Přeskočit na obsah

Umíme na portálu diskutovat?

Možnost diskutovat mezi sebou na velké vzdálenosti a vyměňovat si informace je jednou z velkých vymožeností, kterou nám přinesl Internet. Portál Jídelny.cz obsahuje diskusi také. Umíme se však do ní vhodně zapojit?

Autor: Pavel Ludvík

V měsíci květnu 2004 bylo na našem portálu zobrazeno téměř 8600 stránek s diskusními příspěvky. Znamená to, že téměř každá jídelna v republice alespoň jednou do diskuse nahlédla. Tak jako všude jinde je samozřejmé, že většina účastníků diskusní příspěvky pouze čte a jen malá část se do diskuse také aktivně zapojuje.

Když ale nahlédneme do naší diskuse a zvolíme si kategorii a vhodné téma, vyjede ve většině případů na displej počítače nekonečný pás příspěvků, které se zabývají vším možným. Návštěvníci si stěžují, že se v tom nedá orientovat, že se v tom nedá nic najít.
Seznamme se proto s několika pravidly, která bychom měli dodržovat, aby diskuse byla jasná, přehledná a názorná.

1. V diskusi se držím zvolené kategorie a zadaného tématu.
Když reaguji na určitý příspěvek, držím se jeho faktického obsahu a zaměření. Nesklouzávám k ničemu jinému.
Příklad: V jednom diskusní tématu nazvaném „HACCP, vyhl. 107 a jak na ně“ autor vyjádřil v úvodu kritiku našeho portálu ve vztahu k HACCP, ale současně kritizoval i státní orgány. Následovalo asi 6 reakcí vesměs souhlasných. Jeden z diskutujících začal obhajovat HACCP a počítačové programy, k čemuž následovalo dalších 6 reakcí, které se ovšem začaly odchylovat od původního tématu, kterým byla kritika portálu a státních orgánů.
Následovala ovšem prosba o pomoc při ručním zavádění HACCP. Proč? Autorka si na to měla založit vlastní téma, např. Jak ručně na HACCP, kde by si s ní určitě další jídelny s chutí vyměnily zkušenosti. Reakcí na tento příspěvek byla změť nejrůznějších odpovědí včetně osobních výpadů a zkušeností s HACCP v zahraničí. Zaměření diskuse se dostalo úplně někam jinam. Na závěr byla uvedena opět jedna prosba, jak zavést HACCP ručně.
Toto diskusní téma je dnes naprosto nepřehledné, obsahuje (k 25.6.2004) 36 příspěvků, které by mohly být určitě nejméně ve 4 samostatných tématech.

2. Chci-li diskutovat o něčem novém, vytvořím si vlastní téma.
Jestliže si zobrazím kategorii, vidím přehled témat a můj dotaz či příspěvek nikam nepatří, založím si vlastní téma. Jak se to dělá? Jednoduše. Pod seznamem témat je tlačítko Založit nové téma. Kliknu, vyplním svoje jméno, název tématu a hned k tomu mohu psát příspěvek. Proč si v příkladě z bodu 1 autoři a autorky  nevytvořili vlastní témata: HACCP ručně, Zkušenosti s HACCP v zahraničí apod.? Diskuse by byla určitě přehlednější.

3. Téma diskuse volím výstižné
Je velmi nevhodné nazvat téma např. HACCP, DPH nebo Platy. To jsou témata tak široká, že se pod ně schová úplně všechno. Návštěvník neví, co si má pod tématem představit. Diskutující tam také mluví o všem možném a nikdo se v diskusi nemůže zorientovat. Vhodnější může být např. Jak stanovit CCP u smažených řízků, nebo Sazba DPH ve školním bufetu. Pak je téma naprosto jasné.

4. Používám vhodné vyjadřování
Píšu slušně, neurážím lidi s jiným názorem, lidi jiného pohlaví, rasy či národnosti. Výkřikům typu : „Paní XY – probuďte se“ se sice mnoho z nás zasměje, ale valnou informační hodnotu pro nás nemají.
Zdržte, se prosím, osobních výlevů, kde si stěžujete na vše kolem vás. Příspěvky píšete pro jiné, chcete jim něco sdělit nebo se jich na něco zeptat. Není úkolem diskuse, aby sloužila k vašemu odreagování.
Rovněž by do diskuse neměla patřit reklama firem, propagace zboží, produktů a služeb. Můžete tam klidně napsat, že jste si koupili program na HACCP od velmi známé plzeňské firmy, že jste s ním velmi spokojeni/nespokojeni, ale neměli byste tam psát, jak se firma jmenuje. Jestliže chcete někomu sdělit její jméno nebo kontakt na ni, učiňte tak e-mailem. Jestliže kliknete v diskusi na autora příspěvku, spustí se vám poštovní program, v němž ten e-mail snadno napíšete.

Shrnul jsem zde hlavní nedostatky naší diskuse. Věřím, že diskuse na portálu Jídelny.cz bude mnohem lepší a kultivovanější.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce zpravodajství portálu Jídelny.cz

 

Autor: Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se