Chtěli byste mít neustále k dispozici odborníky, na které se můžete kdykoliv obrátit? Takové, kteří znají dokonale prostředí školní jídelny a velmi dobře rozumí nepřehledné legislativě? A vyhovovalo by Vám, kdybyste za jejich služby nemuseli zaplatit ani korunu? Takovou možnost máte právě teď. Využijte pro svoji jídelnu vznikající tým odborných poradců, který se dává dohromady v rámci sdružení ASPOS.
V čem je fígl?
Samozřejmě, nic není zadarmo. Ten tým skutečně vzniká právě v této době. Jednotliví poradci opravdu budou mít uvedenou výhodu – poradenství od svých kolegů poradců získají zadarmo. Přesněji – za získané poradenské služby od kolegy poskytnou na oplátku jiné poradenské služby zase ostatním poradcům, také zdarma.
Co je na tom nového?
Mohli bychom říci – to využíváme již dávno. Když něco nevím, zeptám se kolegyně. A ona se zase ptá mne. Vzájemně si pomáháme. Tak na co potřebujeme „tým expertů“?
Určitý rozdíl tu přece jen je. Spočívá ve vyšší odborné kvalitě:
– nejde o nahodilou výpomoc, ale o dobře organizovanou spolupráci
– 23 odborných skupin systematicky pokrývá veškerou problematiku školního stravování
– ten, kdo radí, musí danou oblast systematicky studovat
– všechny rady jsou kontrolovány dalším nezávislým poradcem
– rady experta ASPOS mají při případné kontrole výrazně vyšší váhu, lze se na ně spolehnout
– v cílovém stavu chceme mít na jednu oblast 3 experty – bude zastupitelnost a vzájemná kontrola
– spolupracovat budeme i s externími poradci
Pro toho, kdo se do práce týmu zapojí, vznikají další dodatečné výhody:
– skutečná úspora času (hodinu týdně expert podrobně studuje jednu oblast a za to získává možnost nestudovat dalších 22 oblastí – ušetří min. 2 hodiny týdně)
– získává dobrý pocit (ve své oblasti se stává skutečným odborníkem, v ostatních oblastech se chová jako profesionální manažer – využívá práci druhých)
– určitě získá nové zkušenosti, pozná nové lidi
Když se chci stát členem týmu, co musím umět?
Musíte být vedoucí jídelny, znát běžnou praxi na jídelně. A pak musíte mít chuť se opravdu podrobně věnovat Vámi zvolené oblasti. A nejenom vědět, jaká je praxe, ale hlavně proč musíme či nemusíme právě tak postupovat. Jaký zákon nebo vyhláška to nařizuje nebo zakazuje. Takže se musíte smířit s tím, že určitou částí zákonů a vyhlášek se budete muset podrobně „prokousat“. Ale nebojte se toho. Expert není „nadčlověk“. Expert je někdo, kdo si zvolil jednu ze 23 oblastí a postupně ji začal systematicky studovat. A právě proto, že studuje jen jednu ze 23 oblastí, není té legislativy mnoho. Zvládne to každý, kdo se nebojí pátrání v zákonech, kdo umí své poznatky zapsat v heslovité podobě a kdo umí na odborný mailový dotaz naformulovat stručnou mailovou odpověď. Čas, který věnujete studiu navíc, zase jinde ušetříte.
Více o účelu týmu expertů se dozvíte na stránkách ASPOS.
Chcete to zkusit?
Nezávazně se přihlaste mailem Vladimíru Burešovi, který dává tým dohromady. Mail: bures@visplzen.cz.
Tematické oblasti:
1. zakládání, rušení, slučování, změna právní formy subjektu ŠJ, vztahy se zřizovatelem, zřizovací listina
2. správné žádání, čerpání a evidence dotací ŠJ (vč. soukromé ŠJ, vč. dotací EU)
3. optimální stavební uspořádání, optimální technologické vybavení, optimální počet pracovníků provozu
4. vnitřní organizace stravovacího provozu a povinné evidence a řády, co vše lze a nelze
5. optimální smluvní vztahy s dodavateli a odběrateli, smlouvy o zajištění školního stravování
6. řádné převzetí a předání ŠJ nové vedoucí
7. pracovní právo, spolupráce s odbory
8. vše, co souvisí s kontrolní činností na ŠJ (druhy kontrol, jak se připravit na kontrolu a jak správně jednat při a po kontrole)
9. řízení a kontrola ŠJ z pohledu ředitele nebo zřizovatele (vnitřní kontrolní systémy)
10. bezpečnost informačního systému ŠJ
11. BOZP a PO
12. hygiena a HACCP
13. nakládání s odpady
14. ekonomika a efektivita stravovacího provozu
15. účetní postupy (kromě DPH)
16. vše, co souvisí s plátcovstvím DPH
17. správná kalkulace cen jídel v ŠJ
18. vše, co souvisí s doplňkovou činností
19. jak nejlépe rozjet, provozovat a účetně evidovat bufet, kantýnu
20. vše, co souvisí s ochranou jídelny před násilným převzetím
21. kvalita služeb ŠJ (jak měřit a zvyšovat kvalitu, tipy a rady, příklady z praxe)
22. zdravá a pestrá výživa a efektivní naplnění SK
23. manažerské dovednosti (řízení času, asertivita, dosahování cílů, organizace firmy obecně, řízení lidí)
Ing. Vladimír Bureš, člen výkonného výboru ASPOS
Diskuze
Autor: janaH
rada nad zlato
Je to úžasný nápad,vím sama co mladých vedoucí mi volá o radu a pomoc a jak jsou rády když jim poradím a pomůžu zadarmo´neboď již od roku 1985 pracuji jako vedoucí kuchařka a od r. 1997 jako vedoucí stravovny.No to je již fůra roků