souvisí s plátcovstvím DPH

17. správná kalkulace cen jídel v ŠJ

18. vše, co souvisí s doplňkovou činností

19. jak nejlépe rozjet, provozovat a účetně evidovat bufet, kantýnu

20. vše, co souvisí s ochranou jídelny před násilným převzetím

21. kvalita služeb ŠJ (jak měřit a zvyšovat kvalitu, tipy a rady, příklady z praxe)

22. zdravá a pestrá výživa a efektivní naplnění SK

23. manažerské dovednosti (řízení času, asertivita, dosahování cílů, organizace firmy obecně, řízení lidí)

Ing. Vladimír Bureš, člen výkonného výboru ASPOS

Autor: Vladimír Bureš

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: janaH

    rada nad zlato
    Je to úžasný nápad,vím sama co mladých vedoucí mi volá o radu a pomoc a jak jsou rády když jim poradím a pomůžu zadarmo´neboď již od roku 1985 pracuji jako vedoucí kuchařka a od r. 1997 jako vedoucí stravovny.No to je již fůra roků