Zařazení: celozrnné chlebíčky řadíme mezi expandované – pufované celozrnné pečivo
Vyrábí se v několika provedeních: pšeničné, rýžové, rýžové se sójou, rýžové s kukuřicí, multigrain (pšenice, rýže, kukuřice, oves, triticale).

Charakteristika: Chlebíčky jsou vhodné pro racionální zdravou výživu a k léčebným a redukčním dietám. Jde o potravinu, která by se měla stát jedním ze základních článků zdravé a vyvážené výživy každého člověka. Celozrnné chlebíčky plně nahradí jiné druhy pečiva a díky své dlouhé trvanlivosti mohou být vždy po ruce. Jsou určeny především k přípravě rychlých jídel.
Díky šetrnému zpracování surovin zůstává většina dieticky významných látek obsažených v surovině zachována. Chlebíčky neobsahují cukr, a proto jsou vhodné i pro diabetiky.
Výroba: Probíhá tak, že do expanzních forem je dopravena a nadávkována surovina. Formy surovinu stlačí a zahřejí. Díky povrchové teplotě forem 320°C a vysokému tlaku, dojde k prudkému odparu vlhkosti obsažené uvnitř zrn a k přetrhání vnitřních vazeb. Ve druhé fázi dojde k povolení forem na předepsanou sílu chlebíčků a expandující zrna maximálně vyplní vytvořený prostor. Následně dojde k rozevření forem a vytlačení hotového plátku na dopravníkový pás. Celý cyklus trvá asi 6 – 9 sekund.

Energetická hodnota: pšeničné: 340 kcal/1 420 kJ; rýžové: 340 kcal/1 420 kJ; rýžové s kukuřicí: 381 kcal/1 592 kJ; rýžové se sójou: 386 kcal/1 615 kJ; multigram: 356 kcal/1 488 kJ
Hmotnost: 110g
Nutriční (výživové) hodnoty:
pšeničné: bílkoviny: 11,4g; sacharidy: 70,3g; tuky: 0,8g; vláknina: 13,3g
rýžové: bílkoviny: 8,0g; sacharidy: 82,9g; tuky: 1,1g; vláknina: 2,9g
rýžové s kukuřicí: bílkoviny: 7,4g; sacharidy: 83,8g; tuky: 1,1g; vláknina: 2,9g
rýžové se sójou: bílkoviny: 9,3g; sacharidy: 80,3g; tuky: 2,4g; vláknina: 3,2g
multigrain: bílkoviny: 9,8g; sacharidy: 73,9g; tuky: 1,7g; vláknina: 9,7g
Skladování: teplota do 25°C a relativní vlhkost max. 70%
Trvanlivost: 12 měsíců
Autorkami článku jsou Lenka Sládková a Alena Horňáková – studentky oboru technologie potravin, specializace zpracování mouky na VOŠ, SOŠ, SOU a OU Bzenec.
Diskuze