Domovem tohoto ovoce je Japonsko a říká se mu také japonská hruška nebo jablko-hruška. Jsou to plody se světlou dužinou, které opravdu připomínají vzhledem hrušku a chutí zase velice sladké, ale křehké jablko. Nashi lze konzumovat jako stolní ovoce (jablko, hruška). Jeho slupka je jedlá, ale je dobré ji důkladně omýt, plod rozkrojit a zbavit ho jádřince. Můžete ho také přidat do salátů nebo ho použít na moučníky a sladké pokrmy.

Ze dvou typů ovoce stromů nashi – Pyrus pyrifolia a Pyrus ussuriensis se do Evropy začíná dovážet první typ – japonský, který má tvar jablka. Tím se liší od hruškovitého typu čínského. Japonci vyvinuli mnoho variant nashi a pěstují je na plantážích v nejvýš dvoumetrových kordonech. Japonský typ se dále rozšířil na Nový Zéland, do Austrálie, Čile a v USA do států Kalifornie a Washington.
Nashi sice vypadá jako jablko, ale jednoznačně chutná jako sladká hruška. Má velice tenkou poživatelnou slupku zbarvenou světlezeleně až žlutě a pevnou světlou a velmi šťavnatou dužinu, u nových variant obklopuje již jen několik málo peciček. Obsah vitamínů je nízký a nízká je i energetická hodnota.
Plody jsou velice choulostivé na nárazy a pomačkání. Narozdíl od hrušek při dozrávání nezměknou. Požívají se jako neoloupané čerstvé ovoce, po oloupání však jsou sladší. Plátky nashi se hodí do ovocných salátů i do moučníků, ihned po nakrájení je třeba je zakapat citrónovou šťávou, aby nezčernaly. Připravuje se z nich také marmeláda.
Autorkami článku jsou Veronika Bachanová, Veronika Havelková a Dana Jelínková – studentky oboru analýza potravin na VOŠ, SOŠ, SOU a OU Bzenec.
Diskuze