Přeskočit na obsah

Známé/neznámé (1): Karambola

Plody karamboly si můžete již koupit i u nás v obchodech. Pěti až šesticípé plody s ostrými hranami a hladkou lesklou slupkou zelené nebo žluté barvy dozrávají po celý rok.

Autor: Kolektiv autorů

Averrhoa carambola
 
Charakteristika: Je to stále zelený strom s nízko rozvětveným kmenem a hustým olistěním, který v přirozeném prostředí roste do výšky 6-9 m, ale v našich podmínkách spíše do 5m. Velikost stromku v nádobě se samozřejmě může redukovat vhodným řezem. Lichozpeřené listy vytvářejí vřetena složená z 5 až 11 oválných, světle zelených lístků. Ty se na noc nebo například při přesazování sklápějí. Nové výhony mívají načervenalé zbarvení. Květenství vyrůstají z úžlabí listů převážně na mladých větvích, jsou růžové až mírně nafialovělé a intensivně voní. Plody se ale vytvoří pouze z malého počtu květů.

Výskyt: Domovem nízkého stromku karamboly byl Malajsijský poloostrov, případně Indie, nyní jej pěstují i jiné tropické a subtropické země zejména Brazílie, Izrael, Kolumbie a Thajsko.
Protože nesnáší přemokření, je třeba je zalévat jen tak, aby nepřeschl kořenový bal – nejlépe dešťovou nebo alespoň odstátou vodou. Větší přísun vláhy je vhodný pouze po dobu dozrávání plodů. Hnojit stačí 4x během vegetace. Po celý rok potřebuje poměrně teplé prostředí. V létě se jí daří při běžných teplotách a v zimě zajistěte přibližně 22 °C. Dospělé stromy prý snesou po krátkou dobu pokles teplot pod bod mrazu s mírným poškozením. Dobře prospívá v kypré zemině bohaté na živiny. Nejlepší je směs rašeliny, kompostu a hrubšího písku. V teplých a vlhkých podmínkách vyklíčí do čtyř týdnů. Vysaďte je už v lednu, aby do léta rostlinky zesílily a mohly být přemístěny na zahradu nebo balkon, kde vytvoří silnější stonek a větší listy.

Malá tmavá semena klíčí špatně, protože ovoce bývá trhané nedozrálé, občas se ale zadaří. Vysévají se pod povrch rašeliny. Stejně jako mangovník je karambola velmi teplo a světlomilná. V tropech dorůstá 5 – 10 metrů výšky, v omezeném prostoru květináče však roste pomalu. Plodů se v domácích podmínkách patrně nedočkáte, ale dřevina má půvabné olistění a v interiéru bytu působí lehce a vzdušně. 

Pěti až šesticípé plody s ostrými hranami a hladkou lesklou slupkou zelené nebo žluté barvy dozrávají po celý rok. Dorůstají délky šest až dvanáct centimetrů a váží 50 až 100 gramů. Šťavnatá dřeň zralého plodu má průzračnou jantarovou barvu a podle odrůdy sladkou či mírně kyselou chuť s vůní po jasmínu. Požívá se i se zrníčky. Můžeme jej přidat do salátů nebo jíst jen tak syrovou. Karambola zahání žízeň, posiluje kosti a imunitní systém. Obsahuje řadu vitamínů především vitamín C a minerální látky, zejména vápník, železo, hořčík a fosfor, její energetická hodnota činí 150 KJ tj. 35 Kcal na sto gramů.

Použití ve stravování
Karambola se dováží nezralá a lze ji skladovat jen krátkou dobu. V pokojové teplotě během dvou, tří dnů dozrává a je třeba ji co nejdříve spotřebovat. Požívat ji lze především čerstvou, neloupanou i se zrníčky, tenkou slupku je také možné lehce stáhnout. Svou kyselostí a vůní může zdůraznit chuť různých jídel, především salátů. Napříč nakrájené plátky tvoří hvězdičky, jimiž se zdobí nápoje, poháry, zmrzlina, sladké dezerty a obkládají se jimi i pokrmy slané. Průmyslově se zpracovávají na šťávy, sirupy, kompoty, džemy apod.

Zpracováno podle informací na www.citrusy.cz

Autorkami článku jsou Veronika Bachanová, Veronika Havelková a Dana Jelínková – studentky oboru analýza potravin na VOŠ, SOŠ, SOU a OU Bzenec.
Autor: Kolektiv autorů

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se