Litchi chinensis
Charakteristika: Stále zelený vyšší strom, pěstovaný zejména v Číně a ve Vietnamu. Plody jsou peckovice o průměru asi tři centimetry se žlutočervenou hrbolatou slupkou. Na pohled připomínají oříšky. Uvnitř je velké, tmavohnědé semeno obalené šťavnatou narůžovělou dužninou velmi sladké, trochu mdlé chuti. Liči se konzumují čerstvé nebo se zpracovávají na kompoty. Rozmnožují se semeny a štěpováním. Vegetativně rozmnožované stromky rodí už za tři až čtyři roky, semenáče jako osmi až desetileté. Kvetou a rodí na konci větviček, které se při sklizni odlamují. Stromy jsou poměrně vysoké, ale řezem se kvůli sklizni udržují na výšce pět až šest metrů. Dožívají se vysokého věku – až tří set let.

Výskyt: Pochází z jižní Číny, kde je pěstovali již ve 2. tisíciletí př. Kr. Nyní se všeobecně pěstují v zemích subtropického pásu. Po Evropě se rozšířily vlastně až s rozvojem čínských restaurací a v zimních měsících se dovážejí především z Afriky, na jaře z Číny, Pakistánu a Indie.
Liči potřebuje k zdravému růstu dostatek světla. Ideální teplota v letním období je 35°C. V zimním období,kdy potřebuje klid přemísťujeme liči do chladnější místnosti s teplotou okolo 7-12°C. Líčí potřebuje obzvláště v letním období vyšší vzdušnou vlhkost. Zaléváme častěji v menších dávkách. V zimním období zálivku omezíme. Liči můžeme množit buďto výsevem nebo řízkováním. Množení výsevem je méně vhodné, ale pro většinu pěstitelů jediný způsob. Semena vložíme do větší nádoby naplocho, substrát udržujeme vlhký a za dva až čtyři týdny vyrostou malé semenáčky. Při tomto způsobu množení rostlina vykvete až po několika letech, plodí menší a méně chutné ovoce. Druhým způsobem dosáhneme květenství již v třetím, čtvrtém roce. Způsob je jednoduchý. Jednotlivé řízky ošetříme stimulátorem a vsadíme do substrátu. Zakryjeme igelitovým obalem v kterém jsme udělali otvory a při teplotě 22-24°C necháme zakořenit. Líčí přesazujeme na jaře. Při dodržení všech podmínek (voda, světlo, zimní klid……) Vám rostlina bohatě zaplodí již čtvrtým rokem. Doba se však liší způsobem množení! U semenáčů může čekat na první květy až osm let.
Použití ve stravování
Oválné až kulaté plody dlouhé čtyři až pět centimetrů kryje tuhá drsná slupka většinou krásně šarlatově červená. Nepoživatelné lesklé tmavohnědé jádro obklopují plátky bílé šťavnaté dužiny, která se vyznačuje zvláštní sladce jadrnou lehce nahořklou chutí, a vůní připomínající téměř až růži nebo muškát, někdy skoro až kafr. Mají ovšem zajímavou vlastnost, že se jejich chuť a vůně poněkud mění podle pokrmu, k němuž jsou podávány. V Číně líčí pro svou sladkost a aróma platí za nejjemnější ovoce a za pokrm lásky.
Poživatelná dužina má pouze průměrný obsah vitamínu C a minerálních různých prvků, jako draslíku, sodíku a vápníku. Sto gramů jí vydá zhruba 270 KJ čili asi 65 Kcal.
Je třeba dbát, aby líčí bylo dobře vyzrálé, podtržené bobule nedozrají. Lze je podávat čerstvé jako dezert, podušené v másle a pomerančovém likéru jako náplň do palačinek i jako přílohu k masitým a rybím pokrmům – syrové i vařené. Dřeň se používá do salátů a koktejlů.
Autorkami článku jsou Veronika Bachanová, Veronika Havelková a Dana Jelínková – studentky oboru analýza potravin na VOŠ, SOŠ, SOU a OU Bzenec.
Diskuze