Přeskočit na obsah

Zamyšlení Lenky Dohnalové (6)

Další z cyklu úvah se týká moderní techniky, kterou nám doba nabízí jak v kuchyni, tak v kanceláři. Používat či nepoužívat? Převažují výhody či nevýhody?

Autor: Lenka Dohnalová
je spolupracovnicí redakce portálu Jídelny.cz

Ač se to zdá neuvěřitelné, patřím ke generaci, která se s počítačem seznamovala až v zaměstnání. Na střední jsme byli poslední ročník, který neměl práci s touto „novou technikou“ zařazenou ve výuce a i když učebna s počítači existovala pro nižší ročníky, upřímně, nebyla jsem tam ani jednou za celé čtyři roky. Dnes máme tuhle mašinku dokonce doma a umí s ní zacházet i naše čtyřletá dcera.
Ať chceme nebo ne, doba jde kupředu a jestli nemáme v úmyslu příliš zaostávat, musíme ji neustále dohánět. Už naši dědečkové říkali, že člověk se učí celý život. Když jsem po první mateřské nastoupila do práce a poprvé mne posadili za stůl k počítači, který neměl ještě ani myš a ovládal se výhradně klávesnicí, bála jsem se na něj sáhnout, abych něco nepokazila nebo nevymazala.

ŽÁDNÝ UČENÝ Z NEBE NESPADL
Dost dobře se dokážu vžít do pocitu vedoucí školní jídelny, když jí před několika lety přinesli počítač a oznámili jí, že od teď povede veškerou evidenci v téhle krabici. Někdo se učí rychleji, někomu všechno trvá o něco déle, záleží na věku i povaze, ale ze začátku se s tím trochu pral asi každý. Dnes už tyto vzpomínky vyvolávají jen úsměv na tváři, protože počítače nám dokáží velice usnadnit práci. Stačí jeden dobrý program a my jen klepeme do klávesnice a zadáváme konkrétní údaje. A zbytek? Ten za nás udělá technika. Máme peněženky plné kreditek, kartou platíme v supermarketu, na čerpací stanici, dnes už máme i čipové karty, kterými platíme jízdné, jinou na placení obědů ve škole, další pro vstup do budovy školy…. Mě osobně to vyhovuje, možná jen starší generaci tyto novoty tak trochu komplikují život. Ale i tito lidé si pomalu zvykají, takže v tom vidím spíše pozitivum.

KUCHAŘINA = DŘINA
Také kuchyně se neustále modernizují, od už téměř běžných škrabek na brambory, přes šlehače, mixéry, mikrovlnky až po supervýkonné roboty a konvektory. Tyto všechny dokáží namáhavou práci zvládnout téměř bez lidské pomoci. Vlastně si už práci ve velké kuchyni bez nich neumíme představit, zvlášť když uvážíme, že většinu kuchyňského personálu tvoří ženy. Kuchařina, to je dřina, tak proč si ji alespoň trochu neulehčit.

NIC NENÍ BEZ CHYBY
Na stranu druhou, když se taková věc porouchá, naše práce se zastaví a my nejdříve zkoušíme různé fígle v naději, že začnou fungovat. Pokud ne, nezbývá než pozvat odborníka a počkat, až dá vše do pořádku. Přitom doufáme, že všechno stihneme, nebo přijde na řadu klasická vařečka či metla. V případě počítačů si v duchu přejeme, ať nepřijdeme o nějaké důležité soubory. Většinou vše dobře dopadne a my pak už jen několik večerů doháníme, co jsme ne vlastní vinou zameškali. Alespoň je to na co svést, když se dříve ztratil nějaký doklad, „viník“ byl jasný.

MODERNÍ DOBA A NAŠE ZDRAVÍ
Také se čím dál častěji mluví o neblahém vlivu moderní techniky na naše zdraví. Ale co je dnes vlastně zdravé?! Smog v ulicích, „umělé“ potraviny, především však stres a neustálé honění se za penězi, které jsou sice nezbytně nutné, ovšem  nesmí se to přehánět. Ono se říká, že všeho moc škodí a tady to možná platí dvojnásob.

Vymoženosti doby nám jednoznačně ulehčují práci a bylo by poněkud zarážející, pokud bychom toho nechtěli využít.

Lenka Dohnalová je spolupracovnicí redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Lenka Dohnalová
je spolupracovnicí redakce portálu Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se