Řeřicha potoční
Řeřicha potoční je jednou z našich síru obsahujících potravin. Dále je bohatá na draslík, vápník, sodík, hořčík, fosfor a chlór. Z tohoto důvodu je účinným čisticím prostředkem. Obsah vody činí 92%.
Do salátů ji přidáváme buď v celku nebo drobně posekanou, a nebo ji používáme k dekoraci. Čerstvě připravená šťáva z řeřichy je obyčejně příliš ostrá, než aby se dala pít čistá. Kombinovaná se šťávou z karotky, špenátu a řepových listů se osvědčila jako hodnotný čisticí prostředek krve. Používá se s úspěchem k rozpouštění sraženého fibrinu v krevních cévách, například v hemeroidech nebo v určitých nádorům podobných útvarech.
Řeřicha setá
Pochutinová zelenina s velmi krátkou vegetační dobou. Vhodná i pro zimní rychlení v domácnosti na misce, třeba jen s vlhkou buničitou vatou. Často se přidává do jídel jako mladé semenáčky. Mají peprnou chuť a používají se čerstvé do salátů a na chlebíčky, jako příloha. Ke sklizni rostlinky dorůstají za 4 až 10 dní. Venku ji vyséváme na místa vlhčí a stinnější, aby rychle nevybíhala do květu. Působí močopudně, příznivě ovlivňuje krvetvorbu. Podporuje chuť k jídlu a celkové trávení. Mírně dráždí pokožku a sliznice. Obsahuje vitamin C, ale i velký obsah železa. Doporučuje se nepřekročení denní dávky jedné polévkové lžíce denně pro dospělé.
Zpracováno podle informací na www.sk2.goo.cz
Tip redakce pro použití v kuchyni:
Řeřichový salát s fazolkami
Autorkami článku jsou Veronika Bachanová, Veronika Havelková a Dana Jelínková – studentky oboru analýza potravin na VOŠ, SOŠ, SOU a OU Bzenec.
Diskuze