Přeskočit na obsah

Veletrh G+H v Brně

Ve dnech 1. – 3. 3. 2005 se na brněnském výstavišti konal 2. mezinárodní veletrh gastronomie a hotelových služeb a veřejného stravování G+H. Jaký byl?

Autor: Lenka Dohnalová
je spolupracovnicí redakce portálu Jídelny.cz

Ve dnech 1. – 3. 3. 2005 se pod záštitou Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR konal na Brněnském výstavišti 2. mezinárodní veletrh gastronomie a hotelových služeb a veřejného stravování G+H.

VŠE OD A DO Z
Představilo se zde téměř 140 firem a obchodních značek. Sortiment vystavovaných produktů byl velmi pestrý, od potravinových doplňků, mraženého sortimentu, vína, kávy, přes čistící prostředky, čistící techniku až po velmi vyspělé a nadstandardní kuchyňské zařízení. Byly zde zastoupeny i firmy vyrábějící hotelový nábytek a doplňky, drobné kuchyňské vybavení, pracovní oblečení a také subjekty poskytující ubytovací a s nimi spojené služby včetně cestovních kanceláří. Jeden by se divil, co vše se dá dnes za peníze koupit. Jako bonbónek zde byli představeny nejlepší práce cukrářů, což byla skutečná pastva pro oči a nepochybně i pro mlsné jazýčky.

TECHNIKA HRAJE PRIM
Konkurence byla velká, především co se týče zastoupení výrobců a dodavatelů kuchyňského vybavení. Konvektomaty, velkokapacitní kuchyňské roboty, chladící a mrazící zařízení, ale i registrační pokladny a jiné technické vymoženosti usnadňující organizaci a chod podniků veřejného stravování. Určitě by si každý vybral. Fascinovaly mě především roboty, které už dnes umí snad všechno a v nabídce je asi deset velikostí od nejmenších, které zpracují asi kilo těsta, po gigantické pro velkovýrobce. Je to věc, která se dle mého názoru uplatní v každé kuchyni, i té nejmenší, a opravdu velmi usnadní práci kuchařkám. No a pak jsou to konvektomaty, jejichž uplatnění v kuchyních je věcí velmi diskutovanou.

ZÁZNAMOVÉ TEPLOMĚRY
Také mne velice zajímaly záznamové teploměry, ale tady jsem bohužel nebyla příliš úspěšná. V katalogu žádná firma tyto výrobky nenabízela a tak jsem chodila a ptala se vystavovatelů, kteří by ho mohli dodávat. Našla jsem pouze jednu firmu, která měla kontakt na výrobce těchto teploměrů. Spousta vystavovatelů vůbec netušila, o čem mluvím. Možná je to škoda, protože zavedení HACPP zvyšuje značně prodejnost. Papírování přibylo dost, takže tuhle věcičku, která pracuje sama a ještě vše ukládá, stačí jen správné nastavení a občasná kontrola pouhým připojením k počítači, by jistě uvítala většina odpovědných vedoucích.

OCHUTNÁVALO SE …
Zpestřením výstavy byla exhibice firmy vyrábějící mražené potraviny, kde kuchaři připravovali před obecenstvem pokrmy z produktů firmy, které pak nabízeli přihlížejícím k ochutnání. Česká povaha se nezapřela ani tady, bylo zde stále plno. Také některé společnosti prodávající konvektomaty nabízely návštěvníkům maso i jiné lahůdky v nich připravené, stejně tak prodejci vína, kávy… Opravdu bylo co ochutnávat a jedlo se i očima. Prostě záležitost pro gurmány.

Určitě se bylo na co dívat, kdo výstavu navštívil, jistě nelitoval. Nikomu nebyla zima ani horko (šatna byla zdarma), občerstvení dostupné, toalety čisté. Bylo si kam sednout, když už rozbolely nohy. A i když by se určitě našel nějaký ten nedostatek, celkový zážitek byl velmi příjemný.

Lenka Dohnalová je spolupracovnicí redakce

Autor: Lenka Dohnalová
je spolupracovnicí redakce portálu Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se