Charakteristika: Pěstují se řapíkaté a listové odrůdy. Listové odrůdy mají úzké řapíky a mohutné listové čepele používané jako špenát a to zejména v létě, kdy klasický špenát vybíhá do květu. Řapíkaté odrůdy mají silné řapíky, které se upravují podobně jako chřest. Řapíky mají bílou nebo červenou barvu a velmi jemnou tkáňovou strukturu a proto nepotřebují bělení jako chřest. Typickou řepovitou chuť jim propůjčuje betain, obsažený i v jiných řepách.
Obsahuje mimořádné množství vápníku (který je dobrý pro kosti a zuby), železa (tvorba krve), hořčíku (svaly a srdce), a provitaminu vitaminu A (sliznice), vitamíny B a C. Špenát připravený z mangoldu je pro malé děti vhodnější než běžně užívaný špenát. Podporuje tvorbu a vylučování trávicích šťáv a je velmi účinný v prevenci nádorových onemocnění. Má příznivé regulační účinky na látkovou výměnu a na vegetativní nervový systém.
Poznámka: provitamin A je rozpustný v tucích, proto se stává pro organismus stravitelným po přidání několika kapek oleje (nejlépe panenského) do jídla.
Dává dvojí sklizeň a to lupenů z listových řapíků. Semeno, které podobá se onomu řípy, vyséváme v dubnu do studeného pařiště, načež vyvinuté rostliny vysazujeme, nebo vyséváme jej přímo na záhonky. Rostliny, mají-li se náležitě vyvinout, musí stát od sebe na 45-50 cm. Dobrá, vyhnojená půda a hojná zálivka jsou podmínkou dobrého vývinu rostlin a hojné sklizně. Pro rodinu postačí úplně 8-10 rostlin.

Použití v kuchyni:
Listový mangold se upravuje jako špenát nebo se používá jako základ pro nejrůznější rolády. Syrová srdíčka červenolistých a žlutolistých odrůd patří do míchaných syrových salátů. Řapíkatý mangold se oloupe a připravuje podle receptů pro černý kořen nebo chřest. Tato jemná zelenina je výborná se sýrem a vlašskými ořechy.
Autorkami článku jsou Veronika Bachanová, Veronika Havelková a Dana Jelínková – studentky oboru analýza potravin na VOŠ, SOŠ, SOU a OU Bzenec.
Diskuze