Přeskočit na obsah

Známé/neznámé (3): Chřest

Dnes představujeme zeleninu, která je obecně považována za luxusní, vhodnou pro krále, boháče a gurmány. V poslední době to už ale není docela tak pravda. Pojďme se s ním seznámit.

Autor: Kolektiv autorů

Chřest pojídali už Egypťané a staří Řekové, ale i ti jej měli za luxus, určený stolům bohatých gastronomů. Tak tomu zůstalo po celá staletí, kdy si chřest mohli dovolit jen ti nejbohatší. Stal se zeleninou králů.
Ludvík XIV. mu propadl natolik, že jej na svém stole vyžadoval denně. Své zahradníky zavázal povinností, dodávat tyto jemné výhonky v každou roční dobu. Vymysleli tedy způsob, jak přírodu oklamat. Je jím takzvané pěstování „pod teplou vrstvou“, který se, samozřejmě zmodernizovaný a zracionalizovaný, osvědčuje dodnes. Na svou demokratizaci, a tím i širší dostupnost, si ovšem chřest musel počkat až do poloviny XIX století, kdy se jeho pěstování začalo rozvíjet (a vyplácet) i v širším měřítku. Nejprve v okolí Paříže, postupně však, v závislosti na klimatických podmínkách expandovalo do celé Evropy.
Je to tak dobře, protože podle dietologů je chřest zeleninou vskutku výjimečnou. Lehký, lahodný a snadno stravitelný, s vysokým obsahem vitamínů a minerálů, zejména vitamínu C, B, A, E, hořčíku a železa. Nezanedbatelný je též jeho diuretický účinek a jeho vláknina má příznivý vliv na funkci střev. Nandat na talíř si můžete do sytosti, 100 g má totiž jen 17 kcal. Chřest se dá jíst nejen vařený, ale i syrový. A právě tehdy má v sobě nejvíc cenných látek.
Přesto, že dnes už nemusíme být boháči, abychom si chřest mohli dopřát, není tato zelenina zrovna levná záležitost, navíc jej po většinu roku dostaneme pouze konzervovaný, tedy i zbavený valné části jeho dietetických vlastností. Doba, kdy je chřest možné kupovat čerstvý a za přijatelnou cenu, tedy „chřestová sezóna“, netrvá dlouho. Od května do července. Právě tedy začíná. Proč si královsky a zdravě nepochutnat?
Známe dva druhy chřestu, resp. dvojí druh zpracování. Jedná se o bělený a nebělený, tedy zelený chřest. Zelený chřest má ponechánu výraznou zeleninovou chuť a podíl vitamínu C je podstatně vyšší, než u chřestu běleného, který je však jemnější.
Chřest vám vydrží asi 3 dny v lednici, zmražený až 9 měsíců.

Tip redakce pro použití v kuchyni
Autorkami článku jsou Veronika Bachanová, Veronika Havelková a Dana Jelínková – studentky oboru analýza potravin na VOŠ, SOŠ, SOU a OU Bzenec.
Autor: Kolektiv autorů

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se