Přeskočit na obsah

Úspěšně na bezmasé pokrmy – nový receptář pro školní jídelny

Představujeme vám nový receptář pro bezmasé obědy: 192 originálních a vyzkoušených pokrmů z 23 školních jídelen. Pokrmy ze zeleniny, luštěnin a brambor, z těstovin a obilovin, nechybí ani saláty a pokrmy z hub.

Autor: Redakce Jídelny.cz

Chcete častěji podávat bezmasé pokrmy? Nemáte k tomu dostatek receptů? Vaši strávníci odmítají čočku bez vejce a hrachovou kaši bez uzeného?

Titulní listPak vyzkoušejte nově vydaný receptář bezmasých pokrmů: 192 originálních a vyzkoušených pokrmů z 23 školních jídelen.

Kniha obsahuje recepty na slané pokrmy ze zeleniny (43), luštěnin (31) a brambor (14), dále na pokrmy z těstovin (24) a obilovin (24), nechybí samozřejmě ani saláty (24) nebo pokrmy z hub (12) a řada dalších, které by ve vašich jídelníčcích neměly chybět (20).

Bonus k receptům

Ke každému pokrmu návrh nutričně vyváženého menu včetně polévky, přílohy a salátu.

Obsáhlý návod, jak sestavovat plnohodnotné bezmasé pokrmy.

Výhody bezmasých receptů

  • Odpovídají moderním poznatkům ke stravování dětí a studentů.
  • Zajišťují plnění normy zeleniny a luštěnin ve vašem spotřebním koši.
  • Zvýšená spotřeba mléka a mléčných výrobků.

Zpestřete vašim strávníkům jídelníček například 27 recepty s čočkou, 10 recepty s cizrnou nebo 90 recepty se sýrem.

Kde knihu koupit?

Receptář můžete koupit elektronicky v sekci Objednejte si. Cena činí 390 Kč včetně DPH.

Autoři

Na přípravě knihy se podílelo 23 školních jídelen z celé ČR i kuchaři některých firem. Recepty byly konzultovány s odborníky, kteří se zabývají školním stravováním, mj. s nutričními terapeutkami. Ty ke každému pokrmu navrhly polévku, přílohu a salát, aby vzniklo nutričně hodnotné a vyvážené obědové menu.

Malá ochutnávka

Mezi zeleninovými pokrmy vás jistě upoutají baskické fazolky: kombinace dušených rajčat a fazolek vyniká snadnou přípravou a s bramborami nebo rýží, kuskusem či bulgurem bude jistě vašim strávníkům chutnat.

Cizrnová směs s dýní HokaidoLuštěniny jsou vždy velkým testem strávníků. Zkuste čočkové ragú se špagetami a parmazánem. Děti špagety milují a vynikající ragú jistě přijmou jako jejich doplněk. Nebo jim nabídněte cizrnovou směs s dýní Hokaido. U směsi cizrny, dýně, brambor a rajčat, ochucené česnekem, cibulí a bylinkami se strávníci budou jen olizovat.

Mezi bramborovými pokrmy každého zaujme musaka s květákem. Plátky brambor jsou prokládány květákem a rajčatovou směsí, vše je zalito bešamelem a posypáno sýrem. Jako další varianta zapečených brambor bude znamenat další osvěžení vašeho jídelníčku.

Tagliatelle se žampiony, cuketou a parmazánemS těstovinami se dá vzhledem k jejich oblíbenosti neomezeně experimentovat a zkoušet různé, třebas i neoblíbené přílohy, omáčky. Připravte vašim strávníkům tagliatelle se žampiony, cuketou a parmazánem. Naservírujte dětem na těstoviny směs zeleniny a hub, snoubící se s vůní bylinek a sýra a můžete jen sledovat výsledky…

Obiloviny se stávají běžnou součástí školních jídelníčků. Nabídněte vašim strávníků jáhly zapečené s kysaným zelím. Uvařené jáhly se smíchají s orestovaným kysaným zelím a směs se zapeče. Chuť dodá samozřejmě smetana a sýr. Jednoduché na přípravu a chutné pro strávníka.

V řadě pokrmů z českého venkova jsou použity houby. Například krkonošský houbovec: směs koleček rohlíků, hub, mléka, cibule, česneku se zapeče a se zeleninovou polévkou nebo zeleninovým salátem pak tvoří nutričně hodnotný celek.

Rovněž saláty si postupně nacházejí místo ve školním stravování. Vyzkoušejte teplý rýžový salát s tofu. Jeho základem je rýže s paprikou, mrkví, celerem a cibulí. Směs se klade na listy hlávkového salátu a posype se kostičkami tofu. Oběd je nejen chutný, ale také představuje pastvu pro oči.

Nabídněte vašim strávníkům i slané koláče nebo palačinky. Třeba ty, které jsou plněny sójovou a zeleninovou směsí. Palačinky jsou u dětí oblíbené, při jejich přípravě se spotřebuje velké množství mléka a se zeleninovou polévkou představují vyvážené obědové menu.

Obsah

Titulní list receptáře   Obsah 1   Obsah 2   Obsah 3   Obsah 4   Obsah 5    Obsah 6    Obsah7 

Obsah 8   Obsah 9   Obsah 10   Obsah 11   Obsah 12   Obsah 13    Obsah 14    Obsah 14

Autor: Redakce Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Žitomír Pohanka

    Chcete to posté, potisící, po miliónté?
    Nebo jste prostě beznadějné případy? Toto nejsou jídla pro děti. To je potrava pro veverky, sysly, králíky nebo morčata.

  • Autor: Monik

    buď v klidu
    Žitomíre, buď v klidu. Ať se snažíme jak se snažíme, tak děti to stejně nejedí :). Nedají si vzít své řízky, buchtičky se šodó a rajské s knedlíkem. Ale tvá snaha za zachování tlusťochů v české kotlině je nikdy nekončící a děti by ji jistě ocenělily, kdyby o ní věděly.

    • Autor: Žitomír Pohanka

      Takže navýšením množství sacharidů ve stravě vyřeším dětskou obezitu? Spěte sladce, vy cvajštajnové. Já doufám, že vám to ta děcka opravdu jíst nebudou.

  • Autor: Adka

    Super
    Recepty sú super, aj moja konzervatívnejšia kuchárka si vie vybrať a VIS ma moc potešil, že ich nájdem v programu, DÍKY! 🙂