Přeskočit na obsah

Upekli jsme pro vás (7): Kornspitz

Dnes vám nabízíme kornspitz. Pečivo zdravé, s vysokým obsahem vlákniny. I vy si na něm určitě pochutnáte.

Autor: Kolektiv autorů

Zařazení: kornspitz řadíme mezi běžné vícezrnné pečivo

Je to cereální pečivo. Díky vyváženému obsahu uhlovodanů (sacharidů) a vlákniny pomáhá dosáhnout rychle pocitu nasycení. Výrobek obsahuje i sladové vločky, které mu dávají jinak nedosažitelnou chuť. Kornspitz obsahuje až 6% vlákniny, která je důležitá pro činnost střev, snížení cholesterolu a krevního tlaku.

Výroba: Ze surovin se vymísí středně tuhé těsto. Hnětení probíhá na spirálovém hnětači buď 5 – 8 minut pomalu, nebo 7 – 10 minut rychle. Teplota těsta by se měla pohybovat kolem 28°C – 30°C. Vymísené těsto se nechá 10 – 15 minut zrát. Vydělené a přetužené klonky se tvarují na rohlíkovém stroji, silně se obalí v žitné mouce a nechají se kynout. Než těsto vykyne, musí se dvakrát šikmo naříznout a posypat směsí kmínu a soli. Poté se peče s párou při střední teplotě 230°C – 240°C po dobu 20 – 22 minut. Kornspitz musí být dobře vypečený. Správně vyrobený kornspitz má rustikální vzhled, je křupavý a chutný.

Energetická hodnota: 132,6 kcal/564 kJ (na jeden kus)
Hmotnost: 60g
Nutriční (výživové) hodnoty: sacharidy: 26,1g; bílkoviny: 4,7g; tuk: 1g; minerální látky (bez soli): 0,6g; vláknina: 3,7g (na jeden kus)
Složení surovin: pšeničná mouka, žitná mouka, Kornmix Super, Koruna (Hit 2000), pšeničný a žitný šrot, pšeničné klíčky, sójový šrot, sladové vločky, len, koření, droždí, sůl, kmín
Trvanlivost: 1 den

Autorkami článku jsou Lenka Sládková a Alena Horňáková – studentky oboru technologie potravin, specializace zpracování mouky na VOŠ, SOŠ, SOU a OU Bzenec. 

Autor: Kolektiv autorů

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se