Přeskočit na obsah

Vzdělávání pracovníků ve školním stravování

Vzdělávání pracovníků bylo u nás dlouho na okraji zájmu. Ve všech oborech však čím dál víc sílí nutnost systematického zvyšování kvalifikace. Nejinak tomu je ve stravování

Autor: Zdenka Macháčková
je vedoucí ŠJ ve Všestarech

O nutnosti stálého vzdělávání pracovníků školního stravování nelze diskutovat. Tyto internetové stránky jsou toho také důkazem. Chtěla bych vás nyní stručně informovat o tom, jak takové vzdělávání probíhá u nás.

V pedagogickém centru v Hradci Králové pořádají pro učitele odborných předmětů na SŠ, vedoucí školních jídelen a další zájemce vzdělávací pořady v oblasti zdravého životního stylu a zdravé výživy. Garantem těchto akcí je Mgr. Hana Žatečková.

Poslední školení se uskutečnilo koncem února a sešlo se něm několik desítek zájemců, zejména vedoucích školních jídelen.Na téma Skladba a sestavení jídelníčku, význam spotřebního koše přednášela RNDr. Ludmila Oliveriusová, CSc., známá i z televizní obrazovky. Hovořila mimo jiné o potřebě zařazovat rybí maso minimálně dvakrát měsíčně (více znamená lépe), o vyšším podílu bílého masa – asi dvě třetiny celkové spotřeby masa. Bezmasá jídla se mají připravovat hlavně ze zeleniny (karbanátky, nákypy). Hodně pozornosti věnovala zařazování a úpravě luštěnin, které jsou zdraví velmi prospěšné, ale u strávníků málo oblíbené. Je třeba připravovat luštěniny v lákavějších a pestřejších pokrmech než jen hrachová kaše a čočka na kyselo. Fazole a cizrna jsou chuťově neutrální, takže se dají použít i na přípravu sladkých pokrmů.

Závěrem setkání byl i prostor na dotazy jednotlivých účastnic a diskusi.

Akce se setkala s velkým ohlasem a již nyní se těšíme na další. Je plánována na 13. května a tématem budou nutriční hodnoty v potravinách a nedostatek jódu u naší populace.

Zdeňka Macháčková pracuje v MŠ v Hradci Králové.

Autor: Zdenka Macháčková
je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se