je vedoucí ŠJ ve Všestarech
Určitě si všichni uvědomujeme, jak důležité je pro spokojený život zdraví. Ať to zní jakkoli pateticky, zdraví je to nejcennější, co máme. A je potřeba ho chránit a udržovat. Začátek nového století byl tou správnou dobou, kdy Světová zdravotnická organizace přednesla projekt Zdraví 21, ve kterém vyzývá všechny země k podpoře zdraví obyvatelstva. Na to reagovala naše vláda přijetím usnesení z 30. října 2002 k Dlouhodobému programu zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva ČR. Program s názvem Zdraví pro všechny v 21. století, rozpracovaný ministerstvem zdravotnictví, určuje 21 cílů, které by měly vést k postupnému zlepšení zdravotního stavu. Jedná se např. o zlepšení zdravotní péče, prevence úrazů, protidrogová prevence, omezení obezity a dalších civilizačních nemocí, důraz na produkci a cenovou dostupnost biologicky hodnotných potravin.
Cíl 11 tohoto dokumentu je zaměřen na životní styl: „Do roku 2015 by si lidé v celé společnosti měli osvojit zdravější životní styl.“ Sem patří také zdravá výživa a to je přesně náš obor. Doporučuje se zvýšit spotřebu zeleniny, mléka a mléčných výrobků, používat potraviny obohacené jódem. K naplnění cílů zdravé výživy je třeba zvyšování znalostí zaměstnanců školního, společného a veřejného stravování a zařazení předmětu o správné výživě do vyučování na školách. Domnívám se ale, že vedoucí a další pracovníci školních jídelen shánějí nové informace, kde se dá, bez výrazné podpory ministerstva školství.
V této situaci je letos otevřen na pedagogické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích nový obor „Výchova ke zdraví“. Jde o tříletý bakalářský obor vycházející právě z požadavků programu Zdraví 21 na vzdělané odborníky, kteří by působili ve školství, sociálních službách, cestovním ruchu apod. s cílem ovlivňovat životní styl, řešit obezitu, zvláštnosti života postižených občanů a seniorů a prezentovat nově koncipovaný předmět Výchova ke zdraví na školách. Podle mého názoru je studium tohoto oboru jednou z mála možností, jak rozšířit svoje vědomosti a zvýšit kvalifikaci, popř.své uplatnění na trhu práce.
Možná teď někoho napadne, proč se o programu Zdraví 21 zmiňujeme na těchto stránkách. V našich jídelnách ale přece nejde jenom o nasycení strávníků, ale také o to ukázat jim pestrý a správně sestavený jídelníček, nabídnout jim zdravé a chutné pokrmy, aby se pro ně staly samozřejmostí. Není to jednoduché, protože právě zdravé potraviny jsou často odmítány. Luštěniny, zelenina i mléčné výrobky rozhodně nejsou na špici popularity. Ale nenechme se odradit některými neúspěchy a nezblbněme z reklam na super tyčinky plné mléka. České školní stravování sice ještě není tak daleko jako anglické, kde se stát chytře rozhodl podporovat zdravé vaření z biopotravin. Přesto bychom měli v rámci našich podmínek dodržovat pravidla správné výživy s vědomím, že tím můžeme z určité části ovlivňovat zdraví svých strávníků. Pro mnohé je jídlo, které konzumují u nás, tím nejlepším za celý den.
Zdenka Macháčková je vedoucí ŠJ
je vedoucí ŠJ ve Všestarech
Diskuze
Autor: Renáta
Aby naše děti byly zdravější
S Vaším názorem naprosto souhlasím a jako hospodářka ŠJ v MŠ vím jak dnes není jednoduché dětem vytvářet chutě a dobrý pocit ze zdravého jídla. Bohužel nás všechny silně převálcovávají hamburgery a hotdogy s hranolkami. Chce to spolupráci všech zúčastněných v celém procesu působení na děti. Pokoušíme se u nás děti motivovat různými způsoby a především jejich přispěním v procesu vytváření různých zdravých dobrot. Chce to samozřejmě velkou pomoc ze strany paní učitelek a velkou trpělivost. Dále pak zprostředkování všeho dění rodičům a tak vytvořit jakýsi kolotoč, který působí na všechny zúčastněné. /Můj příspěvek ze dne 15.5.2006 na www. jidelny.cz/. Zdravím Vás