Přeskočit na obsah

Žáci vaří ve školní jídelně

Jak to vypadá, když ve školní kuchyni vaří žáci? Zkusili jste to někdy? Seznamte se se zkušenostmi, které při podobné akci získala školní jídelna v Brně. Dočtete se, jaké jídlo děti připravovaly a jak byla zajištěna bezpečnost a hygiena.

Autor: Monika Štachová
redakce portálu Jídelny.cz

V týdnu od 11. do 15. dubna 2011 proběhl na ZŠ Novoměstská v Brně projekt „Povolání“. Žáci měli možnost se v rámci projektu seznámit s různými profesemi. Čtyři žáci 9. třídy a celá první třída si vybrali k tomuto účelu školní jídelnu.
Před vstupem do varny absolvovali všichni žáci krátké bezpečnostní a hygienické školení a strávili v kuchyni čas od 8.00 hod do 9.35 hod, tj. 2 vyučovací hodiny. Všechno tedy probíhalo za provozu, ale kuchařky ve školní kuchyni byly na děti dobře připraveny, organizace a dělba práce probíhala skvěle.

Deváťáci
Deváťáci navštívili jídelnu v pondělí a paní vedoucí Mandincová je zasvětila do chodu školní jídelny, seznámila je s pravidly, dle kterých musí v jídelně pracovat a rozdala jim recepturky pokrmů, které deváťáci připravili pro sebe a své spolužáky. Menu, které vařili, se skládalo z těchto jídel:
Čočková polévka
Krůtí maso zapečené v kapustě
Brambory

Kluci škrabali brambory a dodělávali polévku, děvčata zase připravila a opekla maso, podusila kapustu a nachystala svačinky (nazdobila chléb s tuňákovou pomazánkou).

Žáci si připravili pro paní vedoucí různé otázky. Nejvíce je zajímala pracovní doba, jak a s čím v kuchyni pracují, vzdělání kuchařek a vedoucí ŠJ. Zajímali se také, jestli práce kuchařky a vedoucí baví nebo co by chtěly na své práci změnit.

Prvňáci
Ve středu navštívily školní jídelnu děti z 1. třídy i s paní učitelkou Nejedlou, která vybrala toto povolání, aby děti věděly, jakou dá práci uvařit oběd pro celou školu.
Ještě před vstupem do kuchyně děti nafasovaly pracovní oblečení a také prošly krátkým bezpečnostním a hygienickým školením.


Paní vedoucí je opět jako deváťáky provedla všemi prostory kuchyně a postupně je seznamovala se všemi provozními, hygienickými i technologickými pravidly, kterými se musí v kuchyni řídit, aby mohly pro ně připravovat zdravé, chutné a kvalitní jídlo. I pro prvňáčky byla v kuchyni připravena práce. Žáci si na vlastní kůži vyzkoušeli plnění a balení povidlových buchet. Každý si postupně „zabalil“ 3 buchtičky, některým to dalo hodně práce. Paní kuchařky buchtičky upekly a děti je vzaly ukázat domů i rodičům, aby se mohly pochlubit.


Vedoucí ŠJ děti postupně zkoušela, jestli si něco z jejího povídání odnesly. Byla mile překvapena, že na otázky ohledně hygienických pravidel odpověděly hned správně.

Obě dvě skupiny poučila o tom, že rodiče platí jenom potravinovou režii, že stát přispívá na jejich jídlo malou částí a že musí dodržovat spotřební koš a hygienické předpisy.

Celá akce byla zkonzultovaná s KHS, samozřejmě proběhla za dodržení podmínek maximální bezpečnosti a konzumace jídla jenom pro uzavřenou skupinu (což byly samotné děti).

Monika Štachová, redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Monika Štachová
redakce portálu Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Medard

    zdravotní průkaz
    Moc pěkný příspěvek, jen mě udivuje, že hygiena povolila vaření dětem – asi nemají zdravotní průkaz – pak také vstup do varny v civilním oblečení a obuvi.
    Jinak fandím těmto akcím, děti pak vidí školní oběd jinýma očima.

    • Autor: marta

      Re: zdravotní průkaz
      Dobrý den.
      Děti se pohybovaly pouze ve vymezeném prostoru, měly na nohách přezuvky a připravovaly si jídlo pouze pro sebe – co si uvařily, to si i snědly. Bylo to pro ně velice zajimavé a poučné.

  • Autor: majka

    poznámka
    jak znám paní vedoucí, jistě bylo vše dotaženo k naprosté dokonalosti a není třeba hledat problém. V Jihomoravském kraji je pro tyto akce velké pochopení!