Přeskočit na obsah

Vývoj cen potravin v prosinci 2004 a porovnání s rokem 2003

Nový rok je obdobím velkých změn. Někdo si dává různá předsevzetí, která pak v průběhu roku více, či méně plní. Smutnou stránkou období po Novém roce je už téměř pravidelné zvyšovaní cen, a to zejména u energií. Ale jak je tomu u potravin?

Autor: Oldřich Hájek

Změny cen v prosinci
Prosinec je měsíc, ve kterém se hodně peče, smaží a připravují všelijaké laskominy na dobu svátků a volna. S touto zvýšenou poptávkou po surovinách jsou také spojeny změny jejich cen. Z prostého srovnání sledovaných položek vychází, že v prosinci došlo oproti listopadu ke zdražení u 14 položek a naopak u 12 došlo ke snížení ceny.
V sektoru masa došlo ke zdražení u Hovězí zadní maso bez kosti, kdežto u položek Vepřová pečeně s kostíŠunkový salám se prodávaly naopak levněji. Nepatrně dražší bylo Kuře kuchané bez drůbků 1. jakost.
Nepatrně také zdražilo Mléko pasterované polotučné, naopak zlevnily položky jako Eidamská cihla, Jogurt bílýVejce slepičí čerstvá.
Pokud se zaměříme na oblast zeleniny, která je silně ovlivněna sezónními prodeji, zjistíme, že došlo k rapidnímu nárůstu cen u jablek konzumních, banánů žlutých, paprikrajských jablek červených.

Změny cen v roce 2004
Pokud se podíváme na ceny stejných surovin před rokem, lze obecně konstatovat že došlo k nárůstu cen potravin, ale u některých došlo naopak k mírnému zlevnění.
Ke zdražení došlo zejména u masa a masných produktů. Obdobně tomu bylo u mléka a výrobků z něj. Důvodem pro zvýšení cen v těchto sektorech je zejména zvýšení cen vstupních surovin.
Naopak levněji je možné nakoupit produkty jako jsou Karotka pravá, Papriky, Pomeranče nebo třeba Brambory konzumní. Snížení těchto cen souvisí zejména s naším vstupem do Evropské Unie, odkud k nám proudí levnější zemědělské produkty.
V následující tabulce je uveden přehled nejvýznamnějších potravinářských surovin, včetně jejich spotřebitelské ceny z listopadu na prosinec letošního roku a srovnání s prosincem minulého roku.

Reprezentant

MJ

Listopad

Prosinec 2004

Prosinec 2003

Hovězí zadní maso bez kosti

1kg

155,98

156,24

146,06

Vepřová pečeně s kostí

1kg

115,46

114,79

108,59

Šunkový salám

1kg

121,05

116,89

113,39

Kuře kuchané bez drůbků 1.jakost

1kg

51,32

51,36

53,31

Mléko pasterované polotučné

1L

14,27

14,32

13,59

Eidamská cihla – 30 %

1kg

114,65

113,98

111,13

Jogurt bílý

150ml

5,93

5,88

5,81

Vejce slepičí čerstvá

10ks

25,55

24,25

31,26

Máslo čerstvé

1kg

115,54

115,69

112,90

Rostlinné máslo Rama

1kg

90,08

89,20

82,92

Pšeničná mouka hladká

1kg

8,21

8,15

8,80

Rýže loupaná dlouhozrnná 1.jak.

1kg

18,93

19,22

18,31

Těstoviny vaječné

1kg

26,12

26,21

25,59

Chléb konzumní kmínový

1kg

14,79

14,95

15,61

Pečivo pšeničné bílé

1kg

33,52

33,96

34,40

Cukr krystal

1kg

25,35

25,31

19,41

Stolní přír. min. voda uhličitá

1L

7,89

7,43

7,75

Jakostní víno bílé

1L

57,42

56,95

58,22

Pivo výčepní světlé lahvové

500ml

8,38

8,37

8,54

Brambory konzumní

1kg

6,29

6,59

14,49

Jablka konzumní

1kg

20,55

21,48

22,21

Pomeranče

1kg

29,91

26,52

29,24

Banány žluté

1kg

29,52

34,08

25,12

Papriky

1kg

55,23

75,49

77,96

Rajská jablka červená kulatá

1kg

38,20

50,29

43,81

Karotka pravá

1kg

8,77

8,79

15,22

Zdroj: Český statistický úřad – www.czso.cz

Mgr. Oldřich Hájek je spolupracovníkem redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Oldřich Hájek

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se