Artyčoky jsou lahůdkovou zeleninou, která je u nás známa poměrně málo. V obchodech koupíme sice artyčoky sterilované, ale s čerstvými se setkáme jen velice zřídka. Tato jemná dietní zelenina je nejen chutná, ale má i léčivé účinky. Snižuje obsah cholesterolu v krvi, zlepšuje trávicí proces, obsahuje účinné látky proti ateroskleróze, chorobám jater i ledvin. Z minerálních látek obsahuje nejvíce draslíku a fosforu, dále vápník, hořčík a železo. Obsahuje i hodně vitaminu C, vitaminy B1 a B2 a provitamin A.
Artyčok mohou zahrádkáři s úspěchem pěstovat i v teplejších oblastech České republiky, přestože jeho název kdysi vyvolával jen exotické asociace a připomínal nám pokrmy národů ze Středomoří.
Cynara scolymus neboli artyčok zeleninový není jen zelenina s lahodnou chutí, ale i dieteticko – léčivá bylina. Existuje také Cynara cardunculus – artyčok kardový, který obsahuje podobné látky jako zeleninový, ale jejich poměr a množství jsou s léčivými účinky artyčoku zeleninového nesrovnatelně slabší.

Artyčok je trvalá bylina s přímou, plstnatou až sto osmdesát centimetrů vysokou lodyhou. Střídavé listy má velké, celistvé nebo zářezově zpeřené. Úbory měří v průměru pět centimetrů, jsou pokryté typickými okrouhlými střechovitými zákrovy, na lůžku mají fialové, modré nebo bílé rourkovité květy. Plody jsou nažky s chmýrem.
Zdužnatělé květenství a nerozvité květní úbory se konzumují jako lahůdková zelenina. Masitá lůžka květních úborů byla pojídána už ve starověkém Egyptě. U nás se dnes artyčok může pěstovat ve velkém a v teplejších oblastech si získal oblibu zahrádkářů.
Kromě kuchyňského použití je artyčok ceněn i jako léčivá rostlina. V minulosti se uplatňoval jako lék proti chorobám jater, v novějších výzkumech se jeho vliv na zvýšené vylučování žluče, tj. cholagogické účinky potvrdily. Farmaceuticky se používají listy sbírané v červenci a srpnu v době kvetení, sušené běžným způsobem. Léčivé účinky má i kořen.
Za účinné obsahové látky se považují hořčiny, enzymy a třísloviny. Obsahují i značné množství vitaminů, flavonoidy, insulin, dále organické kyseliny a sliz. Droga příznivě ovlivňuje tvorbu žluče, vyprazdňování žlučníku a urychluje proces odstraňování jedovatých látek játry. Působí i na vylučování cholesterolu při kornatění tepen, na obsah cukru v krvi a má močopudný účinek
Vařené artyčoky jsou výborné třeba jen polité rozpuštěným máslem, nebo s různými pikantními omáčkami. Můžeme je také smažit, naplnit nádivkou a dusit.
Romanesco – typ artyčoku, který se pěstuje v Itálii.
Tip redakce pro použití v kuchyni
Smažené artyčoky se dvěma omáčkami
Autorkami článku jsou Veronika Bachanová, Veronika Havelková a Dana Jelínková – studentky oboru analýza potravin na VOŠ, SOŠ, SOU a OU Bzenec.
Diskuze
Autor: Petr
Bublanina
Z vařeného artyčoku je výborná bublanina – doporučuji!
Autor: xerius
artycok
Poradi mi niekto,podla coho viem,ze artycok je zrely?Dakujem za podrobnu odpoved.