Obsah sdělení
- Legislativa ES
- Legislativa ČR
- Praktické zkušenosti
- Závěr
Legislativa ES – „nařízení o hygieně potravin“
Provozovatelé potravinářských podniků musí zajistit, aby
- nad osobami zacházejícími s potravinami byl prováděn dohled a aby tyto osoby byly
poučeny a proškoleny v otázkách hygieny potravin přiměřeně k jejich pracovní činnosti, - osoby odpovědné za vývoj a používání postupů podle čl 5 odst 1 tohoto nařízení nebo za provádění příslušných doporučení byly odpovídajícím způsobem školeny v používání zásad HACCP,
- byly dodrženy požadavky vnitrostátních právních předpisů týkajících se školicích programů pro osoby pracující v určitých potravinářských sektorech.
Národní legislativa – „zákon o ochraně veřejného zdraví“
Fyzické osoby, které vykonávají činnosti epidemiologicky závažné, jsou povinny:
- uplatňovat při pracovní činnosti znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví a dodržovat zásady osobní a provozní hygieny v rozsahu upraveném v prováděcím právním předpise.
- Při výkonu státního zdravotního dozoru je kontrolní pracovník oprávněn prověřovat znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví a při jejich nedostatečné znalosti rozhodnout o tom, že fyzická osoba znalosti nemá.
- Taková fyzická osoba nemůže až do doby úspěšného složení zkoušky před komisí zřízenou příslušnou KHS vykonávat činnosti epidemiologicky závažné.
Vyhl. č. 490/2000 Sb. – Znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví
- Požadavky na zdravotní stav osob vykonávajících činnosti epidemiologicky závažné.
- Zásady osobní hygieny při práci.
- Zásady hygienicky nezávadného čištění a dezinfekce.
- Technologie výroby, hygienicky nezávadný režim přepravy, skladování a uvádění do oběhu epidemiologicky rizikových výrobků.
- Alimentární nákazy a otravy z potravin (základní znalosti o jejich epidemiologii a zásadách předcházení jejich vzniku a šíření).
- Speciální hygienická problematika podle příslušné pracovní činnosti.
Národní legislativa – “živnostenský zákon“
Podnikatel odpovídá za to, že jeho zaměstnanci splňují způsobilost pro výkon povolání stanovenou zvláštními právními předpisy, znalost bezpečnostních předpisů a předpisů upravujících ochranu veřejného zdraví.
Odborná způsobilost pracovníků provozoven
Kritéria
- Prováděná činnost
- Vzdělání osob
- Délka praxe
Nutnost profesionálního přístupu
Frekvence školení
- Vstupní poučení
- Opakovaná školení
– v případě změny
– v případě nedostatků
– pravidelná - Dokladování – formy, obsah
Způsobilost školitele
- Potřebné vědomosti a znalosti problematiky
- Názornost a srozumitelnost
- Pozor na účelové nabídky… zavádějící a nepřesné informace… zbytečně vynaložené finanční prostředky!!
Význam vzdělávání
- Plnění povinností vyplývajících z právních předpisů
- Odborná výchova pracovníků
- Ochrana zdraví spotřebitele
Ing. Marie Jechová, KHS Stč. kraje
Diskuze
Autor: Jana
školení
Na školení nás zve kde kdo. Měli by to být lidé s certifikáty, aby i my jsme dostali „potvrzení“o absolvování. Aby to také mělo vliv i na naše finanční ohodnocení.-kariérní růst. A né lidé, kteří jsou v důchodu a jen říkají „mělo by se“a nebo čtou vyhlášky. Ty si umí přečíst každý.
Autor: ab cd
Re: školení
Je pravdou, že hygienická školení typu – přečtu a promítnu vyhlášku na zeď a chci za to tisíc korun za osobu – je dobrý byznis pro školitele, ale posluchači nic nedá. Pro nás jsou přínosnější věci z praxe. Hygiena je vcelku jasná, je třeba prosvětlit financování, pravomoci, úvazky. To je to, co mě trápí.