Přeskočit na obsah

V Českých Budějovicích si bezlepkové školní obědy řeší sami

Příprava diet ve školních jídelnách bez jakékoli formy státní podpory je v současnosti hodně diskutovaným tématem. Jednání státních odpovědných orgánů o pomoci dietnímu stravování školních dětí probíhají zatím velmi váhavě a tak není divu, že některé města a občanská sdružení berou věc do svých rukou.

Autor: Alena Stará
je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz

Nemáte někdy pocit, jako by byl svět jeden velký problém? Stále přibývají nároky na práci, odpovědnost a starost o zdraví nejen svoje, ale především o zdraví dětí. Civilizační vymoženosti si vybírají svoji daň v podobě nemocí a neduhů, které zásadně dovedou změnit osudy mnoha lidí. V současnosti je hodně diskutovaným tématem vaření diet ve školních jídelnách. Lze vůbec v ŠJ za současných podmínek zvládnout náročnost přípravy diet a pečovat tak o zdraví strávníků? Jednání  státních odpovědných orgánů probíhají zatím velmi váhavě.

Jak zajistit stravování dětí s celiakií

Řešení tohoto ožehavého problému hledá Sdružení jihočeských celiaků o.s., v čele s předsedkyní  paní Ing. Marií Škopkovou Ph.D., a Asociace školních jídelen, zastoupená ředitelem Ing. Janem Novákem, na jejichž popud proběhlo na začátku září 2013 setkání se zástupci Magistrátu města České Budějovice, MŠMT, České školní inspekce, s ředitelem Kolejí a menz JČU v Českých Budějovicích a Společností pro výživu.

Tématem jednání byla prezentace pilotního projektu bezlepkového stravování „Stravujeme se společně“, který probíhá v Českých Budějovicích od 1. 10. 2013 do 31. 1. 2014 v MŠ a ZŠ zřizovaných městem. Vedení města vyšlo plně vstříc této iniciativě a zvažuje zavedení dietního stravování ve všech MŠ a ZŠ. Zkušenosti z tohoto projektu mohou sloužit jako model pro úpravu legislativy, o který se lze opřít a posunout dlouholetá jednání správným směrem. Zúčastněné strany mohou pomoci ovlivňovat ze své pozice správné rozhodování při úpravě legislativy a mohou přispět k řešení problému stravování nemocných dětí ve školních jídelnách.

Co je celiakie

Celiakie čili nesnášenlivost lepku může mít za následek celou řadu zdravotních potíží. Většina pacientů o své nemoci ani neví. Jedná se o chorobu, která poškozuje sliznici tenkého střeva a následně má vliv na další závažná onemocnění. Její příznaky jsou mnohočetné, nejčastěji zácpa, průjmy, neurčité bolesti břicha, nadýmání, zvracení, gynekologické problémy, u dětí nesoustředěnost a poruchy růstu. Zhoršené vstřebávání živin způsobuje nedostatek vitaminů a stopových prvků, to pak může mít vliv na poruchy vývoje kostí, padání vlasů, neurologické potíže, brnění, ochablost svalstva, únavu, deprese… Celiakii často provázejí další choroby, v případě neléčení velmi vážné. 10 až 30 procent celiaků má zároveň i jinou nemoc, nejčastěji zánět štítné žlázy, cukrovku I. typu a zánět jater.  Medikamenty na léčení nejsou, jedinou cestou je dodržování bezlepkové diety.

Co je lepek

Lepek je bílkovina obsažená v pšenici, ječmeni, žitu, ovsu a produktech z nich vyráběných. Kromě pečiva, sušenek, vloček a těstovin můžeme lepek nalézt v jídle i ve skryté formě např. v uzeninách, konzervách, kečupech aj. Mezi přirozeně bezlepkové suroviny patří brambory, kukuřice, rýže, zelenina, maso, čočka, amarant aj.

Finanční příspěvky na bezlepkovou dietu 

Některé pojišťovny přispívají nemocným s celiakií, např. VZP v tomto roce rozhodla o celkovém ročním příspěvku 13 milionů Kč. V roce 2010 to byla mnohem menší částka – pouhých 887 tisíc korun. Suma vyplacená na jedince se tak zvedla na 6 tisíc Kč.

Sdružení jihočeských celiaků

Lidé, kteří trpí celiakií, Duhringovou dermatitidou a alergií na lepek, se mohou stát členy Sdružení jihočeských celiaků. Sdružení se snaží pomáhat nemocným bezlepkářům ve všech oblastech života. Kromě informačních setkání pořádá kurzy vaření, spolupracuje s výrobci a dovozci bezlepkových surovin, s lékaři, vydává propagační materiály apod. Cílem je rozšíření povědomí o celiakii mezi širokou veřejnost a rovněž i v lékařských kruzích, aby nedocházelo k opožděnému odhalení nemoci. Prevencí lze předcházet poškození zdraví a navyšování nákladů na léčbu.

Projekt  „Stravujeme se společně“

Na popud rodičů dětí celiaků oslovilo Sdružení jihočeských celiaků Magistrát města České Budějovice s žádostí o pomoc při řešení stravování dětí ve školských zařízeních. Základem je skutečnost, že školní jídelny nemají oficiální možnost zajišťovat dietní stravování. Chybí jim zkušenosti, technické vybavení, vyškolený personál a především také suroviny. Legislativa neupravuje otázku nákladů a nijak ji neřeší. Zmíněný projekt se opírá o zkušenosti z provozu menzy Jihočeské univerzity, kde podmínky pro vaření diet mají a dietní stravu již dodávají do místní nemocnice. Pracovní kolektiv je zde na profesionální úrovni, na skladbu a kvalitu jídelních lístků dohlížejí dietní sestry a kvalifikovaní odborníci, zárukou úspěšnosti je i špičkové technologické vybavení.

Druhou firmou, která se v Českých Budějovicích podílí na přípravě dietní stravy a zajišťuje i rozvoz, je společnost VITAL GASTRO. Strava se rozváží v jídlonosičích a plastových nádobách zapůjčených Českým červeným křížem. Ve školních jídelnách lze stravu před podáváním dohřát. Je známo, že suroviny na bezlepkovou dietu jsou finančně náročné, např. 1 kg bezlepkové mouky stojí 80 až 130 Kč. Podle vyjádření Ing. Škopkové byly ceny obědů stanoveny v MŠ na hodnotu surovin 36 Kč, z toho přispívá magistrát města 4 Kč na jeden oběd. Oběd v ZŠ stojí 42 Kč a město se podílí částkou 8 Kč. Cena oběda při zajišťování dovozu z jiných zařízení se pohybuje kolem 65 Kč. Do projektu se přihlásilo 32 dětí, rodiče doložili lékařské potvrzení od gastroenterologa a podepsali smlouvu o zajištění dietního stravování pro své dítě se školou.

Nezbývá než popřát, aby se vynaložené úsilí zhodnotilo v dalším jednání ku prospěchu řešení dietní stravy dětí ve společném stravování.

Vize Asociace školních jídelen

Ing. Jan Novák se v rozhlasovém vysílání o projektu „Stravujeme se společně“ vyjádřil, že chce získané poznatky uplatnit v rámci celé republiky, a také informoval o dalších plánech, jako je srovnání českého stravování se stravováním v  Německu. Doufá, že se tímto prokáže, na jak vysoké úrovni naše školní stavování je. Rovněž poukazuje na národní hrdost na kuchařské umění, na podporu školního stravování a děkuje pracovníkům školních jídelen za jejich skvělou práci.

Alena Stará je spolupracovnice portálu Jídelny.cz

Autor: Alena Stará
je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se