Capparis spinosa (Himsra)
Kapara trnitá, v Indii známá pod názvem Himsra, je poléhavý nízký keř, původně rostoucí v oblasti kolem Středozemního moře, zejména ve Francii, Španělsku, Itálii a Alžírsku. Uzavřená květní poupata, olivově zelené barvy, se v těchto zemích sbírají a pro svou pikantní nahořklou chuť se běžně používají jako součást místních tradičních specialit. Dále se tato rostlina vyskytuje na území Střední Asie, Severní Ameriky a Austrálie. Jak z dostupných historických pramenů vyplývá, Capparis spinosa se na území Indie dostala až v době nájezdů arabských a perských dobyvatelů. V současné době se tento keř vyskytuje zejména v provinciích Punjab a Rajastan.
Kapara trnitá roste ve formě nízkého poléhavého keře o výšce 100-150 cm. Listy jsou řapíkaté, široce vejčité, přičemž na bázi každého řapíku se nacházejí drobné krátké trny. Velké nápadné květy, bílé nebo bledě růžové barvy, rozkvétají na dlouhých stopkách v úžlabí jednotlivých listů. Plody mají formu mnohosemenných dužnatých bobulí, kyjovitého či hruškovitého tvaru.

K léčebným účelům se tradičně používá kůra kmene tohoto keře, ale také listy, kořeny nebo pouze povrchová část kořenů neboli tzv. epiderm. Capparis spinosa vykazuje diuretické účinky a zároveň pozitivně působí na funkci ledvin. Všeobecně je však Capparis spinosa známá především pro své příznivé účinky na funkci jater. Účinné látky, obsažené v povrchové části kořene, snižují negativní působení toxických látek a jejich metabolitů na buňky jaterního parenchymu. Jedná se především o účinky alkoholu, drog, léků, antikoncepčních preparátů, cizorodých látek přítomných v přijímané potravě a dalších negativních vlivů životního prostředí.
Použití v kuchyni
Neotevřená poupata keře kapary trnité, rostoucího planě i kultivovaně kolem Středozemního moře. Plody jsou tobolky, tmavě olivově zelené barvy, na špičce červeně tečkované. Jako koření se sklízejí ještě neotevřená poupata různé velikosti. Nakládají se do octa nebo do soli. Čím jsou drobnější a mladší tím lépe chutnají. Podle kvality se jejich názvy dají sestupně seřadit od velmi drobných: nonpereilles » surfines » fines » minifines » comunes » capucines » capot (největší). Obsahují glykosid rutin ovlivňující pružnost cév, snížení tlaku a lepší trávení. Na trh přicházejí naložené v soli nebo ve vinném octě. Používají se do pomazánek, remulád, salátů, masitých jídel a jsou doplňkem předkrmů. Známe je např. z rybích oček. Kapary se používají se do pikantních omáček, salátů, masitých jídel a lahůdek. Patří do salátů, majonéz, čočky, omáček ke zvěřině, na obložené chlebíčky aj. Jako falešné kapary se do octa často nakládají rozmanitá poupata např. pampelišek, blatouchů aj.
Tip redakce pro použití v kuchyni
Autorkami článku jsou Veronika Bachanová, Veronika Havelková a Dana Jelínková – studentky oboru analýza potravin na VOŠ, SOŠ, SOU a OU Bzenec.
Diskuze