Nejčastější metabolické onemocnění – obezita – přináší s sebou množství komplikací. Nárůst výskytu je výrazný již v dětském věku a stává se tak velmi vážným problémem. Na celém světě více než 22 miliónů dětí do 5 let a 155 miliónů dětí školního věku trpí vážnou nadváhou a obezitou. Výskyt nadváhy a obezity dětí se ve Spojených státech amerických od roku 1980 do roku 2000 ztrojnásobil.
Výsledky průzkumu „Životní styl a obezita 2005“ ukazují, že nadměrnou hmotností v České republice trpí každé páté dítě ve věku 6 až 12 let – 10 % dětí má nadváhu a 10 % je obézních. Nejvyšší podíl dětí s obezitou (18 %) je u dětí ve věku 7 let, tedy těsně po změně životního stylu související se začátkem školní docházky Mezi dospívajícími (13 – 17 let) klesá podíl dětí s nadměrnou hmotností na 11 %, v tomto věku ale naopak stoupá počet dětí s podváhou na 7 % – u děvčat dosahuje dokonce 10 %. (Zadavatelem průzkumu byla Česká obezitologická společnost a projekt byl uskutečněn pod záštitou Ministerstva zdravotnictví a Endokrinologického ústavu. Průzkum provedla agentura STEM/MARK.) Obezita a nadváha začíná být problémem již i v zemích, které v minulosti bojovaly s podvýživou.
Kromě zdravotního problému jde však i o problém ekonomický. Obezita má úzkou souvislost s výraznými dodatečnými náklady na zdravotní péči. Odhady ze Spojených států ukazují, že náklady u obézních lidí jsou o 36 % vyšší a náklady na léky o 77 % vyšší, než u lidí s normální váhou. WHO report z r. 1998 uvádí, že 2-8 % celkových nákladů do zdravotnictví jde na vrub onemocnění spojených s nadváhou či obezitou.
Následující graf ukazuje alarmující nárůst nadváhy u dětí v Evropě od 70. let minulého století.

Pouze necelé 4 % všech obezit v dětském věku jsou způsobené onemocněním hormonálního systému anebo genetickou poruchou. Až v 96 % případů je obezita u dětí zapříčiněná nesprávnými stravovacími návyky, nedostatkem pohybu v kombinací s genetickými faktory.
Základy stravovacích návyků se tvoří už v kojeneckém věku a na jejich utváření se podílí hlavně rodina dítěte, v podstatě ze stravovacích a pohybových návyků rodičů vychází i životní styl dítěte. Spousta dětí má nevhodnou časovou frekvenci přijímaní jídel, jí i v nočních hodinách, mají málo pohybových aktivit.
Jaké jsou možnosti prevence obezity v školním věku dítěte
Mezi možnosti prevence obezity patří např.: vhodný výběr potravy, skladba jídelníčku, stravovací zvyklosti, které může ovlivňovat nejen rodina, ale i škola (školní stravování), pohybová aktivita, omezení času stráveného u televize nebo počítače, celkový životní styl rodiny…
V Seidel JC: Obesity: A growing problem. Acta Pediatr. 1999,428, 46-50 se uvádí: „Rozvoj obezity v dětském věku je spíše problémem klesajícího energetického výdeje, než stoupajícího energetického příjmu.“
Z výše uvedených důvodů vznikly projekty na podporu boje proti obezitě. Některé z nich vám zde představíme:
Zdravá Pětka
Na http://www.zdrava5.cz/ se uvádí:
Ovoce a zelenina, to je naše cukrovina!
Tímto heslem se řídí celý projekt.
Projekt je určen především dětem – žákům prvního stupně základních škol. Formou her a soutěží se tento vzdělávací projekt snaží podnítit u dětí dobrý vztah k ovoci a zelenině. Jeho hravá forma nezdůrazňuje, že ovoce a zeleninu musíme jíst, protože je zdravá. Zdravá Pětka hledá způsob, jak změnit pohled dětí na ovoce a zeleninu, aby je vnímaly jako přirozenou součást jejich každodenní stravy.
Cílem projektu je učit děti správným stravovacím návykům a podporovat konzumaci ovoce a zeleniny alespoň 5x denně.
Portál Výživa dětí
Portál soustřeďuje poznatky o zdravé výživě dětí:
http://www.vyzivadeti.cz/
Mýty o výžive
- Je jedno, co jíme. Většina nemocí je stejně dědičná.
- Teplé jídlo 2x denně je nutnost.
- Polévka je nezbytnou součástí oběda.
- Více tuku = více cholesterolu.
- Dítě z oplácanosti vyroste.
- Dítě je třeba nutit, aby vše dojídalo.
- Dítě musí mít denně maso.
- Je jedno, jaké mléčné výrobky dítě dostává.
Čeho jíme moc
- Sladkosti
- Slanosti
- Pokrmy fast-food
- Nízkotučné potraviny
S nesprávnými stravovacími návyky a se zvyšováním tělesné hmotnosti souvisí často nadbytečná konzumace některé skupiny potravin, které nejsou vždy zcela vhodné. Nejčastěji jsou to sladkosti, ale také uzeniny, nejrůznější solené potraviny a pochutiny, ale také pokrmy z restaurací a rychlého občerstvení. Nevhodné jsou pro děti také nízkotučné potraviny – nízkotučné rostlinné tuky či mléčné výrobky. Pro zdravou výživu dětí není dobré, když v ní tuky úplně chybí nebo jich je nedostatek. Děti tuky potřebují jako zdroj energie, ale také pro správný růst a vývoj. Nejde o to, tuky z dětského jídelníčku zcela vyloučit, ale zaměřit se na jejich vhodný výběr.
Čeho jíme málo
- 5x denně ovoce a zelenina
- 2x týdně ryby
- Rostlinné tuky a oleje
I školní jídelny mají možnost růst obezity u dětí ovlivnit, jejich stravovací návyky správným výběrem potravin s omezením sladkostí, mohou podporovat konzumaci většího množství ovoce a zeleniny.
Eva Mlíchová je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze