Přeskočit na obsah

Vyhláška, která nás chrání

Dříve jsme znali a případně i kupovali různé masné výrobky, kde maso tvořilo jejich spíše nepodstatnou součást. Vyhláška 264/2003 Sb. upravuje nově požadavky na obsah a kvalitu masných výrobků, ale i řady dalších surovin pro přípravu jídel.

Autor: Monika Pečková

Vyhláška 264/2003 Sb. by měla chránit zákazníky kupující různé potraviny a potravinářské výrobky. O co se vlastně jedná? Je obecně známé, že některé firmy, aby zvýšily svůj obrat a zároveň snížily cenu výrobku, dodávají do původní receptury nepatřičné  přísady. Například kůže, sóju, umělá dochucovadla atd.
Ministerstvo zemědělství se rozhodlo učinit všem těm „štěkáčkům“ (tzn. špekáček z něčeho velmi ošklivého) a štěkanátkům (tzn. karbanátek z něčeho velmi ošklivého) přítrž.
Vyhláška stanovuje pro základní masné produkty jakostní požadavky, které musí být splněny. Jde například o špekáčky, salámy Gothaj a Herkules, vídeňské párky, lovecky salám, šunkový salám nebo ostravskou klobásu. Norma obsahuje seznam základních surovin používaných při výrobě, základní fyzikální a chemické parametry a popis smyslových vlastností výrobku. V praxi to vypadá třeba takto:

Vídeňský párek
Složení : Hovězí maso, vepřové maso, telecí maso
Nepřipouští se použití masa strojně odděleného a drůbežího masa strojně odděleného

a) konzistence – pružná, soudržná
b) vzhled v nákroji a vypracování – výrobek na řezu masově růžový, obsah jemně vypracován, připouští se drobná pórovitost a drobná zrna kolagenních částic
c) vůně a chuť – čerstvé uzeniny, přiměřeně slaná a kořeněná, po ohřátí výrobek na skusu křehký, šťavnatý

Potravinářská komora tento předpis uvítala. Její prezident, Jaroslav Camplík, uvedl : „Nemáme nic proti tomu, aby na trhu byly levnější výrobky, ale měly by potom mít jiný název.“ Ano, pokud výrobek neobsahuje prakticky žádné maso, neměl by být za masný vydáván. Jen ve velmi exotických zemích totiž platí zásada, že je lepší nevědět, co jíte (např. pražená sarančata apod – mimochodem chutnají prý jako oříšky
Svaz zpracovatelů masa má ale určité výhrady, protože vyhláška obsahuje nejasnosti a také zatím není možnost kontrolovat dodržování normy.
Přesto je ministerstvo přesvědčeno, že jde o prostředek, který zajistí spotřebitelům standardní kvalitu masných výrobků na celém území České republiky. Takže až příště koupíte kabanos, měl by být na řezu masově růžový, vonět po čerstvé uzenině, chutnat přiměřeně slaně, po ohřátí by měl být šťavnatý, vychladlý by měl být křehký. Pokdu tyto požadavky nesplňuje, není to pravděpodobně kabanos ale spíš bakanos.

Zpracováno podle ČTK.

Monika Pečková je redaktorkou portálu Jídelny.cz

Autor: Monika Pečková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se