Už vám vaši dodavatelé nabídli liči, nashi nebo něco podobného? Objednali jste? Věděli jste, co s tím? Asi ne, přinejmenším jste byli velmi opatrní. Doba volného a neomezeného trhu nám přinesla potraviny a suroviny, které jsme dosud neznali. Během několika dnů se přepraví z opačného konce světa a už je dodavatelé nabízejí v hromadném stravování.
Neobeznámení zákazníci nechtějí takové potraviny kupovat. Nebo je koupí a pak je nevhodně použijí. Zklamáni jsou jak strávníci, tak kuchařky. A příště je jídelna už neobjedná.
V jídelnách máte usilovat o to, aby jídla byla co nejpestřejší a s vysokým obsahem zeleniny či ovoce. Průzkumy rovněž ukazují, že zájem strávníků o „zdravé“ stravování vzrůstá. Obliba zeleninových či ovocných salátů na oběd se zejména u středoškoláků zvyšuje.
Objevují se také nové receptáře a nové receptury, v nichž jsou použity neznámé nebo dosud málo používané druhy ovoce a zeleniny. V nabídkách hypermarketů a velkoobchodů se podobné suroviny také začínají objevovat. Víte vždy, o co přesně jde?
Proto dnes zahajujeme rozsáhlý seriál článků, v nichž vás chceme seznámit s některými málo známými druhy ovoce, zeleniny, obilovin a bylinek. Celkem je připraveno kolem 25 dílů, tzn. že se seriálem se budeme setkávat téměř půl roku, obvykle v závěru týdne.
Autorkami cyklu je nejmladší generace přispěvatelů portálu Jídelny.cz – studentky Veronika Bachanová, Veronika Havelková a Dana Jelínková. Všechny studují 2. ročník VOŠ, SOŠ, SOU a OU Bzenec, obor analýza potravin. Úkol popsat některé méně známé druhy ovoce, zeleniny, bylin a obilovin jim zadala redakce portálu Jídelny.cz. Na vedení práce spolupracoval jejich třídní učitel Ing. Václav Brachtl. Zvláštní pozornost měly autorky věnovat použití těchto surovin ve stravování – pokud se k tomu vůbec daly najít informace. Je třeba rovněž doplnit, že trojice autorek se v dubnu 2005 s touto prací úspěšně zúčastnila okresního kola studentské odborné činnosti a postoupila do krajského kola v Brně.
Věřím, že dokážete posoudit jejich práci s ohledem na jejich dosavadní zkušenosti a že budete tolerantní k případným nedostatkům. Vždyť soupeřit na homepage portálu Jídelny.cz o vaši přízeň s články odborníků, kteří se svému oboru věnují po celý život, je pro ně nesmírně těžké.
Doufám, že seriál bude pro vás přínosem a že si z jednotlivých příspěvků dokážete vybrat to dobré a podstatné pro vaši práci.
Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce zpravodajství portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: www
Nové potraviny
Tleskám dobrému nápadu. Ráda zkouším nové věci a strávníkům tak snad i zatraktivním obědy ve školní jídelně.