Vegetariánství. Pro mnohé z nás pojem, který zní nebezpečně. Známe přece ty výroky typu „Ten malý vegetarián tak málo roste“ nebo „To dítě je bez masa úplně bleďounké“. Ale je tomu opravdu tak? Skutečně vegetariánství ohrožuje zdraví a plnohodnotný vývoj individua?
Vždyť i ministryně školství Petra Buzková se k problému vegetariánství vyjádřila v jednom rozhovoru poměrně kladně: „Chápu, že dnes mezi mládeží je mnohem více vegetariánů než v minulosti. Ale opět jde o záležitost, kterou nelze žádným způsobem normativně určit. Záleží to na dohodě v jednotlivých školách, které disponují školní kuchyní. Myslím si, že v těch z nich, kde je větší množství vegetariánů, by se měla najít cesta, jak najít shodu.“
Stanovisko Americké dietetické asociace
Americká dietetická asociace přišla s nečekaně vstřícnou zprávou o vegetariánské stravě. Její obsah vám předkládáme.
Podle vědců má vegetariánská strava příznivý vliv na snížení řady zhoubných onemocnění. Jde o takové choroby jako obezita, ischemická choroba srdeční, hypertenze, diabetes mellitus a některé druhy rakoviny.
A co je podle asociace důležité při „nejedení masa“?
Především správně rozvrhnout, co budeme jíst, jaké prvky tělu dodáme.V neposlední řadě si musíme pořádně rozmyslet, čím nahradíme důležité vitamíny aj., obsažené v mase. Strava vegetariána má tedy být jednak správně plánovaná, jednak nutričně vyvážená.
Co na to SPV?
Na internetu se lze seznámit i s názorem Společnosti pro výživu na zmíněnou studii ADA: Platnost a závaznost tohoto dokumentu nám potvrdil i jeho autor, MUDr. Bohumil Turek, CSc. z SZÚ Praha:
Stanovisko ADA k vegetariánské stravě lze považovat za vyvážené, odborně podložené a dobře využitelné pro potřeby lidí, kteří se rozhodli takovým způsobem se stravovat.
Definuje vegetariánskou stravy a její obdoby. Pokud lidé z různých pohnutek, etických, náboženských, sociálních, zdravotních a jiných, zvolí způsob stravování na vegetariánských principech, pak v tomto stanovisku najdou hodnocení tohoto alternativního způsobu stravování z hlediska vlivu na zdravotní stav, z hlediska možností naplnění nutričních potřeb vhodnými potravinami pro složení vegetariánské stravy a zejména pak též upozornění na možná rizika z nevhodně volené vegetariánské stravy, spolu s možným řešením. Řešení možných rizik spočívá ve vhodné volbě potravin, ale též v použití vhodných obohacených potravin nutričními faktory, které by ve vegetariánské (zejména veganské) stravě mohly být nedostatečně zastoupeny. Upozorňuje na rozsáhlé zastoupení fortifikovaných potravin v obchodní síti a na skutečnost, že v současné době sestavení vhodné vegetariánské stravy s použitím obohacených potravin je podstatně snadnější, než v dřívějších dobách.
Za velmi odpovědné je třeba považovat upozornění, že při použití výhradně rostlinných zdrojů bílkovin by měla být dávka bílkovin vyšší, se zřetelem k jejich využitelnosti. Také upozornění na přívod zinku, kromě jiných známých látek, které mohou být nedostatkové, je velmi seriózní. Podstata stanoviska spočívá v tom, jak vhodně naplnit výživové požadavky vhodnými druhy potravin, aby bylo možné využít klady, které vegetariánská strava může přinášet. Společnost pro výživu považuje stanovisko ADA pro okruh lidí, kteří se rozhodli pro tento alternativní způsob stravování za reálné a prospěšné.
Naplnění výživových potřeb běžnými potravinami v přiměřeném množství a ve správných poměrech je možno považovat za jednodušší a vhodnější, i když nedodržování principů doporučené skladby smíšené stravy může být též rizikové.
Tolik stanovisko SPV.
Typy vegetariánství
Samozřejmě všichni vegetariáni nemají stejné stravovací návyky. To, co jí (anebo nejí) se mnohdy výrazně liší osobu od osoby. Jaké jsou tedy nejčastější kombinace potravových omezení?
1. lakto – ovo vegetariáni – konzumují hlavně obiloviny, zeleninu, ovoce, luštěniny, semena, ořechy, vejce a mléčné výrobky. Vynechávají maso v jakékoli podobě, tedy i ryby a drůbež.
2. vegani, úplní vegetariáni – jejich stravovací návyky jsou velmi podobné lakto-ovo vegetariánům, jenže vegani navíc nekonzumují ani vejce, mléčné výrobky a další živočišné produkty.
Pochopitelně, ani všichni lakto – ovo vegetariáni a už vůbec ne všichni vegani nemají stejné názory na výživu, takže se vyhýbají většinou různým potravinám. Někteří lakto – ovo vegetariáni třeba jí mléčně výrobky a vyhýbají se vejcím. I to je nutné zohlednit při individuálním rozvržení přijímaných nutričních dávek.
Zdravotní účinky vegetariánství
Vědecké studie, zveřejněné i Americkou dietetickou asociací ukazují, že toto alternativní stravování má i pozitivní zdravotní účinky. Pokud jsou tělu dodány všechny potřebné látky, jež by jinak přijímalo normálně v mase.
Vegetariáni mají nižší hladinu cholesterolu, snížení výskytu výše jmenovaných chronických degenerativních onemocnění, také jejich střevní mikroflóra se v důsledku konzumace většího množství vlákniny tak odlišuje od mikroflóry „masožravců“, že to může významně snižovat riziko rakoviny tlustého střeva a podobných zdravotních potíží.
Pochopitelně je při četbě těchto řádků důležité uvědomit si, že podstatnou roli hraje i celkový životní styl. U vegetariánů bývá mnohem zdravější – většinou provozují více fyzické aktivity, nekouří a abstinují. I přesto je ale strava důležitým faktorem pro fyzickou kondici.
Jídelníček pro vegetariánskou stravu
Jde o několik jednoduchých zásad :
1. Je nutná rozmanitost jídla – u obilovin, zeleniny, ovoce, luštěnin, semen a ořechů.
2. Vybírat si celé, nerafinované potraviny a minimalizovat příjem slazených a tučných potravin.
3. V případě konzumace mléčných výrobků vybírat si jejich nízkotučné verze.
4. Vegani by měli ve své stravě zvýšit příjem vitamínu B 12 a pokud se dostatečně neopalují na slunci, měli by dodat svému tělu také vitamín D.
5. Děti by měly mít přísun potravin s vysokým obsahem nenasycených tuků – vejce, ořechy, semena, olej, pomazánky z těchto surovin, avokádo a rostlinné oleje.
Výživová doporučení pro stravování malých vegetariánů je možné nalézt také v nové knize Vegetariánství a děti, která obsahuje jak doporučené množství jednotlivých prvků, tak i bezmasé recepty pro děti, jež usnadní mnoha kuchařkám život.
A vy?
Podle Americké dietetické asociace správně rozvržené vegetariánství prospívá organismu. A jaký je váš názor a zkušenost? Vařili jste někdy vegetariánovi? Vaše příspěvky uvítáme v naší internetové diskuzi.
V článku byly použity zdroje z www.vegetarian.cz a www.Csvv.vegetarian.cz
Monika Pečková je redaktorkou portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: geon
veg
jsa vegetarian, mam zatim zkusenosti dobre. Tedy myslim, ze jednou za 14 dni tam dcera na obed chodit muze. DOkonce mi vedoucui tvrdila, že masité omáčky vaří bez masa i sádla, a to maso, ze se tam pridava az na taliř. Tomu ale moc neverim, dodrzuji zasadu predbezne opatrnosti, takze dcera chodi jen skutecne na bezmasa jidla. Bohuzel zatim pouze sladka, ale snad bude lepe.
I na různách školách v přírodě nebo soustředěních se vždy dalo domluvit. Už mám takové lejstro , co ano a co ne, to jen vytisknu a předáváme to vedoucím táborů/škol v přírodě.
No a já? Já už jsem si zvykl jíst před den rohlíky s něčím, a najím se vždy až doma…
Těším se, až se budou vařit 2 jídla, jedno normální a jedno masité :-))). Už aby to bylo!