redakce portálu Jídelny.cz
V týdnu od 11. do 15. dubna 2011 proběhl na ZŠ Novoměstská v Brně projekt „Povolání“. Žáci měli možnost se v rámci projektu seznámit s různými profesemi. Čtyři žáci 9. třídy a celá první třída si vybrali k tomuto účelu školní jídelnu.
Před vstupem do varny absolvovali všichni žáci krátké bezpečnostní a hygienické školení a strávili v kuchyni čas od 8.00 hod do 9.35 hod, tj. 2 vyučovací hodiny. Všechno tedy probíhalo za provozu, ale kuchařky ve školní kuchyni byly na děti dobře připraveny, organizace a dělba práce probíhala skvěle.
Deváťáci
Deváťáci navštívili jídelnu v pondělí a paní vedoucí Mandincová je zasvětila do chodu školní jídelny, seznámila je s pravidly, dle kterých musí v jídelně pracovat a rozdala jim recepturky pokrmů, které deváťáci připravili pro sebe a své spolužáky. Menu, které vařili, se skládalo z těchto jídel:
Čočková polévka
Krůtí maso zapečené v kapustě
Brambory
Kluci škrabali brambory a dodělávali polévku, děvčata zase připravila a opekla maso, podusila kapustu a nachystala svačinky (nazdobila chléb s tuňákovou pomazánkou).




Žáci si připravili pro paní vedoucí různé otázky. Nejvíce je zajímala pracovní doba, jak a s čím v kuchyni pracují, vzdělání kuchařek a vedoucí ŠJ. Zajímali se také, jestli práce kuchařky a vedoucí baví nebo co by chtěly na své práci změnit.
Prvňáci
Ve středu navštívily školní jídelnu děti z 1. třídy i s paní učitelkou Nejedlou, která vybrala toto povolání, aby děti věděly, jakou dá práci uvařit oběd pro celou školu.
Ještě před vstupem do kuchyně děti nafasovaly pracovní oblečení a také prošly krátkým bezpečnostním a hygienickým školením.

Paní vedoucí je opět jako deváťáky provedla všemi prostory kuchyně a postupně je seznamovala se všemi provozními, hygienickými i technologickými pravidly, kterými se musí v kuchyni řídit, aby mohly pro ně připravovat zdravé, chutné a kvalitní jídlo. I pro prvňáčky byla v kuchyni připravena práce. Žáci si na vlastní kůži vyzkoušeli plnění a balení povidlových buchet. Každý si postupně „zabalil“ 3 buchtičky, některým to dalo hodně práce. Paní kuchařky buchtičky upekly a děti je vzaly ukázat domů i rodičům, aby se mohly pochlubit.


Vedoucí ŠJ děti postupně zkoušela, jestli si něco z jejího povídání odnesly. Byla mile překvapena, že na otázky ohledně hygienických pravidel odpověděly hned správně.

Obě dvě skupiny poučila o tom, že rodiče platí jenom potravinovou režii, že stát přispívá na jejich jídlo malou částí a že musí dodržovat spotřební koš a hygienické předpisy.
Celá akce byla zkonzultovaná s KHS, samozřejmě proběhla za dodržení podmínek maximální bezpečnosti a konzumace jídla jenom pro uzavřenou skupinu (což byly samotné děti).
Monika Štachová, redakce portálu Jídelny.cz
redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: Medard
zdravotní průkaz
Moc pěkný příspěvek, jen mě udivuje, že hygiena povolila vaření dětem – asi nemají zdravotní průkaz – pak také vstup do varny v civilním oblečení a obuvi.
Jinak fandím těmto akcím, děti pak vidí školní oběd jinýma očima.
Autor: marta
Re: zdravotní průkaz
Dobrý den.
Děti se pohybovaly pouze ve vymezeném prostoru, měly na nohách přezuvky a připravovaly si jídlo pouze pro sebe – co si uvařily, to si i snědly. Bylo to pro ně velice zajimavé a poučné.
Autor: majka
poznámka
jak znám paní vedoucí, jistě bylo vše dotaženo k naprosté dokonalosti a není třeba hledat problém. V Jihomoravském kraji je pro tyto akce velké pochopení!